Home <30 minuten Witte asperges met gerookte zalm

Witte asperges met gerookte zalm

en romige mosterd-dillesaus

door SmaakMenutie
Witte asperges met gerookte zalm en mosterd-dillesaus

Aspergetijd!

Eerder maakten we al heerlijke witte asperges met kabeljauw en mosterd-dillesaus, maar vandaag gaan we voor een nóg eenvoudigere variant.

Deze witte asperges met gerookte zalm en romige mosterd-dillesaus zijn binnen een half uurtje op tafel te zetten. Perfect voor een doordeweekse maaltijd die toch feestelijk aanvoelt.

Asperges met gerookte zalm en saus

Gerookte zalm

Gerookte zalm is een perfecte keuze als je snel iets lekkers wilt maken. Het hoeft niet verwarmd te worden, is direct klaar om te serveren en voegt meteen een soort luxe smaak toe aan je bord. Bovendien hoef je dus niet te bakken of braden: je legt de zalm simpelweg bij het witte goud op het bord. Neem wel een goede kwaliteit, want dat verschil proef je bij verse gerookte zalm extra goed.

Witte asperges recept

Zelfgemaakte dillesaus (easy!)

Het sausje maken we uiteraard zelf. Snijd twee tenen knoflook fijn en fruit deze kort aan in een scheutje olijfolie. Schenk er vervolgens 200 ml kookroom en een scheutje vers citroensap bij. Verwarm het geheel tot net tegen de kook aan. Voeg nu twee theelepels grove mosterd en een flinke hand versgehakte dille toe. Laat de saus zo’n tien minuten zachtjes pruttelen, terwijl je regelmatig roert tot hij mooi is ingedikt. Yes, zo simpel is het!

Asperges, krieltjes en een eitje

Kook de geschilde witte asperges in water met een snufje zout tot ze gaar zijn – dit duurt meestal zo’n 8 tot 12 minuten, afhankelijk van de dikte. Je weet dat ze klaar zijn als je er makkelijk met een scherp mesje doorheen prikt, of als een asperge op een vork lichtjes doorbuigt. Laat ze daarna nog een paar minuten rusten met het vuur uit. Serveer de asperges met de romige dillesaus, plakjes gerookte zalm, een zachtgekookt eitje en natuurlijk wat krieltjes. Gekookt, gebakken of als schijfjes: wat jij het lekkerst vindt!

Asperge zalm ei

Liever de klassieke versie met ham en botersaus? Geen zorgen, die hebben we ook!

Witte asperges met gerookte zalm en mosterd-dillesaus

Witte asperges met gerookte zalm en mosterd-dillesaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.7/5
( 27 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 500 g krieltjes (optioneel)
  • 200 g gerookte zalm
  • 200 ml kookroom
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • 2 tl grove mosterd
  • Handje verse dille

Zo maak je het

  • Schil 500 g witte asperges met een dunschiller en verwijder 2 cm van de onderkant. Breng een laagje water aan de kook en kook de asperges circa 10 minuten. Laat daarna nog enkele minuten rusten met het vuur uit.
  • De asperges zijn klaar als je er met een mes eenvoudig doorheen prikt. Of als je een asperges op een vork legt en hij buigt lichtjes door. Het is afhankelijk van de dikte hoe lang je ze moet koken. Gewoon even testen tussendoor!
  • Kook ondertussen de krieltjes in een laagje (gezouten) water eveneens ongeveer 20 minuten.
  • Snijd 2 tenen knoflook fijn en fruit in een scheutje olijfolie even kort aan. Schenk er 200 ml kookroom en een 1 tl vers citroensap bij en breng tegen de kook. Voeg nu 2 tl grove mosterd toe samen met een flinke hand verse dille.
  • Blijf geregeld roeren tot de saus de gewenste dikte heeft. Dit duurt circa 10 minuutjes.
  • Kook ondertussen ook 2 eieren zacht in een minuut of 4-5.
  • Alles klaar? Verdeel dan de asperges over 2 borden. Leg er 100 g gerookte zalm bij en de gekookte krieltjes. Doe een riante laag mosterd-dillesaus over de asperges samen met het eitje.
  • Maak eventueel af met verse dille en een schijfje citroen.

Witte asperges met gerookte zalm en mosterd-dillesausAsperge met zalm

TIP

Gooi de schillen en onderkant niet weg, maar maak er eenvoudig heerlijke aspergesoep van!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

4 reacties

Jelly 23 mei 2021 - 14:48

Kun je de mosterd-dillesaus van te voren klaarmaken en dan opwarmen?

Reply
SmaakMenutie 24 mei 2021 - 11:44

Ja kan het wel van tevoren maken Jelly, maar dan zou je wellicht wat vocht toe moeten voegen als je het weer opwarmt. Maar ik zou het lekker vers maken, zo klaar! 🙂

Reply
Jelly 24 mei 2021 - 17:27

Het was een succes! Dankjewel

Reply
Marjon 4 mei 2023 - 19:44

Ik heb het vandaag gemaakt, super lekker😋
Ben zo blij met jullie heerlijke recepten👍😁

Reply