Aspergetijd!
Eerder maakten we al heerlijke witte asperges met kabeljauw en mosterd-dillesaus, maar vandaag gaan we voor een nóg eenvoudigere variant.
Deze witte asperges met gerookte zalm en romige mosterd-dillesaus zijn binnen een half uurtje op tafel te zetten. Perfect voor een doordeweekse maaltijd die toch feestelijk aanvoelt.

Gerookte zalm
Gerookte zalm is een perfecte keuze als je snel iets lekkers wilt maken. Het hoeft niet verwarmd te worden, is direct klaar om te serveren en voegt meteen een soort luxe smaak toe aan je bord. Bovendien hoef je dus niet te bakken of braden: je legt de zalm simpelweg bij het witte goud op het bord. Neem wel een goede kwaliteit, want dat verschil proef je bij verse gerookte zalm extra goed.
Zelfgemaakte dillesaus (easy!)
Het sausje maken we uiteraard zelf. Snijd twee tenen knoflook fijn en fruit deze kort aan in een scheutje olijfolie. Schenk er vervolgens 200 ml kookroom en een scheutje vers citroensap bij. Verwarm het geheel tot net tegen de kook aan. Voeg nu twee theelepels grove mosterd en een flinke hand versgehakte dille toe. Laat de saus zo’n tien minuten zachtjes pruttelen, terwijl je regelmatig roert tot hij mooi is ingedikt. Yes, zo simpel is het!
Asperges, krieltjes en een eitje
Kook de geschilde witte asperges in water met een snufje zout tot ze gaar zijn – dit duurt meestal zo’n 8 tot 12 minuten, afhankelijk van de dikte. Je weet dat ze klaar zijn als je er makkelijk met een scherp mesje doorheen prikt, of als een asperge op een vork lichtjes doorbuigt. Laat ze daarna nog een paar minuten rusten met het vuur uit. Serveer de asperges met de romige dillesaus, plakjes gerookte zalm, een zachtgekookt eitje en natuurlijk wat krieltjes. Gekookt, gebakken of als schijfjes: wat jij het lekkerst vindt!
Liever de klassieke versie met ham en botersaus? Geen zorgen, die hebben we ook!
4 reacties
Kun je de mosterd-dillesaus van te voren klaarmaken en dan opwarmen?
Ja kan het wel van tevoren maken Jelly, maar dan zou je wellicht wat vocht toe moeten voegen als je het weer opwarmt. Maar ik zou het lekker vers maken, zo klaar! 🙂
Het was een succes! Dankjewel
Ik heb het vandaag gemaakt, super lekker😋
Ben zo blij met jullie heerlijke recepten👍😁