Home Hoofdgerechten Witlofschotel met gehakt

Witlofschotel met gehakt

door SmaakMenutie

Gekruid gehakt, witlof en kaassaus

Deze heerlijke witlofschotel heb je echt in een handomdraai gemaakt. Binnen een kwartiertje schuif je hem de oven in en laat je die de rest van het werk doen. Wij maken hem met gekruid gehakt en maken de kaassaus natuurlijk zelf. Ideaal voor een drukke doordeweekse dag of op een koude herfst- of winterdag. Je warmt er heerlijk van op. Serveer met grove of scherpe mosterd. Mmmm!

Witlofschotel met gehakt

Witlofschotel met gehakt

Deze heerlijke witlofschotel heb je echt in een handomdraai gemaakt. Binnen een kwartiertje schuif je hem de oven in en laat je die de rest van het... Hoofdgerechten Witlofschotel met gehakt, ovenschotel, witlof Nederlands Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.3/5
( 39 keer gestemd )

Ingrediënten

800 g aardappelschijfjes (voorgekookt)
700 g witlof
500 g rundergehakt
150 g geraspte kaas (belegen)
30 g boter
300 ml melk
3 tenen knoflook
3 el bloem
2 tl kerriepoeder
1 tl scherpe mosterd
1/2 tl nootmuskaat
Bosje peterselie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 190-200 graden.
  • Maak de witlofstronken schoon en snijd de harde onderkant eraf. Haal de bladen van de stronk en zet even weg. Snijd ook alvast 3 tenen knoflook fijn.
  • Neem een ruime pan of wok en rul hierin het gehakt in een scheutje (olijf)olie samen met de fijngesneden knoflook. Kruid het gehakt vervolgens met 1 tl zout, 2 tl kerriepoeder en een 1/2 tl nootmuskaat.
  • Voeg als het gehakt bruin is de witlof toe samen met wat fijngehakte platte peterselie. Bak al omscheppend nog enkele minuten mee. Zet het vuur uit.
  • Maak ondertussen de kaassaus door een flinke klont boter (ca. 30 gram) op laag vuur te smelten in een (steel)pannetje. Roer hier vervolgens ongeveer 3 el (30 gram) bloem doorheen zodat er een roux ontstaat.
  • Voeg nu in etappes 300 ml (halfvolle) melk toe. De saus zal vrij snel binden. Voeg nu 100 g kaas toe, een snuf nootmuskaat, 1 tl scherpe mosterd en een snuf zout. Roer goed door elkaar tot je een mooie gebonden kaassaus hebt.
  • Neem een ruime ovenschaal en vet in met een beetje olijfolie. Plaats op de bodem eerst een laag aardappelpartjes.
  • Vervolgens een deel kaassaus en daarover het witlof-gehaktmengsel. Eindig met een volgende laag aardappelschijfjes en tot slot de rest van de kaassaus. Maak af met de rest van de geraspte kaas.
  • Zet het geheel nu 30-40 minuten in de oven of tot de bovenkant mooi bruin is. En vergeet niet om er lekker wat scherpe mosterd bij te serveren!

Witlof ovenschotel maken Witlofschotel recept Witlof ovenschotel recept Witlofschotel oven Witlof ovenschotel met gehakt Witlofovenschotel met gehaktHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

2 reacties

Marcel 7 juni 2019 - 12:18

Dag SmaakMenutie,

Is de derde bullet van het recept wel goed? Ik zou denken dat je eerst het gehakt kruid om deze vervolgens te bakken, of zit ik er naast en is het toch de bedoeling de kruiden aan het gerecht toe te voegen door deze los in de pan te gooien?

Groet,
Marcel

Reply
SmaakMenutie 7 juni 2019 - 12:53

Hoi Marcel, klopt hoor! Eerst het gehakt rullen en dan kruiden 🙂

Reply