Een tijdloze klassieker
Net zoals de caesar– en niçoise-salade is ook de waldorfsalade een echte klassieker. Deze verfijnde salade heeft een lange geschiedenis en is vooral populair vanwege zijn frisse, knapperige ingrediënten.
De naam waldorfsalade is afgeleid van het beroemde Waldorf-Astoria Hotel in New York, waar deze salade voor het eerst werd geserveerd in 1893. Oorspronkelijk bedacht door maître d’hôtel Oscar Tschirky, werd het gerecht al snel een favoriet onder de gasten en groeide het dus uit tot een internationaal iconische gerecht.
Ingrediënten en variaties
De traditionele waldorf salade bestond naar het schijnt slechts uit julienne gesneden bleekselderij en appelpartjes aangemaakt met een dressing van mayonaise en een scheutje citroensap. Hoewel het originele recept dus geen extra toevoegingen bevatte, zijn er door de jaren heen talloze variaties ontstaan. Rozijnen en walnoten zijn daarbij de meest populaire toevoegingen die inmiddels wordt aangezien voor ‘nieuwe’ klassieke variant. Maar daarnaast worden vaak ook druiven, blauwe kaas of andere geroosterde noten toegevoegd.
Van bijgerecht tot maaltijdsalade
De waldorfsalade is van oorsprong echt een bijgerecht, maar is door wat simpele extra ingrediënten ook perfect te serveren als maaltijdsalade. Door het toevoegen van bijvoorbeeld (gerookte) kip, kalkoen of zalm krijgt de salade meer body en wordt hij voedzamer. Wij voegen in onze variant Romaine sla toe zodat de salade iets voller wordt. Maar dat is echt optioneel. Tip: waldorfsalade combineert ook heel goed met een hartige quiche.
1 reactie
Ik mis de knolselderij in dit recept.