Home Salades en soepen Waldorfsalade

Waldorfsalade

met bleekselderij, appel en frisse dressing

door SmaakMenutie
Waldorfsalade

Een tijdloze klassieker

Net zoals de caesar– en niçoise-salade is ook de waldorfsalade een echte klassieker. Deze verfijnde salade heeft een lange geschiedenis en is vooral populair vanwege zijn frisse, knapperige ingrediënten.

De naam waldorfsalade is afgeleid van het beroemde Waldorf-Astoria Hotel in New York, waar deze salade voor het eerst werd geserveerd in 1893. Oorspronkelijk bedacht door maître d’hôtel Oscar Tschirky, werd het gerecht al snel een favoriet onder de gasten en groeide het dus uit tot een internationaal iconische gerecht.

Waldorfsalade recept

Ingrediënten en variaties

De traditionele waldorf salade bestond naar het schijnt slechts uit julienne gesneden bleekselderij en appelpartjes aangemaakt met een dressing van mayonaise en een scheutje citroensap. Hoewel het originele recept dus geen extra toevoegingen bevatte, zijn er door de jaren heen talloze variaties ontstaan. Rozijnen en walnoten zijn daarbij de meest populaire toevoegingen die inmiddels wordt aangezien voor ‘nieuwe’ klassieke variant. Maar daarnaast worden vaak ook druiven, blauwe kaas of andere geroosterde noten toegevoegd.

Waldorfsalade ingrediënten

Van bijgerecht tot maaltijdsalade

De waldorfsalade is van oorsprong echt een bijgerecht, maar is door wat simpele extra ingrediënten ook perfect te serveren als maaltijdsalade. Door het toevoegen van bijvoorbeeld (gerookte) kip, kalkoen of zalm krijgt de salade meer body en wordt hij voedzamer. Wij voegen in onze variant Romaine sla toe zodat de salade iets voller wordt. Maar dat is echt optioneel. Tip: waldorfsalade combineert ook heel goed met een hartige quiche.

Waldorfsalade dressing
Waldorfsalade

Waldorfsalade

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 37 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 kroppen baby romaine
  • 1 Granny Smith appel
  • 1/2 citroen
  • 40 g ongebrande walnoten
  • 40 g rozijnen
  • 4 el mayonaise

Zo maak je het

  • Snijd 3 stengels bleekselderij julienne en 1 Granny Smith appel in flinterdunne partjes. Hak tevens circa 40 g walnoten grof. Plaats alles in een ruime mengkom.
  • Voeg ook een handje rozijnen toe en een knapperige sla naar keuze (bijvoorbeeld baby romaine).
  • Maak een dressing van circa 4 el mayonaise, sap van een 1/2 citroen en een goede snuf peper en zout.
  • Mix de dressing grondig door het geheel en serveer met extra walnoten.

Waldorfsalade recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

1 reactie

Els 17 februari 2024 - 21:05

Ik mis de knolselderij in dit recept.

Reply