Een foutje met smaak
Laatst stond ik in de keuken om een klassieke caesarsalade te maken. Niks bijzonders, dacht ik. Totdat ik – per ongeluk – truffelolie gebruikte in plaats van gewone olijfolie voor de dressing.
Ik zat schijnbaar niet op te letten, maar… wow. Wat een smaakexplosie! De smaak van truffel gaf de salade ineens iets bijzonders. Een onverwachte twist die verrassend goed uitpakte. Zo’n ‘vergissing’ wil ik nu wel vaker maken.
De ultieme caesardressing
Voor de dressing gebruik ik standaard een combinatie waar je niet de mist mee in kunt gaan: een paar ansjovisfilets (niet te zuinig, die geven lekker veel smaak namelijk), een teentje knoflook, geraspte Parmezaanse kaas, een flinke lepel kwark, een eetlepel mayonaise, het sap van een halve citroen, een scheutje worcestersaus en wat versgemalen peper. En nu dus ook 2 el truffelolie – niet te veel, want als je goede truffelolie hebt is sterk spul. Even goed mixen en je hebt een dressing waar je je vingers bij aflikt.
Truffelolie: een echte smaakmaker
Truffelolie is een aromatische olie die meestal wordt gemaakt met olijfolie en een extract van truffels, je weet wel, die beroemde paddenstoelen uit Italië of Frankrijk. Je hebt witte en zwarte truffelolie, en beide geven een intense smaak aan je gerechten En als je het goed doseert, zoals in deze truffel caesarsalade, voegt het echt iets bijzonders toe. Let wel op dat er veel verschillende truffelolie’s zijn. Een goede olie geeft veel smaak af. Een ‘goedkope’ versie kan zomaar amper smaak afgeven. Kies dus altijd een kwalitatieve truffelolie.
In deze versie van de caesarsalade gebruiken we de truffelolie niet alleen in de dressing. We masseren er ook de kip mee in voordat die de pan in gaat én besprenkelen de croutons ermee voordat ze knapperig worden gebakken in de oven. Daardoor komt die truffelsmaak subtiel terug in elke hap.
Zo klaar, super fancy
Na wat geëxperimenteer is dit uiteindelijk het winnende recept geworden. De truffel caesarsalade is verrassend makkelijk te maken en staat in no time op tafel. Beleg een bedje van romaine sla met de warme truffelkip, cherrytomaatjes, radijsjes, krokante bacon, de knapperige croutons, flink wat dressing en maak af met extra Parmezaanse kaas en nog wat zwarte peper. Serveer ‘m als lunch, (lichte) avondmaaltijd of als fancy bijgerecht. Ideaal voor als je iets simpels wil dat tóch heel bijzonder is.
2 reacties
Welke truffelolie gebruiken jullie? Van de groothandel of uit de supermarkt. Of willen/mogen jullie geen naam noemen?
Kies een kwalitatief goede, sommige supermarkten hebben deze 😉