Home Salades en soepen Truffel caesarsalade

Truffel caesarsalade

met kip en croutons

door SmaakMenutie
Truffel caesarsalade

Een foutje met smaak

Laatst stond ik in de keuken om een klassieke caesarsalade te maken. Niks bijzonders, dacht ik. Totdat ik – per ongeluk – truffelolie gebruikte in plaats van gewone olijfolie voor de dressing.

Ik zat schijnbaar niet op te letten, maar… wow. Wat een smaakexplosie! De smaak van truffel gaf de salade ineens iets bijzonders. Een onverwachte twist die verrassend goed uitpakte. Zo’n ‘vergissing’ wil ik nu wel vaker maken.

Truffel caesarsalade recept

De ultieme caesardressing

Voor de dressing gebruik ik standaard een combinatie waar je niet de mist mee in kunt gaan: een paar ansjovisfilets (niet te zuinig, die geven lekker veel smaak namelijk), een teentje knoflook, geraspte Parmezaanse kaas, een flinke lepel kwark, een eetlepel mayonaise, het sap van een halve citroen, een scheutje worcestersaus en wat versgemalen peper. En nu dus ook 2 el truffelolie – niet te veel, want als je goede truffelolie hebt is sterk spul. Even goed mixen en je hebt een dressing waar je je vingers bij aflikt.

Caesarsalade ingrediënten

Truffelolie: een echte smaakmaker

Truffelolie is een aromatische olie die meestal wordt gemaakt met olijfolie en een extract van truffels, je weet wel, die beroemde paddenstoelen uit Italië of Frankrijk. Je hebt witte en zwarte truffelolie, en beide geven een intense smaak aan je gerechten En als je het goed doseert, zoals in deze truffel caesarsalade, voegt het echt iets bijzonders toe. Let wel op dat er veel verschillende truffelolie’s zijn. Een goede olie geeft veel smaak af. Een ‘goedkope’ versie kan zomaar amper smaak afgeven. Kies dus altijd een kwalitatieve truffelolie.

In deze versie van de caesarsalade gebruiken we de truffelolie niet alleen in de dressing. We masseren er ook de kip mee in voordat die de pan in gaat én besprenkelen de croutons ermee voordat ze knapperig worden gebakken in de oven. Daardoor komt die truffelsmaak subtiel terug in elke hap.

Caesarsalade maken

Zo klaar, super fancy

Na wat geëxperimenteer is dit uiteindelijk het winnende recept geworden. De truffel caesarsalade is verrassend makkelijk te maken en staat in no time op tafel. Beleg een bedje van romaine sla met de warme truffelkip, cherrytomaatjes, radijsjes, krokante bacon, de knapperige croutons, flink wat dressing en maak af met extra Parmezaanse kaas en nog wat zwarte peper. Serveer ‘m als lunch, (lichte) avondmaaltijd of als fancy bijgerecht. Ideaal voor als je iets simpels wil dat tóch heel bijzonder is.

Truffel caesarsalade

Truffel caesarsalade

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.8/5
( 13 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g Romaine sla
  • 200 g kipfilet
  • 4 plakjes bacon
  • 3 ansjovisfilets
  • 2 sneetjes brood
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 citroen
  • 2 el Parmezaanse kaas
  • 2 el kwark
  • 2 el truffelolie
  • 1 el mayonaise
  • 1 el Worcestersauce
  • Paar cherrytomaten
  • Paar radijsjes

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd 2 sneetjes (oud) brood in hapklare stukken en smeer in met truffelolie en zout en peper. Verdeel over een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak in 5 minuten tot croutons.
  • Neem 3 ansjovisfilets, 2 flinke el truffelolie, 1 teen knoflook, 2 el Parmezaanse kaas, 2 el kwark, 1 flinke el mayonaise, sap van een halve citroen, beetje worcestersaus en wat peper. Mix met een hakmolen tot een gladde dressing.
  • Bak circa 4 plakjes bacon krokant in een koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de kipfilet in reepjes en bestrooi met zout en peper. Bestrijk daarna met truffelolie. Bak de kip in 8-10 minuten goudbruin op matig vuur.
  • Verdeel ondertussen de Romaine sla over 2 borden. Snijd de cherrytomaten in halfjes en de radijsjes in plakjes en verdeel over de borden. Snijd tevens de bacon in kleine stukjes en verdeel over de salade.
  • Verdeel de kip en croutons over de salade en voeg ruim dressing toe. Voeg ook wat extra Parmezaanse kaas toe en peper naar smaak. Goed husselen en geniet!

Truffel caesarsalade

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

2 reacties

Marijke 11 april 2025 - 18:20

Welke truffelolie gebruiken jullie? Van de groothandel of uit de supermarkt. Of willen/mogen jullie geen naam noemen?

Reply
SmaakMenutie 14 april 2025 - 12:15

Kies een kwalitatief goede, sommige supermarkten hebben deze 😉

Reply