Home Salades en soepen Salade niçoise

Salade niçoise

met gegrilde tonijnsteak

door SmaakMenutie
Salade niçoise met verse tonijn

Nice

Deze heerlijke salade niçoise is vernoemd naar de stad Franse Nice. Net als veel andere salades (zoals bijvoorbeeld de caesarsalade) zijn de variaties eindeloos. Onze versie bestaat uit veldsla met tomaatjes, haricots verts, zwarte olijven, een eitje en gegrilde verse tonijn. Daarnaast maken wij er nog een heerlijke en simpele dressing bij en tot slot voegen wij wat zeekraal toe. Maar dat laatste is echt optioneel. Bon appétit!

Salade niçoise met verse tonijn

Salade niçoise met gegrilde tonijn

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 28 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g tonijnsteak
  • 150 g haricots verts
  • 125 g cherrytomaten
  • 100 g veldsla
  • 4 ansjovisfilets
  • 2 eieren
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalot
  • 5 el extra vierge olijfolie
  • 2 el zwarte olijven
  • 1 el kappertjes
  • 1 el witte wijnazijn
  • 2 tl Dijon mosterd
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • Handje zeekraal (optioneel)

Zo maak je het

  • Doe 75-100 g veldsla in een ruime kom en voeg 125 g gehalveerde cherrytomaten toe. Voeg tevens 1 kleine (grof gesneden) sjalot (of rode ui) toe en 2-3 el gehalveerde pitloze zwarte olijven. Voeg ook 4 fijngesneden ansjovisfilets toe.
  • Kook 150 g haricots verts in een laagje water in circa 6 minuten beetgaar. Kook tegelijkertijd de eieren in 6-7 minuten (half)hard.
  • Bestrooi 1 groot stuk tonijn van 200-250 g rondom met zout en peper. Smeer in met (olijf)olie en grill op (middel)hoge stand in circa 5-6 minuten rondom. Als je tonijn liever doorbakken hebt grill dan enkele minuten langer.
  • Maak ondertussen een dressing door 5 el olijfolie, 1 el (witte wijn) azijn, 1 el water, 2 tl mosterd, 1 tl gedroogde basilicum en 1 geperste teen knoflook met een garde te mengen tot een gladde dressing.
  • Meng de helft van de dressing door de sla en hussel alles goed door elkaar. Verdeel de sla over 2 borden.
  • Voeg de 2 gepelde eitjes toe aan de salade. Giet de haricots verts af en voeg eveneens toe.
  • Verdeel de gegrilde tonijn over de 2 borden en besprenkel het geheel met de overgebleven dressing. Voeg optioneel nog een handje zeekraal toe. Serveer direct.

Salade niçoise receptSalade niçoise dressing Salade niçoise met verse tonijnSalade niçoiseSalade nicoise dressing

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

2 reacties

Annet Steeman 22 juli 2020 - 11:03

Één van mijn favoriete gerechten! Ziet er heerlijk uit jongens! 🙂

Reply
SmaakMenutie 22 juli 2020 - 11:52

Thanks Annet! Ja van ons is het ook zeker een favoriet, heerlijk 🙂

Reply