Home Vegetarisch Vegetarische ‘beef’ Wellington met champignons

Vegetarische ‘beef’ Wellington met champignons

door SmaakMenutie
Vegetarische beef Wellington met champignons

Je mist geen seconde het vlees

Een heerlijke vegetarische versie van de klassieke beef Wellington! In deze Wellington mis je geen seconde het vlees. Heerlijk gevuld met onder meer kastanje champignons, spinazie, gekarameliseerde ui, blauwe kaas, walnoten en tijm.

Vegetarische beef Wellington met champignons

Vegetarische 'beef' Wellington met champignons

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 156 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kastanjechampignons
  • 400 g verse spinazie
  • 125 g blauwe kaas
  • 50 g walnoten
  • 20 g paneermeel
  • 100 ml witte wijn (of 100 ml extra water)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 groentebouillon blokje
  • 1 ei
  • Takjes verse tijm

Zo maak je het

  • Fruit 1 gesnipperde rode ui en 3 tenen fijngesneden knoflook in een klont boter.
  • Voeg na 2 minuten 100 ml witte wijn, 100 ml water en een bouillonblokje toe. Laat op halfhoog vuur 15 minuten pruttelen.
  • Snijd ondertussen de champignons fijn en bak in een klont boter in 10 minuten bruin (tot het vocht is verdampt).
  • Voeg de champignons toe aan het ui-knoflookmengsel. Als het goed is, is een groot deel van het vocht verdampt. Voeg ook de blaadjes van een paar takjes tijm toe en laat het geheel nog 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Roerbak ondertussen 400 g spinazie circa 4 minuten tot het geslonken is. Afspoelen met koud water, bestrooien met zout en peper en goed uitlekken (vocht eruit knijpen).
  • Meng 50 g fijngemalen walnoten en 20 g paneermeel door het champignon-mengsel zodat het geheel wat bindt. Voeg naar smaak extra zout en peper toe.
  • Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat. Verdeel in het midden eerst de spinazie, dan de champignons en vervolgens de verbrokkelde blauwe kaas. Vouw goed dicht en bestrijk met eigeel. Plaats circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Ingrediënten vegetarische Wellington Vegetarische beef Wellington Vegetarische Wellington vulling Vegetarische Wellington recept Vegetarisch hoofdgerecht Kerst Vegetarische Wellington

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

44 reacties

Anne 21 december 2018 - 19:12

Ik houd niet van blauwe kaas.. hebben jullie een idee welke kaas hier lekker bij smaakt?

Reply
SmaakMenutie 21 december 2018 - 19:17

Hoi Anne, je zou bijvoorbeeld een goede feta kunnen gebruiken. Maar gebruik in elk geval een kaas die wat krachtiger is van smaak. Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Hanny 7 augustus 2022 - 09:56

Ontzettend lekker. Ik heb het al 3 keer gemaakt. Krijg er niet genoeg van. Zo fijn om een goed recept te hebben voor vegetarische gasten.

Reply
Claudia Barendrecht 9 januari 2019 - 18:37

Kan je de vegetarische Wellington ook de dag van tevoren maken zodat je hem alleen maar op hoefd tewarmen

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2019 - 19:18

Hoi Claudia, bedoel je nadat de Wellington een half uur in de oven is geweest en dan op de dag dat je hem wil eten nog even wil opwarmen? Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Sandra 20 oktober 2019 - 11:05

Ik heb deze Vega Wellington gemaakt, heerlijk! Volgens recept maar een flinke theelepel mosterd door het champignonmengel heen gedaan en een klein beetje creme fraiche. Als kaas heb ik ‘witte kaas’ (Feta) verkruimeld en toen de oven in. Heerlijk!! De 2e dag heb ik het overgebleven stuk nog een keer opgewarmd in de oven. Op zich goed te eten, maar de eerste dag was ie toch een stuk lekkerder.

Reply
SmaakMenutie 21 oktober 2019 - 09:22

Hoi Sandra. Wat fijn om te horen! En klinkt als een goede toevoeging de creme fraiche en extra mosterd. Dat heb je misschien ook wel extra nodig als je feta gebruikt :). Blauwe kaas is van zichzelf namelijk al vrij pittig. En yup, de eerste dag is ‘ie het lekkerst he. Dank voor je berichtje!

Reply
Maaike 28 oktober 2019 - 19:26

Hij is ook heerlijk met taleggio!

Reply
SmaakMenutie 29 oktober 2019 - 08:48

Goed idee Maaike, ook een kaas met pit!

Reply
Roxanne 13 december 2019 - 20:38

Ik wil deze graag maken voor een etentje bij vrienden binnenkort. Nu zou ik graag thuis de voorbereidingen willen doen en afmaken op locatie. Wat kan ik het beste doen? Maken en dan op locatie in de oven? Of opwarmen op locatie (zo ja, hoe?) Mvg

Reply
SmaakMenutie 15 december 2019 - 10:10

Hoi Roxanne, leuk! Je kan het beste de Wellington op locatie opwarmen. Doe dit dan niet op al te hoge temperatuur anders heb je kans dat hij verbrandt. Vergelijk het maar met een saucijzenbroodje wat je even opwarmt in de oven. Alleen duurt dit natuurlijk langer gezien de vulling. Succes en laat het smaken!

Reply
Abdre 22 december 2019 - 11:36

Hoi, wij willen dit gaan maken maar wat zou je erbij serveren, wij denken richting noedels

Reply
SmaakMenutie 22 december 2019 - 11:38

Leuk! Noedels zou kunnen, maar wellicht gebakken aardappeltjes beter?

Reply
Beer oldenhof 7 januari 2020 - 10:06

Hi ik wil graag een vegetarisch bijgerecht maken naast dit recept. Wat zouden jullie aanraden naast gebakken aardappeltjes?

Reply
SmaakMenutie 7 januari 2020 - 11:05

Hi Beer, in principe is het al een volledige maaltijd. Er zit namelijk groente in, dus een bijgerecht is niet per sé nodig. Mocht je toch wat anders willen dan gebakken aardappeltjes, kies dan eens voor deze krokante pieper gevuld met ragout van champignons https://smaakmenutie.nl/krokante-pieper-met-ragout-van-champignons/ Maar je zou bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor frietjes of wat dacht je van deze winterwortels https://smaakmenutie.nl/gekarameliseerde-winterwortels/

Reply
Monique 2 april 2020 - 10:24

Hi, ik heb wat gedroogde tomaatjes toegevoegd en geserveerd op een bedje van gemengde sla. Verder heb ik hem de avond van te voren al gemaakt. Goed afgedekt in de koelkast bewaard en de volgende dag afgebakken. Ging prima.
IK had gehoopt wat over te houden maar helaas, iedereen wil nog een tweede hapje 🙂

Reply
SmaakMenutie 2 april 2020 - 11:10

Goed idee de gedroogde tomaatjes! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Anne 3 april 2020 - 17:22

Dit lijkt me fantastisch lekker. Ik heet ook Anne maar ben wél dol op blauwe kaas. Mijn vraag betreft de reactie van Monique: kun je hem dus ongebakken een nacht in de koelkast bewaren? Ik twijfel of ik dat goed begrijp omdat in mijn beleving afgebakken betekent dat hij eerst wordt voorgebakken. Maar dat kan ik verkeerd hebben opgevat. Mijn dank voor het antwoord en voor het prachtige recept.

Reply
SmaakMenutie 6 april 2020 - 11:03

Hoi Anne, deze Wellington is ook heerlijk (vooral met blauwe kaas vinden wij). Je hebt het goed begrepen hoor 🙂 Gewoon afbakken in de oven en de volgende dag opwarmen in de oven. Succes en alvast eet smakelijk!

Reply
Toos 20 december 2020 - 08:40

Geweldig lekker recept, eerder al eens gemaakt en groot succes.
Ga het nog eens herhalen en dan half met fetta en half met blauwe kaas. Op de korst markering om te weten wat waar zit.

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 10:16

Erg leuk om te horen Toos! Fijn dat het in de smaak viel. En lekker die combi van fetta en blauwe kaas, ben benieuwd 🙂

Reply
Heidi 25 december 2020 - 19:02

Ik en mijn vader hebben het met Kerst gemaakt dit jaar. super lekker, de champion mix is een super goeie vleesvervanger met de walnoten en de blauwe kaas boven op maakt het af.

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:28

Fijn dat jullie ervan genoten hebben Heidi! Leuk om te horen 🙂

Reply
Judy 9 januari 2021 - 14:14

In het kader van zelf graag minder vlees eten probeer ik de rest van mijn gezin hier ook in mee te krijgen. Een hele uitdaging voor grote liefhebbers van een lekker stukje vlees. Nou met deze zeer smaakvolle hap is het zeker gelukt. Ze waren super enthousiast, en ikzelf ook. Ik had hem met Danish Bleu gemaakt maar ik ga het zeker ook een keertje met feta proberen. En misschien ook een keertje met geitenkaas. Dank voor jullie heerlijke recepten, ik maak er geregeld gebruik van.

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2021 - 15:34

Nou dat is zeker een uitdaging Judy! Maar wat goed dat het gelukt is 🙂 Fijn dat iedereen van dit recept genoten heeft, en ze het vlees niet hebben gemist. Leuk!!

Reply
Jose 7 februari 2021 - 19:42

Heel lekker zeker een aanrader

Reply
SmaakMenutie 8 februari 2021 - 10:07

Leuk om te horen Jose, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂

Reply
Jessica 9 augustus 2021 - 16:10

Super lekker!! Ben altijd op zoek de receptencollectie uit te breiden met klassieke recepten die vegetarisch gemaakt zijn en waar je het vlees niet mist. Deze krijgt een speciale vermelding, wat heerlijk zeg! Bedankt! 🙂

Reply
SmaakMenutie 10 augustus 2021 - 10:38

Wat leuk dat dit recept een speciale vermelding krijgt in je mapje vegetarische klassieke recepten Jessica! 🙂

Reply
Matthijs 21 december 2021 - 09:01

Hoi, ik wil het aankomende kerst gaan maken. 1 iemand houdt niet van kaas, wat zou ik als alternatief kunnen bieden?

Reply
SmaakMenutie 21 december 2021 - 10:28

Oeh, de kaas is redelijk bepalend voor de smaak! Je zou een mildere kaas kunnen gebruiken als bijvoorbeeld feta. Maar kan je dan niet beter de zalm Wellington maken? 🙂

Reply
Maria 24 december 2021 - 16:33

Wat een goed recept! Dit is de derde keer deze week dat ik hem ga voorschotelen. En veel ingrediënten zijn ook lekker in een salade voor erbij.

Reply
Chantal 21 december 2022 - 12:33

Ik zou deze graag willen proberen voor de kerst. Zelf ben ik allergische voor noten, wat zouden jullie aanraden als vervanger van de walnoot.

Reply
SmaakMenutie 23 december 2022 - 11:04

Leuk dat je ‘m gaat maken met de kerst Chantal! Ik heb mij wel eens laten vertellen dat als je een notenallergie hebt, je wel pijnboompitten kan verdragen. Die zou ik dan gebruiken, ze zorgen naast de smaak namelijk ook voor stevigheid. Hopelijk heb je wat aan mijn tip, geniet ervan!

Reply
Hans 21 december 2022 - 21:24

Een rode wijnsaus er bij? Of is dat gek? 🙂

Reply
SmaakMenutie 23 december 2022 - 11:32

Ja hoor dat kan, zou er alleen niet te veel overheen schenken 🙂

Reply
Anne 22 december 2022 - 22:29

Deze vegetarische Wellington viel erg in de smaak! Heb de ietsje minder pittige Castello blauwe kaas gebruikt. Er was geen rol vers bladerdeeg, heb plakjes uit de vriezer op elkaar geplakt/geduwd. Ging ook best. En spinazie uit de vriezer langzaam opgewarmd en goed uitgelekt in een zeef. Wat een leuk recept!

Reply
Shirley 25 december 2022 - 21:08

Super Kerst recept! We hebben er van gesmuld!
+ even een dikke duim voor vele gerechten! Heb er al veel gemaakt, stivado, beef bourgogne, beef stroganof, tonijntartaar, de worteltjes, allemaal even lekker! Love you’re recepties!❤️

Reply
liset 29 december 2022 - 18:00

lekker hoor, dank!!

Reply
Maria 8 januari 2023 - 07:52

Echt een toprecept dat altijd in de smaak valt! Ik laat de spinazie weg en heb er gisteren, bij wijze van experiment wat rozijnen doorheen gegooid. Als bijgerecht salade met resterende champignons, walnoot, blauwe kaas en tomatenkaviaar.
En gegrilde wintergroenten.

Reply
Janny Bos 20 december 2023 - 11:48

Ha mannen, ik vind dit een superleuk en lekker recept en zou het met Kerst willen serveren, edoch mijn zoon lust geen paddestoelen… Wat lijkt jullie een goede vervanging?

groet,
Janny

Reply
SmaakMenutie 21 december 2023 - 10:03

Oei, dat zouden we eigenlijk niet weten. Het is een wezenlijk onderdeel en zorgt ook voor binding. Misschien dat aubergine zou kunnen maar daar durven we geen garantie op te geven 🙂

Reply
Monica 13 oktober 2024 - 19:41

Ik heb hem een keer gemaakt als hoofdgerecht voor 2 personen, hadden we meer dan genoeg aan (rest bewaard) We vonden hem heerlijk! Nu wil ik hem ook weer maken voor 4 personen met een bijgerecht. Een ander advies voor bijgerecht behalve frietjes of gebakken aardappeltjes?

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2024 - 12:15

Leuk om te horen! Volgende keer zou je het kunnen combineren met een lekkere frisse salade bijvoorbeeld. Denk aan Waldorf of deze little gem schuitjes 🙂

Reply