Home Erik's Asia Varkenshaas saté

Varkenshaas saté

Indische saté babi

door SmaakMenutie
Varkenshaas saté

Warungs

Iedereen die wel eens in Azië is geweest kent vast wel die heerlijke stokjes varkenshaas saté die je op elke hoek kunt vinden. Vooral in Indonesië vind je overal warungs met de specialiteiten van het huis. En ook wij hebben onze specialiteit, zoals onze populaire saté (familierecept!) die bestaat uit een combinatie van babi (varken) en ajam (kip), maar vandaag kiezen we alleen voor babi. Of doe eens een keer echt iets anders en maak saté van gehakt!

Varkenshaas saté

Varkenshaas saté

Personen: 25 stokjes Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 57 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g varkenshaas
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 limoen(sap)
  • 10 el ketjap manis
  • 2 tl sambal oelek
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl gula djawa
  • 1/2 tl djintan

Zo maak je het

  • Neem circa 600 g varkenshaas en snijd deze in stukjes ter grootte van een dobbelsteen. Zet even weg.
  • Snijd 2-3 tenen knoflook in grove stukjes. Snijd tevens 2 sjalotten in grove stukken.
  • Meng in een kommetje 5 ruime el ketjap manis met het sap van een 1/2 limoen. Meng er tevens 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl gemalen laos, 1 tl gula djawa (of 1 tl bruine basterdsuiker) en 1 tl sambal doorheen. Voeg de gesneden sjalot en knoflook ook toe.
  • Voeg het vlees toe en meng alles grondig door elkaar. Zorg dat alles bedekt is met de marinade. Zet nu minimaal 1 uur afgedekt in de koeling om goed in te laten trekken. Langer mag natuurlijk ook.
  • Leg ondertussen de satéprikkers volledig in koud water. Dan verbranden ze straks niet.
  • Rijg aan elk stokje ongeveer 4 à 5 stukjes vlees. Zorg dat er geen ui of knoflook aan het vlees blijft hangen. Maar aangezien je het grof gesneden hebt zal dat niet snel gebeuren.
  • Grill de stokjes nu al draaiende ongeveer 5 minuten. Dat kan natuurlijk op de barbecue maar wat ook uitstekend werkt is een contactgrill. Grill de stokjes dan al draaiende en doe de laatste paar seconden de grill dicht voor een extra gegrild effect. Heerlijk!
  • Serveer met een ketjapsausje (of met satésaus). Meng in een kommetje 5 el ketjap manis met 1 gesnipperde sjalot, 1 ragfijn gesneden teen knoflook, 1 tl sambal oelek (of naar smaak) en het sap van een 1/2 limoen. Easy toch!

Varkenshaas saté maken Varkenshaas saté recept Saté marinade Saté rijgen Saté varkenshaas Saté babi

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

13 reacties

Mars 25 juni 2024 - 14:09

Dit is onze topper, gecombineerd met jullie satesaus! Éen ding doe ik anders: heb niks met bbq’en, dus bak de stukjes varkenshaas op hoog vuur op het fornuis en lepel daar wat satésaus doorheen. Ik serveer met rijst en oerhollandse, frisse komkommersalade voorzien van balsamicodressing om de combinatie zoet-zuur te accentueren. Veel dank voor het recept!

Reply
Jeannette 6 februari 2024 - 17:33

Natuurlijk weer heerlijk!! Ik marineer altijd (bijna altijd) alles in een plastic zak, dan is gegarandeerd alles goed gemarineerd 🙂

Reply
Esther 20 oktober 2023 - 03:54

Vraagje:
Kan dit ook met de grill stand van mijn oven?

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2023 - 11:00

Ja dat kan hoor! Wel even goed in de gaten houden en geregeld keren 🙂

Reply
Leon 9 maart 2023 - 18:17

Ik laat mijn vlees gewoon 2 dagen marineren. Onzin want de simpelheid van sate heeft dat niet nodig. Het bestrijken van het vlees met vocht heeft veel meer zin.

Reply
1 2