Home Erik's Asia Varkenshaas saté

Varkenshaas saté

Indische saté babi

door SmaakMenutie
Varkenshaas saté

Zoals je ze bij een warung eet

Iedereen die ooit in Indonesië is geweest, weet het wel… Op elke straathoek vind je heerlijk ruikende satéstokjes, sissend op houtskool op een traditionele satébarbecue.

Varkenshaas saté (Indische saté babi) is in veel delen van Indonesië enorm populair. Vooral op Oost-Java en Bali is dit een geliefde snack of maaltijd, vaak geserveerd met lontong (kleefrijst) en een pittige saus. En eerlijk is eerlijk, ook bij ons zijn de stokjes saté altijd razendsnel op.

Saté varkenshaas

De keuze voor varkenshaas

Voor deze saté kiezen we bewust voor varkenshaas. Het is namelijk een van de malste delen van het varken en daarmee perfect om te grillen. Snijd je het vlees in blokjes ter grootte van een dobbelsteen, dan krijg je malse stukjes die na een korte marinade bomvol smaak zitten. En doordat het vlees zo mals is, heb je dus ook geen lange grilltijd nodig. Snel klaar dus, zonder concessies te doen aan smaak.

Varkenshaas saté maken

Onze marinade

We houden van een marinade die in balans is. Dus een beetje zoet, een tikkie zuur en natuurlijk een vleugje pit. Daarvoor mengen we ketjap manis met vers limoensap en gaan daar vervolgens klassieke Indische specerijen bij als ketoembar (korianderzaad), djahé (gember), djintan (komijn) en laos. Een klein beetje gula djawa zorgt voor (nog) wat extra zoetheid. En natuurlijk ontbreekt de sambal niet. Wij gebruiken één theelepel, voor een mild pittige marinade. Meer mag altijd.

Varkenshaas saté recept

We snijden ook een paar sjalotten en tenen knoflook grof en voegen die toe aan de marinade. Niet om mee te grillen, maar om hun smaak af te geven tijdens het marineren. Het vlees neemt die smaken mooi op. Minimaal een uur marineren is voldoende, maar langer mag altijd.

Saté marinade

Saté prikken? Eerst weken!

Voordat we gaan rijgen, weken we de houten satéprikkers in koud water. Dat klinkt misschien als een detail, maar het is echt belangrijk. Het voorkomt namelijk dat de stokjes verbranden op de grill. Dan rijgen we aan elk stokje vier tot vijf blokjes varkenshaas, zonder dat er stukken ui of knoflook tussen zitten. Doordat we die grof sneden, blijven ze meestal vanzelf achter in de marinade.

Saté rijgen

Grillen, barbecue of contactgrill

De saté kan op de barbecue, maar ook op een contactgrill of grillpan gaat dit prima. We grillen de stokjes al draaiend, zodat het vlees gelijkmatig gaart. Na een minuut of vijf is het vlees gaar vanbinnen en mooi gekleurd vanbuiten. Wil je dat echte ‘gegrilde’ effect? Sluit de contactgrill (bekijk hier welke wij in onze keuken gebruiken) aan het eind een paar seconden. Dan krijg je die lekkere gebrande randjes.

Saté babi

Serveren met ketjapsaus of satésaus

Bij deze saté serveren we het liefst een simpel ketjapsausje. Meng daarvoor ketjap manis met fijn gesnipperde sjalot, een ragfijn gesneden teen knoflook, een beetje sambal oelek en wat limoensap. Zoet, pittig en fris tegelijk. Geen zin om te mixen? Dan is zelfgemaakte satésaus ook een prima keuze. Wat gestoomde witte rijst, frisse atjar erbij, en klaar!

Varkenshaas saté

Varkenshaas saté

Personen: 25 stokjes Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 57 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g varkenshaas
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 limoen
  • 10 el ketjap manis
  • 2 tl sambal oelek
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl gula djawa
  • 1/2 tl djintan

Zo maak je het

  • Neem circa 600 g varkenshaas en snijd deze in stukjes ter grootte van een dobbelsteen. Zet even weg.
  • Snijd 2-3 tenen knoflook in grove stukjes. Snijd tevens 2 sjalotten in grove stukken.
  • Meng in een kommetje 5 ruime el ketjap manis met het sap van een 1/2 limoen. Meng er tevens 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl gemalen laos, 1 tl gula djawa (of 1 tl bruine basterdsuiker) en 1 tl sambal doorheen. Voeg de gesneden sjalot en knoflook ook toe.
  • Voeg het vlees toe en meng alles grondig door elkaar. Zorg dat alles bedekt is met de marinade. Zet nu minimaal 1 uur afgedekt in de koeling om goed in te laten trekken. Langer mag natuurlijk ook.
  • Leg ondertussen de satéprikkers volledig in koud water. Dan verbranden ze straks niet.
  • Rijg aan elk stokje ongeveer 4 à 5 stukjes vlees. Zorg dat er geen ui of knoflook aan het vlees blijft hangen. Maar aangezien je het grof gesneden hebt zal dat niet snel gebeuren.
  • Grill de stokjes nu al draaiende ongeveer 5 minuten. Dat kan natuurlijk op de barbecue maar wat ook uitstekend werkt is een contactgrill. Grill de stokjes dan al draaiende en doe de laatste paar seconden de grill dicht voor een extra gegrild effect.
  • Serveer met een ketjapsausje (of met satésaus). Meng in een kommetje 5 el ketjap manis met 1 gesnipperde sjalot, 1 ragfijn gesneden teen knoflook, 1 tl sambal oelek (of naar smaak) en het sap van een 1/2 limoen.

Varkenshaas saté

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

13 reacties

Leon 9 maart 2023 - 18:17

Ik laat mijn vlees gewoon 2 dagen marineren. Onzin want de simpelheid van sate heeft dat niet nodig. Het bestrijken van het vlees met vocht heeft veel meer zin.

Reply
Esther 20 oktober 2023 - 03:54

Vraagje:
Kan dit ook met de grill stand van mijn oven?

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2023 - 11:00

Ja dat kan hoor! Wel even goed in de gaten houden en geregeld keren 🙂

Reply
Jeannette 6 februari 2024 - 17:33

Natuurlijk weer heerlijk!! Ik marineer altijd (bijna altijd) alles in een plastic zak, dan is gegarandeerd alles goed gemarineerd 🙂

Reply
Mars 25 juni 2024 - 14:09

Dit is onze topper, gecombineerd met jullie satesaus! Éen ding doe ik anders: heb niks met bbq’en, dus bak de stukjes varkenshaas op hoog vuur op het fornuis en lepel daar wat satésaus doorheen. Ik serveer met rijst en oerhollandse, frisse komkommersalade voorzien van balsamicodressing om de combinatie zoet-zuur te accentueren. Veel dank voor het recept!

Reply
1 2