Een kleurrijk groentefeestje
Urap urap is een overheerlijk Indisch bijgerecht dat barst van de groenten én smaak. Bestaande uit knapperige, beetgare groenten gemengd met een kruidige boemboe en geraspte kokos.
Het was natuurlijk niet de eerste keer dat we urap urap zelf maakten, maar nu is ‘ie helemaal perfect. Persoonlijk vind ik het een van de lekkerste Indische gerechten die er zijn. Het gerecht is fris, een tikkie pittig en eigenlijk perfect in balans. Een ideaal bijgerecht dat elke rijsttafel compleet maakt.
De zelfgemaakte boemboe is de smaakmaker
De smaakmaker is uiteraard de boemboe. Die maken we van rode paprika, rode peper, sjalot, knoflook, limoenblaadjes (djeruk perut), trassi (gefermenteerde garnalenpasta), ketoembar (korianderpoeder) en kurkuma. Alles gaat de hakmolen in tot we een gladde pasta hebben.
Voor een vegetarische variant kun je de trassi overigens gewoon weglaten, dan is de boemboe nog steeds vol van smaak. De boemboe fruit je kort aan in wat zonnebloem olie, en vervolgens voeg je gula djawa (of bruine basterdsuiker), het sap van een halve limoen en de geraspte kokos toe. De combinatie van precies de juiste hoeveelheden maken dit voor ons de perfecte urap urap. Ik weet zeker dat ‘ie bij jou ook in de smaal valt.
Geraspte kokos
Een van de belangrijkste ingrediënten van urap urap is uiteraard de geraspte kokos. Deze zorgt niet alleen voor de textuur maar ook voor een tikkie zoete smaak die de pittigheid van de boemboe goed balanceert.
Je kunt kiezen voor verse kokos (als je die kunt vinden, zeker eens doen), of gebruik kant-en-klare geraspte kokos uit de toko of supermarkt. De kokos geeft echt die typische, tropische smaak die zo kenmerkend is voor de Indische keuken.
Groenten: varieer en experimenteer
Wat groenten betreft kun je alle kanten op. Wij kozen vandaag voor wortel, sperziebonen, witte kool en taugé. Blancheer de groenten kort zodat ze hun bite behouden en meng ze daarna met de warme boemboe-kokosmix.
Zowel koud als lauwwarm kan je ‘m serveren, maar persoonlijk vind ik ‘m nét iets lekkerder als hij nog een beetje warm is. Serveer met bijvoorbeeld sambal goreng telor (voor extra pit) en ajam smoor of bijvoorbeeld ajam betawi. Selamat makan!
34 reacties
Erg lekker! Fijn dat het een gerecht is met veel groenten. Ik heb het gegeten met ajam rendang en met beef rendang, beide goede combinatie. Heb de groenten in water met zout gekookt.
Bedankt voor je leuke reactie Marlein, fijn dat de urap in de smaak viel. En heerlijke combinatie met het vlees 🙂
Goede morgen, ik wil dit gaan maken maar kan op dit moment niet aan geraspte komen. Kan ik dat vervangen door kokosmelk?
Nee helaas Bianca, dat is toch wel wat anders. En achterwege laten wordt ook lastig, want het geeft dit gerecht juist zijn kenmerkende smaak. Overigens is het gewoon bij de supermarkt te koop!
heerlijk recept, dank!!
Fijn dat ervan genoten hebt Lieke! 🙂
Vanavond gemaakt en heb zitten smullen. Heb wel een maggiblokje in de boemboe gedaan. En had geen koenjit en heb kurkuma gebruikt. En ik had geen citroenblaadjes, heb wat van de limoenschil geraspt en erdoor heen gedaan. Het was heerlijk!!!
Fijn dat je van ons recept genoten hebt Annelies! Overigens is koenjit hetzelfde als kurkuma 🙂
Ik geniet erg van jullie Asia afdeling. Er gaat een wereld voor mij open, althans om deze gerechten zelf eens te bereiden. Op de foto bij dit gerecht zie ik dat jullie de pitjes en de zaadlijsten van de rode peper laten zitten. Is dat de bedoeling?
En: kan dit gerecht de volgende dag worden opgewarmd?
Leuk om te horen dat je zo van onze recepten geniet Aletta! Yes, de pitjes en zaadlijsten kan je gerust laten zitten hoor. Die geven de boemboe juist wat pit. Urap kan je de volgende dag ook weer (een beetje) opwarmen, maar koud minstens zo lekker. Geniet ervan!