Home Erik's Asia Urap urap

Urap urap

knapperige groenten met kokos

door SmaakMenutie
Urap urap

Een kleurrijk groentefeestje

Urap urap is een overheerlijk Indisch bijgerecht dat barst van de groenten én smaak. Bestaande uit knapperige, beetgare groenten gemengd met een kruidige boemboe en geraspte kokos.

Het was natuurlijk niet de eerste keer dat we urap urap zelf maakten, maar nu is ‘ie helemaal perfect. Persoonlijk vind ik het een van de lekkerste Indische gerechten die er zijn. Het gerecht is fris, een tikkie pittig en eigenlijk perfect in balans. Een ideaal bijgerecht dat elke rijsttafel compleet maakt.

Urap urap recept

De zelfgemaakte boemboe is de smaakmaker

De smaakmaker is uiteraard de boemboe. Die maken we van rode paprika, rode peper, sjalot, knoflook, limoenblaadjes (djeruk perut), trassi (gefermenteerde garnalenpasta), ketoembar (korianderpoeder) en kurkuma. Alles gaat de hakmolen in tot we een gladde pasta hebben.

Ingrediënten urap urap
Ingrediënten voor de boemboe

Voor een vegetarische variant kun je de trassi overigens gewoon weglaten, dan is de boemboe nog steeds vol van smaak. De boemboe fruit je kort aan in wat zonnebloem olie, en vervolgens voeg je gula djawa (of bruine basterdsuiker), het sap van een halve limoen en de geraspte kokos toe. De combinatie van precies de juiste hoeveelheden maken dit voor ons de perfecte urap urap. Ik weet zeker dat ‘ie bij jou ook in de smaal valt.

Boemboe Urap urap
Zelfgemaakte boemboe

Geraspte kokos

Een van de belangrijkste ingrediënten van urap urap is uiteraard de geraspte kokos. Deze zorgt niet alleen voor de textuur maar ook voor een tikkie zoete smaak die de pittigheid van de boemboe goed balanceert.

Boemboe met kokosrasp Urap urap
De boemboe met geraspte kokos

Je kunt kiezen voor verse kokos (als je die kunt vinden, zeker eens doen), of gebruik kant-en-klare geraspte kokos uit de toko of supermarkt. De kokos geeft echt die typische, tropische smaak die zo kenmerkend is voor de Indische keuken.

Groenten: varieer en experimenteer

Wat groenten betreft kun je alle kanten op. Wij kozen vandaag voor wortel, sperziebonen, witte kool en taugé. Blancheer de groenten kort zodat ze hun bite behouden en meng ze daarna met de warme boemboe-kokosmix.

Groenten Urap urap

Zowel koud als lauwwarm kan je ‘m serveren, maar persoonlijk vind ik ‘m nét iets lekkerder als hij nog een beetje warm is. Serveer met bijvoorbeeld sambal goreng telor (voor extra pit) en ajam smoor of bijvoorbeeld ajam betawi. Selamat makan!

Urap urap

Urap urap (Indisch groentegerecht)

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 91 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g sperziebonen
  • 150 g witte kool
  • 125 g taugé
  • 75 g geraspte kokos
  • 4 djeruk perut (limoenblaadjes)
  • 3 tenen knoflook
  • 2 rode pepers
  • 2 sjalotten
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2  winterpeen
  • 1/2 limoen
  • 2 el gula djawa
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • 1/2 tl trassi
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Doe een 1/2 rode paprika, 2 rode pepers, 2 (kleine) sjalotten, 3 tenen knoflook, 4 limoenblaadjes, 1/2 tl trassi, 1 tl ketoembar en 1 tl kurkuma in de hakmolen en mix tot een mooie gladde boemboe.
  • Doe een scheut zonnebloemolie in de wok en fruit de boemboe op laag tot matig vuur kort aan. Voeg ook 2 el gula djawa (of bruine basterdsuiker) en het sap van een halve limoen toe. Roer goed door elkaar.
  • Zet het vuur laag en meng 75 g geraspte kokos door het geheel. Je zal zien (zie foto hierboven) dat het geheel droger wordt maar nog wel nat blijft. Zet het vuur heel laag of even uit terwijl je de groenten maakt.
  • Snijd een (kleine) halve winterpeen in reepjes of blokjes, halveer 200 g sperziebonen, snijd de witte kool fijn (tenzij je een kant-en-klaar zakje hebt) en maak 125 g taugé schoon.
  • Zet een grote pan water op het vuur en blancheer/kook de groenten als het water kookt in deze volgorde: doe als eerste de sperzieboontjes in de pan. Na 2 minuten voeg je de winterpeen toe. Als de winterpeen er 3 minuten in zit voeg je de taugé toe. En als de taugé er 1 minuut in zit voeg je nog 30 seconden de witte kool toe.
  • Na deze 6 á 7 minuten moet je de groenten direct onder ijskoud water afspoelen zodat ze niet verder garen. Laat even goed uitlekken. Zet ondertussen het vuur met je kokosmengsel weer wat hoger.
  • Voeg de groenten toe aan het kokosmengsel en verwarm terwijl je het goed door elkaar mengt.

Urap urap

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

34 reacties

Marlein 10 november 2020 - 17:19

Erg lekker! Fijn dat het een gerecht is met veel groenten. Ik heb het gegeten met ajam rendang en met beef rendang, beide goede combinatie. Heb de groenten in water met zout gekookt.

Reply
SmaakMenutie 11 november 2020 - 08:56

Bedankt voor je leuke reactie Marlein, fijn dat de urap in de smaak viel. En heerlijke combinatie met het vlees 🙂

Reply
Bianca Demouge 25 maart 2021 - 10:39

Goede morgen, ik wil dit gaan maken maar kan op dit moment niet aan geraspte komen. Kan ik dat vervangen door kokosmelk?

Reply
SmaakMenutie 25 maart 2021 - 15:07

Nee helaas Bianca, dat is toch wel wat anders. En achterwege laten wordt ook lastig, want het geeft dit gerecht juist zijn kenmerkende smaak. Overigens is het gewoon bij de supermarkt te koop!

Reply
Lieke 8 mei 2021 - 10:49

heerlijk recept, dank!!

Reply
SmaakMenutie 8 mei 2021 - 12:41

Fijn dat ervan genoten hebt Lieke! 🙂

Reply
Annelies 6 juli 2021 - 21:25

Vanavond gemaakt en heb zitten smullen. Heb wel een maggiblokje in de boemboe gedaan. En had geen koenjit en heb kurkuma gebruikt. En ik had geen citroenblaadjes, heb wat van de limoenschil geraspt en erdoor heen gedaan. Het was heerlijk!!!

Reply
SmaakMenutie 7 juli 2021 - 10:08

Fijn dat je van ons recept genoten hebt Annelies! Overigens is koenjit hetzelfde als kurkuma 🙂

Reply
Aletta 7 september 2021 - 14:08

Ik geniet erg van jullie Asia afdeling. Er gaat een wereld voor mij open, althans om deze gerechten zelf eens te bereiden. Op de foto bij dit gerecht zie ik dat jullie de pitjes en de zaadlijsten van de rode peper laten zitten. Is dat de bedoeling?
En: kan dit gerecht de volgende dag worden opgewarmd?

Reply
SmaakMenutie 7 september 2021 - 16:02

Leuk om te horen dat je zo van onze recepten geniet Aletta! Yes, de pitjes en zaadlijsten kan je gerust laten zitten hoor. Die geven de boemboe juist wat pit. Urap kan je de volgende dag ook weer (een beetje) opwarmen, maar koud minstens zo lekker. Geniet ervan!

Reply
1 2 3 4