Home Hoofdgerechten Turkse pizza (lahmacun)

Turkse pizza (lahmacun)

door SmaakMenutie
Turkse pizza

Traditioneel recept

Wie kent dit nu niet: Turkse pizza. In Nederland vaak gegeten met een flinke vulling van döner kebab, veel knoflooksaus, ijsbergsla, kaas en komkommer. In onze studententijd hebben we deze meer dan eens in de nachtelijke uurtjes verorberd. Hartstikke lekker natuurlijk, maar wij maken vandaag de traditionele lahmacun. Dat is een zacht deeg met een dunne vulling die traditioneel enkel gegeten wordt met een salade van ijsbergsla en peterselie. Wij vullen hem met nét wat meer groenten (tomaat, komkommer en rode ui) en serveren er stiekem toch cacik (of knoflooksaus) en sambal bij. Maar het is up to you natuurlijk!

Wees overigens niet bang dat het deeg zal mislukken, want dit is echt een heel eenvoudig receptje. Bepaal zelf hoe groot je de pizza wil. En als je hem liever niet oprolt en vult maar eet als een Italiaanse pizza dan kan dit natuurlijk ook.

Turkse pizza

Turkse pizza

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.4/5
( 48 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g tarwebloem
  • 200 g gehakt
  • 200 g ijsbergsla
  • 15 g peterselie
  • 300 ml melk
  • 2 tomaten
  • 2 gegrilde paprika's
  • 2 tenen knoflook
  • 1 zakje gist (7 g)
  • 1 ui (of sjalot)
  • 1 rode peper
  • 1 el Turkse (of Griekse yoghurt) (25 g)
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad

Zo maak je het

  • Meng 500 g (patent) tarwebloem met 1 zakje gist (7 g), 1 tl zout, 2 el (olijf)olie, 1 el Turkse of Griekse yoghurt (25 g) en circa 300 ml melk tot een stevig deeg. Het deeg is goed als het niet meer aan je handen plakt. In onze machine duurt dit circa 5 minuten.
  • Vet een grote schaal lichtjes in met (olijf)olie en plaats de bol deeg in het midden. Dek af met een theedoek en laat minimaal 1 uur rusten.
  • Maak ondertussen de vulling. Doe 200 g (rund- of lams)gehakt in de hakker of mixer samen met 1 sjalot, 1 rode peper, 1 tomaat, 2 tenen knoflook, 2 gegrilde paprika's, 2 tl paprikapoeder, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl zout, 1 el tomatenpuree, 1-2 el olijfolie en een flinke hand verse peterselie. Mix tot een fijn en glad geheel.
  • Verdeel het deeg in 8 tot 10 bollen en rol het met een deegroller uit tot een (hele) dunne plak deeg en beleg de pizza vervolgens met een dunne laag van het gehaktmengsel.
  • Vouw de gevulde pizza voorzichtig één keer dubbel en plaats in een grote koekenpan. Vouw de pizza weer open en bak (zonder olie!) en mét deksel op de pan op middelmatig vuur in circa 5 minuten gaar. Als de randen niet meer zacht zijn is de pizza goed.
  • Leg de pizza op een bord en laat afkoelen. Ik gebruik altijd 2 borden en stapel de pizza's om-en-om op elkaar. Dit voorkomt dat ze aan elkaar vast gaan zitten.
  • Let op: de pizza's zijn vrij stevig en hard als ze uit de pan komen. Maar als ze afgekoeld zijn dan zijn ze weer soepel en kan je ze eventueel vouwen. Verwarm ze simpelweg 30 seconden in de magnetron.
  • Vul een pizza met ijsbergsla en peterselie (traditioneel) en rol op. Serveer met cacik (of knoflooksaus), sambal en eventueel een schijfje citroen. Wij vullen de pizza overigens met extra tomaat, komkommer en rode ui.

Turkse pizza ingrediënten Turkse pizza maken Deeg kneden Turkse pizza saus Turkse pizza bodem Lahmacun Turkse pizza lahmacun

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

13 reacties

Astrid 27 augustus 2021 - 17:53

Kan dit ook met een tortilla?
Ivm tijd ?

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2021 - 08:56

Het kan wel Astrid, maar is bij lange na niet zo lekker! 😉

Reply
N.Nescio 24 juli 2022 - 05:16

Bak je de pizza’s met de gehaktzijde naar beneden of naar boven in de koekenpan?
Lijkt me dat de gehaktlaag niet heel gaar/gebruind wordt als deze naar boven wijst en het alleen moet hebben van de hitte van de aanwezige lucht in de pan met deksel er op.

Reply
SmaakMenutie 24 juli 2022 - 10:21

Ja hoor, naar boven met deksel op de pan! Dan komt het helemaal goed 🙂

Reply
Christel 22 september 2022 - 09:48

Kan het deeg gewoon op het aanrecht rijzen of beter op 30 graden in de oven?
Met theedoek
Heb altijd het idee dat het hier te koel is in huis

Reply
SmaakMenutie 23 september 2022 - 15:11

Kan gewoon op de aanrecht hoor Christel. Het mag inderdaad niet te koel zijn (geloof tussen de 20-30 graden, kamertemperatuur). In de oven kan ook, maar het gevaar is dat de oven vaak warmer dan 30 graden is. Succes en geniet ervan!

Reply
Debby 25 oktober 2022 - 21:44

Lijkt me erg lekker. Ga het zeker een keer maken. En voor de kinderen een mildere versie..

Reply
Lonneke 14 november 2022 - 16:40

Kan dit ook zonder gehakt gemaakt worden of is het dan geen turkse pizza meer? 😅

Reply
SmaakMenutie 15 november 2022 - 10:14

Zou ik niet doen, is toch wel een essentieel onderdeel Lonneke 😉

Reply
Els 11 november 2023 - 13:25

Hoi heren,
Vraagje: als ik ze wil vullen met kebab, kan ik ze dan dus in de pan bakken zonder de gehakt prutje?

Reply
SmaakMenutie 13 november 2023 - 10:46

Jahoor, maar wellicht kan je dan beter onze dürüm kip kebab maken 🙂

Reply
Franka 28 juli 2024 - 19:44

Hoe zorg je er voor dat de pizza’s flexibel blijven en niet te hard zodat ze breken bij het oprollen?

Reply
SmaakMenutie 29 juli 2024 - 13:09

Door ze af te laten koelen, zie de tip in de tekst! 🙂

Reply