Een lichte en gezonde keuze
Heb je trek in een wat lichtere en gezonde maaltijd? Dan is tom kha kai de perfecte keuze!
Heerlijk op warme dagen maar net zo lekker als het buiten wat kouder is. Deze Thaise kippensoep met kokos is romig, fris en vol van smaak. De combinatie van kokosmelk, kruiden en specerijen zorgt voor een perfect gebalanceerd gerecht dat zowel lekker voedzaam als licht verteerbaar is.

Een smaakvolle herinnering
Tijdens onze rondreis door Thailand hebben we deze soep vaak gegeten. En na wat pogingen om de smaak van Thailand te evenaren is dat met dit recept aardig gelukt! Een kom van deze soep brengt dan ook mooie herinneringen naar boven. De geur van citroengras, limoenblaadjes en kokosmelk zorgt sowieso al dat je je in een tropisch omgeving waant.

Wat betekent tom kha kai?
De naam tom kha kai betekent letterlijk ‘kip galanga soep’. Galanga, ook wel laos genoemd, is een wortel die veel wordt gebruikt in de Thaise keuken. Deze specerij geeft de soep zijn kenmerkende, zelfs wat licht peperige en citrusachtige smaak.

Mocht je echt geen galangawortel kunnen vinden, dan kun je deze eventueel vervangen door wat verse gember. Eventueel gecombineerd met gemalen laos. Let er wel op dat gember een iets scherpere smaak heeft en dat je de stukjes niet per ongeluk opeet. Ze zijn namelijk bedoeld om hun smaak af te geven aan de soep.
Zelf tom kha kai maken
Het maken van onze Thaise kip galanga soep is hartstikke makkelijk en kost weinig tijd. Je hebt alleen wel een paar essentiële ingrediënten nodig, zoals kokosmelk, kipdijfilet, citroengras, limoenblaadjes en natuurlijk galanga of gember.

Door de goede balans tussen zuur, zout, zoet en pittig te vinden, krijg je die authentieke Thaise smaak. Serveer de soep met een schijfje limoen en gesneden ringetjes lente-ui.
35 reacties
Goedenavond,
Is het mogelijk om vissaus door iets anders te vervangen i.v.m. allergie?
Hoi Sandy, het laat zich lastig vervangen maar je zou het kunnen proberen door 1 el sojasaus en een scheutje azijn. Geniet ervan!
Hoi! Ik vind jullie recepten altijd heerlijk om te maken. Ik struggle alleen om de hoeveelheden om te buigen naar 4 personen aangezien niet alles evenredig verdubbeld moet worden om de balans in dmaken te behouden. Hebben jullie tips?
Leuk om te horen Lisanne! In ons nieuwe kookboek leggen uit hoe je dit het beste kan doen. En anders is hier ook meer informatie te vinden over het aanpassen van hoeveelheden.