Herinneringen aan Thailand
Dat eten herinneringen oproept herken je waarschijnlijk wel? Wij hebben dat sterk met de gerechten uit de Thaise keuken.
Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat we hier waren blijft de geur van de Thaise keuken verlangen om weer eens die kant op te reizen. Naast de bekende tom kha kai, een romige kokossoep met kip, was er bij thuiskomst nog een gerecht dat keer op keer op onze tafel verscheen: massaman curry. Een rijke, kruidige stoofschotel die verslavend lekker is!
Wat is massaman curry?
Massaman curry is een bijzonder gerecht binnen de Thaise keuken. Het is namelijk beïnvloed door Indiase en Perzische smaken, wat het een unieke twist geeft ten opzichte van andere Thaise curries. De basis bestaat uit kokosmelk, aardappelen, en een mix van specerijen zoals kaneel, komijn en koriander. Dit zorgt voor een warme, lichtzoete smaak die perfect in balans is met de subtiele pit van rode pepers. Omdat massaman curry een stoofgerecht is, wordt het meestal bereid met mals rundvlees of kip, dat langzaam gaart in de kruidige saus.
Langzaam stoven voor ultieme smaak
Het geheim van een goede massaman curry zit in de tijd die je ervoor neemt. Hoe langer het vlees stooft, hoe zachter en smaakvoller het wordt. Na een paar uur valt het letterlijk uit elkaar en smelt het op je tong. De saus wordt dikker en intenser van smaak, terwijl de aardappelen alle kruiden en specerijen opnemen. Dit maakt massaman curry niet alleen een heerlijk comfort food, maar ook een ideaal gerecht om vooraf te bereiden en later te serveren.
De perfecte combinatie
Massaman curry smaakt het allerlekkerst met witte rijst. De rijst neemt de romige saus goed op, waardoor elke hap een explosie van smaak is. Voeg eventueel wat verse koriander, geroosterde pinda’s en een scheutje limoen toe voor extra frisheid. Of je nu in Thailand bent of thuis in je eigen keuken, dit gerecht brengt altijd een stukje Azië op je bord.
93 reacties
Kan ik dit gerecht ook maken met runderriblappen?
Jazeker! Kies dan wel het liefst voor mager 🙂
Enkele weken geleden deze curry gemaakt. Heerlijk!!! Omdat ik geen liefhebber van kokos ben, heb ik hier maar heel weinig van gebruikt (ongeveer 100ml). Binnenkort krijgen wij eters waarvan ik weet dat er 1 geen kokos lust. Kan ik een ander ingredient hiervoor in de plaats nemen?
Oeh dat wordt lastig Marij, eigenlijk is de kokosmelk niet te vervangen.. Persoonlijk vinden wij dat deze massaman geen overheersende kokossmaak heeft, dus wellicht wat minder toevoegen?
Ik heb het gerecht vanavond gemaakt en op jullie aanraden 2 rawit pepers toegevoegd. (Ipv 3 Spaanse pepers) Het was gerecht was heerlijk!! Wel spicy maar niet te pittig. Super recept, die houden we er in 😊😋
Kan ik in plaats van Spaanse rode pepers, rawits gebruiken? En zo ja hoeveel moet ik er dan gebruiken?
Ja dan kan hoor Franca! Houd er wel rekening mee dat rawits wat sterker zijn, dus ik zou er dan 2 van gebruiken. Tenzij het je niet spicy genoeg kan zijn 😉 Enjoy!
Ik heb het gerecht vanavond gemaakt en op jullie aanraden 2 rawit pepers toegevoegd. (Ipv 3 Spaanse pepers) Het was gerecht was heerlijk!! Wel spicy maar niet te pittig. Super recept, die houden we er in 😊😋
En vandaag ook weer heerlijk gegeten , zalig , ga ik zeker vaker maken .Bedankt 👏
Leuk om te horen Sylvia! 🙂