Home Erik's Asia Massaman curry

Massaman curry

Thais mild-pittig stoofgerecht met aardappel

door SmaakMenutie
Massaman curry

Herinneringen aan Thailand

Dat eten herinneringen oproept herken je waarschijnlijk wel? Wij hebben dat sterk met de gerechten uit de Thaise keuken.

Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat we hier waren blijft de geur van de Thaise keuken verlangen om weer eens die kant op te reizen. Naast de bekende tom kha kai, een romige kokossoep met kip, was er bij thuiskomst nog een gerecht dat keer op keer op onze tafel verscheen: massaman curry. Een rijke, kruidige stoofschotel die verslavend lekker is!

Massaman curry recept

Wat is massaman curry?

Massaman curry is een bijzonder gerecht binnen de Thaise keuken. Het is namelijk beïnvloed door Indiase en Perzische smaken, wat het een unieke twist geeft ten opzichte van andere Thaise curries. De basis bestaat uit kokosmelk, aardappelen, en een mix van specerijen zoals kaneel, komijn en koriander. Dit zorgt voor een warme, lichtzoete smaak die perfect in balans is met de subtiele pit van rode pepers. Omdat massaman curry een stoofgerecht is, wordt het meestal bereid met mals rundvlees of kip, dat langzaam gaart in de kruidige saus.

Massaman currypasta
Zelfgemaakte currypasta

Langzaam stoven voor ultieme smaak

Het geheim van een goede massaman curry zit in de tijd die je ervoor neemt. Hoe langer het vlees stooft, hoe zachter en smaakvoller het wordt. Na een paar uur valt het letterlijk uit elkaar en smelt het op je tong. De saus wordt dikker en intenser van smaak, terwijl de aardappelen alle kruiden en specerijen opnemen. Dit maakt massaman curry niet alleen een heerlijk comfort food, maar ook een ideaal gerecht om vooraf te bereiden en later te serveren.

Massaman curry maken

De perfecte combinatie

Massaman curry smaakt het allerlekkerst met witte rijst. De rijst neemt de romige saus goed op, waardoor elke hap een explosie van smaak is. Voeg eventueel wat verse koriander, geroosterde pinda’s en een scheutje limoen toe voor extra frisheid. Of je nu in Thailand bent of thuis in je eigen keuken, dit gerecht brengt altijd een stukje Azië op je bord.

Ingrediënten Massaman currypasta
Ingrediënten voor de currypasta
Massaman curry

Massaman curry

Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 137 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runderlappen (of sukadevlees)
  • 350 ml kokosmelk
  • 3 rode pepers
  • 3 tenen knoflook
  • 2 aardappelen
  • 2 stengels sereh
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 limoen
  • 1 rode ui
  • 3 tl vissaus
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl djintan
  • 1 tl trassi
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • Verse gember (5cm) (of 1 tl gemberpoeder)

Zo maak je het

  • Snijd 1 kilo runderlappen in grove stukken en bak in een flinke scheut olie in een braadpan enkele minuten aan tot ze dichtgeschroeid zijn. Als je een kleine pan hebt moet dit misschien in twee delen.
  • Maak de curry met behulp van de keukenmachine of kom van je staafmixer. Doe hiervoor 1 grof gesneden rode ui, 3 rode pepers, 3 tenen knoflook, 2 stengels sereh (zonder de harde onderkant en ontdaan van het buitenste blad), 1 tl trassi, 2 tl ketoembar, 2 tl djintan, 1/2 tl gemalen kaneel, 1 tl bruine suiker, 5 cm verse gember, 3 tl vissaus en een 1/2 tl zout in de mixer en maak hier een gladde pasta van.
  • Doe de currypasta bij het vlees en bak de curry op matig vuur even mee met het vlees.
  • Voeg nu 350 ml warm water toe en een verkruimeld runderbouillonblokje. Voeg ook 350 ml (dikke) kokosmelk toe. Meng alles goed door elkaar en laat nu minstens 2,5 uur op laag vuur met deksel op de pan pruttelen. Bij onze inductieplaat is dat afwisselend stand 2 of 3 van 9.
  • Voeg een half uurtje voor het serveren 2 à 3 grof gesneden aardappelen toe bij het vlees en laat deze een half uur mee pruttelen op iets hoger vuur. Laat de deksel van de pan zodat het geheel wat kan indikken.
  • Knijp voor het serveren wat limoensap over het vlees. Serveer met witte rijst. Eet smakelijk!

Massaman curry

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

93 reacties

Mike 19 juli 2020 - 19:46

Vandaag voor het eerst gemaakt en zeker niet voor het laatst! Het was heerlijk!!

Reply
SmaakMenutie 20 juli 2020 - 10:45

Fijn Mike, dat horen we graag!

Reply
Jesper 19 juni 2020 - 18:22

Heb dit recept al een aantal keer gemaakt, geweldig smullen geblazen. Thanks!
Hebben jullie ook de versie met Kip?
Ben benieuwd naar dat recept.

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2020 - 14:01

Leuk om te horen Jesper! Fijn dat ons recept in de smaak viel. De versie met kip hebben we (nog) niet, maar goed idee! 🙂

Reply
Jesper 10 januari 2021 - 12:05

Heb hem na een aantal keer gegeten te hebben iets fingetuned:

Afwijkend van recept;
– [x] 3 Kemirnoten (geroosterd door paste)
– [x] 2 Laurierbladeren
– [x] 1/2 winterpeen in plakjes gesneden (15 mij voor einde toevoegen)
– [x] 1 grote witte ui in partjes gesneden (15 mij voor het einde toevoegen

At hem in Thailand altijd met ui en wortel, lekkere toevoeging aan jullie recept.

Benieuwd wel naar jullie versie van de kippendij massaman:)

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2021 - 12:16

Wat leuk dat je geëxperimenteerd hebt met dit recept Jesper! Lekker de toevoeging van ui en wortel, kennen wij niet. Kip massaman staat op de planning! 🙂

Reply
Petra 1 augustus 2022 - 14:36

Daar ben ik ook heeeel benieuwd naar want kip is wat goedkoper dan stoofvlees toch ?

Cynthia 18 juni 2020 - 11:11

Ik wil dit gerecht volgende week maken in de crockpot. Hoelang en welke stand?

Reply
SmaakMenutie 18 juni 2020 - 11:13

Wij hebben geen crockpot Cynthia, dus dat antwoord moeten we je schuldig blijven! We weten wel, hoe langer hoe beter 🙂 Succes!

Reply
Betty van Tol 7 juni 2020 - 11:32

Weer een heerlijk recept van jullie!, gebruik vaak jullie recepten, maar geef er altijd mijn eigen draai aan. Daar zijn volgens mij recepten ook voor bedoeld, volgens mij. Om je op weg te helpen, je eigen smaak in bepaalde keukens te ontwikkelen. Bedankt jongens!

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 13:57

Fijn dat onze massaman ook in de smaak viel Betty! En je hebt helemaal gelijk, onze recepten dienen als leidraad. Proef vooral tussendoor en voeg toe wat je lekker lijkt 🙂

Reply
Petra 11 april 2020 - 10:50

Heerlijk! Ik heb hem gemaakt met lamsvlees…. super!

Reply
SmaakMenutie 11 april 2020 - 14:16

Mmm lekker Petra, goed idee lamsvlees!

Reply
1 2 3 4 5 8