Herinneringen aan Thailand
Dat eten herinneringen oproept herken je waarschijnlijk wel? Wij hebben dat sterk met de gerechten uit de Thaise keuken.
Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat we hier waren blijft de geur van de Thaise keuken verlangen om weer eens die kant op te reizen. Naast de bekende tom kha kai, een romige kokossoep met kip, was er bij thuiskomst nog een gerecht dat keer op keer op onze tafel verscheen: massaman curry. Een rijke, kruidige stoofschotel die verslavend lekker is!
Wat is massaman curry?
Massaman curry is een bijzonder gerecht binnen de Thaise keuken. Het is namelijk beïnvloed door Indiase en Perzische smaken, wat het een unieke twist geeft ten opzichte van andere Thaise curries. De basis bestaat uit kokosmelk, aardappelen, en een mix van specerijen zoals kaneel, komijn en koriander. Dit zorgt voor een warme, lichtzoete smaak die perfect in balans is met de subtiele pit van rode pepers. Omdat massaman curry een stoofgerecht is, wordt het meestal bereid met mals rundvlees of kip, dat langzaam gaart in de kruidige saus.
Langzaam stoven voor ultieme smaak
Het geheim van een goede massaman curry zit in de tijd die je ervoor neemt. Hoe langer het vlees stooft, hoe zachter en smaakvoller het wordt. Na een paar uur valt het letterlijk uit elkaar en smelt het op je tong. De saus wordt dikker en intenser van smaak, terwijl de aardappelen alle kruiden en specerijen opnemen. Dit maakt massaman curry niet alleen een heerlijk comfort food, maar ook een ideaal gerecht om vooraf te bereiden en later te serveren.
De perfecte combinatie
Massaman curry smaakt het allerlekkerst met witte rijst. De rijst neemt de romige saus goed op, waardoor elke hap een explosie van smaak is. Voeg eventueel wat verse koriander, geroosterde pinda’s en een scheutje limoen toe voor extra frisheid. Of je nu in Thailand bent of thuis in je eigen keuken, dit gerecht brengt altijd een stukje Azië op je bord.
93 reacties
Vandaag voor het eerst gemaakt en zeker niet voor het laatst! Het was heerlijk!!
Fijn Mike, dat horen we graag!
Heb dit recept al een aantal keer gemaakt, geweldig smullen geblazen. Thanks!
Hebben jullie ook de versie met Kip?
Ben benieuwd naar dat recept.
Leuk om te horen Jesper! Fijn dat ons recept in de smaak viel. De versie met kip hebben we (nog) niet, maar goed idee! 🙂
Heb hem na een aantal keer gegeten te hebben iets fingetuned:
Afwijkend van recept;
– [x] 3 Kemirnoten (geroosterd door paste)
– [x] 2 Laurierbladeren
– [x] 1/2 winterpeen in plakjes gesneden (15 mij voor einde toevoegen)
– [x] 1 grote witte ui in partjes gesneden (15 mij voor het einde toevoegen
At hem in Thailand altijd met ui en wortel, lekkere toevoeging aan jullie recept.
Benieuwd wel naar jullie versie van de kippendij massaman:)
Wat leuk dat je geëxperimenteerd hebt met dit recept Jesper! Lekker de toevoeging van ui en wortel, kennen wij niet. Kip massaman staat op de planning! 🙂
Daar ben ik ook heeeel benieuwd naar want kip is wat goedkoper dan stoofvlees toch ?
Ik wil dit gerecht volgende week maken in de crockpot. Hoelang en welke stand?
Wij hebben geen crockpot Cynthia, dus dat antwoord moeten we je schuldig blijven! We weten wel, hoe langer hoe beter 🙂 Succes!
Weer een heerlijk recept van jullie!, gebruik vaak jullie recepten, maar geef er altijd mijn eigen draai aan. Daar zijn volgens mij recepten ook voor bedoeld, volgens mij. Om je op weg te helpen, je eigen smaak in bepaalde keukens te ontwikkelen. Bedankt jongens!
Fijn dat onze massaman ook in de smaak viel Betty! En je hebt helemaal gelijk, onze recepten dienen als leidraad. Proef vooral tussendoor en voeg toe wat je lekker lijkt 🙂
Heerlijk! Ik heb hem gemaakt met lamsvlees…. super!
Mmm lekker Petra, goed idee lamsvlees!