Home Erik's Asia Massaman curry

Massaman curry

Thais mild-pittig stoofgerecht met aardappel

door SmaakMenutie
Massaman curry

Herinneringen aan Thailand

Dat eten herinneringen oproept herken je waarschijnlijk wel? Wij hebben dat sterk met de gerechten uit de Thaise keuken.

Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat we hier waren blijft de geur van de Thaise keuken verlangen om weer eens die kant op te reizen. Naast de bekende tom kha kai, een romige kokossoep met kip, was er bij thuiskomst nog een gerecht dat keer op keer op onze tafel verscheen: massaman curry. Een rijke, kruidige stoofschotel die verslavend lekker is!

Massaman curry recept

Wat is massaman curry?

Massaman curry is een bijzonder gerecht binnen de Thaise keuken. Het is namelijk beïnvloed door Indiase en Perzische smaken, wat het een unieke twist geeft ten opzichte van andere Thaise curries. De basis bestaat uit kokosmelk, aardappelen, en een mix van specerijen zoals kaneel, komijn en koriander. Dit zorgt voor een warme, lichtzoete smaak die perfect in balans is met de subtiele pit van rode pepers. Omdat massaman curry een stoofgerecht is, wordt het meestal bereid met mals rundvlees of kip, dat langzaam gaart in de kruidige saus.

Massaman currypasta
Zelfgemaakte currypasta

Langzaam stoven voor ultieme smaak

Het geheim van een goede massaman curry zit in de tijd die je ervoor neemt. Hoe langer het vlees stooft, hoe zachter en smaakvoller het wordt. Na een paar uur valt het letterlijk uit elkaar en smelt het op je tong. De saus wordt dikker en intenser van smaak, terwijl de aardappelen alle kruiden en specerijen opnemen. Dit maakt massaman curry niet alleen een heerlijk comfort food, maar ook een ideaal gerecht om vooraf te bereiden en later te serveren.

Massaman curry maken

De perfecte combinatie

Massaman curry smaakt het allerlekkerst met witte rijst. De rijst neemt de romige saus goed op, waardoor elke hap een explosie van smaak is. Voeg eventueel wat verse koriander, geroosterde pinda’s en een scheutje limoen toe voor extra frisheid. Of je nu in Thailand bent of thuis in je eigen keuken, dit gerecht brengt altijd een stukje Azië op je bord.

Ingrediënten Massaman currypasta
Ingrediënten voor de currypasta
Massaman curry

Massaman curry

Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 137 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runderlappen (of sukadevlees)
  • 350 ml kokosmelk
  • 3 rode pepers
  • 3 tenen knoflook
  • 2 aardappelen
  • 2 stengels sereh
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 limoen
  • 1 rode ui
  • 3 tl vissaus
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl djintan
  • 1 tl trassi
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • Verse gember (5cm) (of 1 tl gemberpoeder)

Zo maak je het

  • Snijd 1 kilo runderlappen in grove stukken en bak in een flinke scheut olie in een braadpan enkele minuten aan tot ze dichtgeschroeid zijn. Als je een kleine pan hebt moet dit misschien in twee delen.
  • Maak de curry met behulp van de keukenmachine of kom van je staafmixer. Doe hiervoor 1 grof gesneden rode ui, 3 rode pepers, 3 tenen knoflook, 2 stengels sereh (zonder de harde onderkant en ontdaan van het buitenste blad), 1 tl trassi, 2 tl ketoembar, 2 tl djintan, 1/2 tl gemalen kaneel, 1 tl bruine suiker, 5 cm verse gember, 3 tl vissaus en een 1/2 tl zout in de mixer en maak hier een gladde pasta van.
  • Doe de currypasta bij het vlees en bak de curry op matig vuur even mee met het vlees.
  • Voeg nu 350 ml warm water toe en een verkruimeld runderbouillonblokje. Voeg ook 350 ml (dikke) kokosmelk toe. Meng alles goed door elkaar en laat nu minstens 2,5 uur op laag vuur met deksel op de pan pruttelen. Bij onze inductieplaat is dat afwisselend stand 2 of 3 van 9.
  • Voeg een half uurtje voor het serveren 2 à 3 grof gesneden aardappelen toe bij het vlees en laat deze een half uur mee pruttelen op iets hoger vuur. Laat de deksel van de pan zodat het geheel wat kan indikken.
  • Knijp voor het serveren wat limoensap over het vlees. Serveer met witte rijst. Eet smakelijk!

Massaman curry

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

93 reacties

Michaël 19 juni 2018 - 10:02

Ik heb deze gisteren gemaakt in mijn crockpot. Zoooo lekker. Lekkerder zelfs dan bij de thai waar we regelmatig afhalen. Echte aanrader!

Reply
SmaakMenutie 19 juni 2018 - 12:34

Hoi Michaël, wat leuk om te horen! Dat is echt een compliment 🙂 Goed idee om het in de slowcooker te maken. Groetjes, Tim – SmaakMenutie

Reply
Robert 27 augustus 2018 - 14:38

Michaël,

Hoe lang en op welke stand heb je dit gedaan??

Reply
Ronny 17 februari 2022 - 16:52

Lekker gerecht, maar die van mij is heel licht, en die van jullie donkerder.

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2022 - 10:55

Misschien nog wat langer sudderen? Maar het belangrijkste is de smaak! 🙂

Reply
Nel 18 februari 2022 - 17:44

Vandaag gemaakt smaakte heerlijk voor herhaling vatbaar.

Reply
Tanja 15 november 2018 - 11:04

Hoe lang in de Crockpot? En high of low?

Reply
Jacqueline Wagemans 22 februari 2025 - 12:35

Hoe doe je dit in de crockpot? Ook eerst aanbraden of gelijk erin doen?

Reply
Simone 28 februari 2025 - 17:02

Hoe lang in de slowcooker? Wil dit morgen gaan maken namelijk. Dank je wel alvast.

Reply
Iris 22 augustus 2018 - 21:18

Oh ik heb dit laatst geproefd bij de Thai en nu moet ik het zelf maken. Deze ziet er erg goed uit, ga ik snel proberen!

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2018 - 08:40

Dankjewel! Deze is inderdaad heerlijk 🙂 Heel veel kookplezier!

Reply
Jolanda 6 juli 2024 - 15:07

Hoi ziet er lekker uit maar een vraag kan dit ook in de slowcooker gemaakt worden ?

Reply
Sylvia van der Meis-Strauss 7 juli 2024 - 09:07

Ja zeker dit kan in de slowcooker..
Geen last van aanbranden wel af en toe
Om roeren.
Ik maak ook altijd ajam pedis in de slowcooker van Kip wines. Heerlijk.succes.
En eet smakelijk

Reply
Pauline de Haas 9 juli 2024 - 11:56

Hoi! Deed jij de aardappels meteen erbij in de slowcooker?
Groetjes Pauline

Nancy 16 maart 2025 - 09:24

Kun je ipv sereh stengels ook poeder gebruiken? Is hier in het dorp moeilijk aan te komen n.l

Reply
SmaakMenutie 17 maart 2025 - 10:32

Jahoor!

Reply
Tanja Verdonschot 15 november 2018 - 10:56

Suggestie welke groenten je hier bij eet?

Reply
SmaakMenutie 17 november 2018 - 11:53

Hoi Tanja, omdat het een vrij kruidig gerecht is zou ik een frisse komkommersalade erbij eten of bijvoorbeeld atjar ketimoen (weliswaar niet Thais, maar prima te combineren). Of je stooft er wat groenten mee bij de rest. Bijvoorbeeld paprika, sperziebonen, courgette etc. Maar persoonlijk zou ik zeggen alleen frisse komkommer!

Reply
Jeanet Hettema 10 november 2020 - 19:51

Dit vandaag gemaakt , mijn vriendin en ik hebben meer dan genoten van dit overheerlijke recept, wat is het zalig!!

Reply
SmaakMenutie 11 november 2020 - 09:00

Fijn dat jullie van de massaman hebben genoten Jeanet! Leuk om te horen 🙂

Reply
Patty 11 december 2018 - 20:07

Dit is echt één van mijn lievelingsgerechten…! Ook mijn man vind het heerlijk. Zo makkelijk en goed van tevoren klaar te maken. Ik laat het minimaal 4 à 5 uur opstaan. Echt een aanrader…bedankt! Groetjes, Patty

Reply
SmaakMenutie 12 december 2018 - 12:47

Hoi Patty, dat vinden wij heel leuk om te horen! Het is ook wel een grote favoriet van ons inmiddels 🙂 En inderdaad, hoe langer stoven hoe beter. Mmm! Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
Culpa 14 april 2019 - 13:50

Hallo mannen, ik heb het vorige week gemaakt en we vonden het erg lekker. Ik schrok een beetje van de smaak van de vissaus die lange tijd bleef overheersen. Ik heb er een blikje tomatenpuree bijgedaan en een schep bruine suiker en wat extra limoen. Ik had het nog nooit gegeten. De smaak was intens, het vlees super zacht, het was heerlijk! Ik kom steeds vaker bij jullie lekkere gerechten halen! Dank jullie wel!

Reply
SmaakMenutie 15 april 2019 - 11:55

Fijn dat het in de smaak viel! Klopt, vissaus kan wat overheersend zijn. Het is net wat je lekker vindt. Wellicht volgende keer een tl minder. Maar je hebt het goed opgelost met de tomatenpuree en de bruine suiker. En ja, hoe langer je het vlees stooft, hoe zachter het wordt. Zodat het smelt op je tong, heerlijk! Leuk dat je vaker bij ons gaat komen, we hebben nog een hoop lekkers op de site staan. Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
1 2 3 8