Herinneringen aan Thailand
Dat eten herinneringen oproept herken je waarschijnlijk wel? Wij hebben dat sterk met de gerechten uit de Thaise keuken.
Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat we hier waren blijft de geur van de Thaise keuken verlangen om weer eens die kant op te reizen. Naast de bekende tom kha kai, een romige kokossoep met kip, was er bij thuiskomst nog een gerecht dat keer op keer op onze tafel verscheen: massaman curry. Een rijke, kruidige stoofschotel die verslavend lekker is!

Wat is massaman curry?
Massaman curry is een bijzonder gerecht binnen de Thaise keuken. Het is namelijk beïnvloed door Indiase en Perzische smaken, wat het een unieke twist geeft ten opzichte van andere Thaise curries. De basis bestaat uit kokosmelk, aardappelen, en een mix van specerijen zoals kaneel, komijn en koriander. Dit zorgt voor een warme, lichtzoete smaak die perfect in balans is met de subtiele pit van rode pepers. Omdat massaman curry een stoofgerecht is, wordt het meestal bereid met mals rundvlees of kip, dat langzaam gaart in de kruidige saus.

Langzaam stoven voor ultieme smaak
Het geheim van een goede massaman curry zit in de tijd die je ervoor neemt. Hoe langer het vlees stooft, hoe zachter en smaakvoller het wordt. Na een paar uur valt het letterlijk uit elkaar en smelt het op je tong. De saus wordt dikker en intenser van smaak, terwijl de aardappelen alle kruiden en specerijen opnemen. Dit maakt massaman curry niet alleen een heerlijk comfort food, maar ook een ideaal gerecht om vooraf te bereiden en later te serveren.

De perfecte combinatie
Massaman curry smaakt het allerlekkerst met witte rijst. De rijst neemt de romige saus goed op, waardoor elke hap een explosie van smaak is. Voeg eventueel wat verse koriander, geroosterde pinda’s en een scheutje limoen toe voor extra frisheid. Of je nu in Thailand bent of thuis in je eigen keuken, dit gerecht brengt altijd een stukje Azië op je bord.

93 reacties
Ik heb deze gisteren gemaakt in mijn crockpot. Zoooo lekker. Lekkerder zelfs dan bij de thai waar we regelmatig afhalen. Echte aanrader!
Hoi Michaël, wat leuk om te horen! Dat is echt een compliment 🙂 Goed idee om het in de slowcooker te maken. Groetjes, Tim – SmaakMenutie
Michaël,
Hoe lang en op welke stand heb je dit gedaan??
Lekker gerecht, maar die van mij is heel licht, en die van jullie donkerder.
Misschien nog wat langer sudderen? Maar het belangrijkste is de smaak! 🙂
Vandaag gemaakt smaakte heerlijk voor herhaling vatbaar.
Hoe lang in de Crockpot? En high of low?
Hoe doe je dit in de crockpot? Ook eerst aanbraden of gelijk erin doen?
Hoe lang in de slowcooker? Wil dit morgen gaan maken namelijk. Dank je wel alvast.
Oh ik heb dit laatst geproefd bij de Thai en nu moet ik het zelf maken. Deze ziet er erg goed uit, ga ik snel proberen!
Dankjewel! Deze is inderdaad heerlijk 🙂 Heel veel kookplezier!
Hoi ziet er lekker uit maar een vraag kan dit ook in de slowcooker gemaakt worden ?
Ja zeker dit kan in de slowcooker..
Geen last van aanbranden wel af en toe
Om roeren.
Ik maak ook altijd ajam pedis in de slowcooker van Kip wines. Heerlijk.succes.
En eet smakelijk
Hoi! Deed jij de aardappels meteen erbij in de slowcooker?
Groetjes Pauline
Kun je ipv sereh stengels ook poeder gebruiken? Is hier in het dorp moeilijk aan te komen n.l
Jahoor!
Suggestie welke groenten je hier bij eet?
Hoi Tanja, omdat het een vrij kruidig gerecht is zou ik een frisse komkommersalade erbij eten of bijvoorbeeld atjar ketimoen (weliswaar niet Thais, maar prima te combineren). Of je stooft er wat groenten mee bij de rest. Bijvoorbeeld paprika, sperziebonen, courgette etc. Maar persoonlijk zou ik zeggen alleen frisse komkommer!
Dit vandaag gemaakt , mijn vriendin en ik hebben meer dan genoten van dit overheerlijke recept, wat is het zalig!!
Fijn dat jullie van de massaman hebben genoten Jeanet! Leuk om te horen 🙂
Dit is echt één van mijn lievelingsgerechten…! Ook mijn man vind het heerlijk. Zo makkelijk en goed van tevoren klaar te maken. Ik laat het minimaal 4 à 5 uur opstaan. Echt een aanrader…bedankt! Groetjes, Patty
Hoi Patty, dat vinden wij heel leuk om te horen! Het is ook wel een grote favoriet van ons inmiddels 🙂 En inderdaad, hoe langer stoven hoe beter. Mmm! Groetjes, Tim- SmaakMenutie
Hallo mannen, ik heb het vorige week gemaakt en we vonden het erg lekker. Ik schrok een beetje van de smaak van de vissaus die lange tijd bleef overheersen. Ik heb er een blikje tomatenpuree bijgedaan en een schep bruine suiker en wat extra limoen. Ik had het nog nooit gegeten. De smaak was intens, het vlees super zacht, het was heerlijk! Ik kom steeds vaker bij jullie lekkere gerechten halen! Dank jullie wel!
Fijn dat het in de smaak viel! Klopt, vissaus kan wat overheersend zijn. Het is net wat je lekker vindt. Wellicht volgende keer een tl minder. Maar je hebt het goed opgelost met de tomatenpuree en de bruine suiker. En ja, hoe langer je het vlees stooft, hoe zachter het wordt. Zodat het smelt op je tong, heerlijk! Leuk dat je vaker bij ons gaat komen, we hebben nog een hoop lekkers op de site staan. Groet, Erik- SmaakMenutie