Home Erik's AsiaTelor ketjap

Telor ketjap

eieren in ketjapsaus

door SmaakMenutie
Telor ketjap

Het milde broertje

Wie bekend is met de Indische keuken kent vast wel sambal goreng telor. Die heerlijk pittige eieren in kruidige saus. Vandaag kiezen wij voor een zachtere variant, namelijk telor ketjap.

De naam zegt het al: eieren in ketjapsaus. Deze versie is mild, vol smaak en daardoor geliefd bij iedereen. Ideaal als je niet zo van pittig houdt, maar wel zin hebt in een gerecht dat vol is van Indische smaken.

Indische eieren

Telor ketjap is een gerecht dat je in veel Indische families terugvindt op de eettafel. Vaak als onderdeel van een grotere rijsttafel, maar ook gewoon als doordeweeks gerecht met witte rijst en wat groenten erbij. Het is simpel, betaalbaar en toch bijzonder smaakvol.

De rol van eieren

Eieren zijn in de Indische keuken ontzettend veelzijdig. Ze worden gebruikt in soepen, snacks en natuurlijk in gerechten zoals deze. Bij telor ketjap koken we de eieren eerst hard en pellen ze. Daarna kun je ervoor kiezen ze even aan te bakken in een laagje olie. Dit zorgt ervoor dat ze een stevigere buitenkant krijgen en nét dat beetje extra smaak. Het is een stap die trouwens niet per se nodig is hoor, wij doen het ook niet altijd moeten we bekennen.

Indische eieren recept

Door de eieren vervolgens in de saus te laten sudderen, nemen ze langzaam alle smaken op. Snijd je ze van tevoren doormidden, dan trekken de kruiden nog beter in het eigeel. Het resultaat? Zacht romige eieren met een lichtzoete saus die je er het liefst met een lepel bij opschept.

De saus vol smaakmakers

De kracht van dit gerecht zit uiteraard in de saus. We beginnen met sjalot en knoflook, die samen zorgen voor de bekende basis. Daarna voegen we trassi, sambal oelek en djahé toe, wat zorgt voor die herkenbare Indische smaak. Tomatenpuree en bruine suiker geven een mooie balans tussen fris en zoet.

Telor kecap

Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk de ketjap manis, de stroperige, zoete sojasaus die zo kenmerkend is voor de Indische keuken. Door er wat water bij te doen ontstaat een rijke saus waarin de eieren rustig kunnen garen. Laat het geheel minstens een kwartier pruttelen, maar langer mag ook. Hoe langer, hoe intenser de smaak wordt.

Serveer en geniet

Telor ketjap is een gerecht dat vraagt om rijst. Gewoon simpele witte rijst is perfect om de saus mee op te nemen. Serveer er eventueel wat sajoer boontjes of atjar ketimoen bij voor de nodige groenten.

Boemboe boontjes
Seveer de eitjes met bijvoorbeeld knapperige sajoer boontjes!

Of je nu een rijsttafel samenstelt of gewoon een snelle maaltijd wilt, telor ketjap past altijd. Het is een gerecht dat laat zien hoe eenvoudig ingrediënten samen iets bijzonders kunnen vormen. En geloof ons: één keer opscheppen is vaak niet genoeg.

Telor ketjap

Telor ketjap

Personen: 6 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 91 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 3 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 40 ml ketjap manis
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl trassi
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl djahé
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kook 6 (of meer) eieren in 8-10 minuten hard en pel ze.
  • Je kan de gepelde eieren eerst enkele minuten goudbruin aanbakken in een laagje zonnebloem- (of arachide)olie. Dit zorgt ervoor dat ze (extra) stevig blijven maar dit hoeft niet.
  • Snipper 2-3 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit op middelmatig vuur even aan in een scheutje olie. Voeg vervolgens 1 tl trassi, 1 tl sambal oelek, 1 tl djahé, 1 el tomaten puree en 1 el bruine suiker toe. Meng alles even grondig.
  • Voeg nu 40 ml ketjap manis toe en 100 ml water.
  • Voeg nu ook de eieren toe. Snijd ze eventueel eerst even doormidden. Laat het geheel met deksel op de pan minimaal 15 minuten pruttelen. Maar langer mag ook. Serveer met extra saus.

Telor ketjap

TIP

Serveer je de eieren als onderdeel van de rijsttafel? Reken op minimaal één eitje per persoon!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

19 reacties

Michel 23 juni 2019 - 10:43

Afgelopen week jullie site ontdekt en meteen maar even beginnen met complimenten. De site ziet er fraai uit, navigeert makkelijk en propvol leuke recepten. Ik heb meteen al inspiratie op gedaan en ondertussen al een drietal recepten gemaakt, waaronder de eitjes in ketjap.

De pittige variant van deze eitjes kende ik uiteraard allang (van huis uit), maar ik moet eerlijk bekennen dat ik deze variant nog niet kende. Ergens is er dus toch een steekje gevallen in mijn opvoeding 😉

Ik heb ze gemaakt; letterlijk een ‘eitje’ om te maken. Lekker en smaakvol. Ik heb er zeker van genoten. Ideaal recept waarmee je een makkelijk bijgerecht maakt.

Dank jullie wel!!

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2019 - 12:34

Hi Michel, bedankt voor je leuke bericht en complimenten. En uiteraard graag gedaan. Leuk om te horen, daar doen we het voor! Fijn dat de recepten in de smaak vielen 🙂 Haha, ja dit recept heb ik ook van mijn Indische oma. Veel mensen kennen het niet, daarom is het zo leuk om te delen en men ook zo enthousiast is. Er zijn nog zoveel meer lekkere recepten, die ook wij nog niet kennen. Nog een hoop te ontdekken dus! 🙂 Groetjes, Erik- SmaakMenutie

Reply
Judy 21 maart 2021 - 10:52

Net gemaakt! Heerlijk, voor straks bij mijn rijsttafel!

Reply
SmaakMenutie 21 maart 2021 - 11:56

Oeh lekker Judy, geniet ervan!

Reply
Monika 4 mei 2021 - 21:10

Hi ,

Ik wil graag de vega versie hiervan maken. Waar kan ik de trassi pasta mee vervangen?

Reply
SmaakMenutie 5 mei 2021 - 11:38

Hi Monika, je kan trassi altijd achterwege laten maar dat doet wel een beetje af aan de umami smaak. Je zou daarom kunnen kiezen voor een andere gefermenteerd ingredient: taotjo. Dit zijn gefermenteerde gele sojabonen.

Reply
john 9 augustus 2021 - 17:41

vega trassi van de Jumbo kun je gebruiken.

Reply
Rick 6 maart 2021 - 15:05

Hey Erik, is een eetlepel Trassi pasta hetzelfde (even sterk) als een eetlepel Trassi poeder? Ik heb de laatste namelijk.

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 13:10

Ha Rick, houd er even rekening mee dat er een tl in gaat, want een el is veel te veel. Wij hebben geen ervaring met de poeder variant, maar ik denk wel dat de hoeveelheid ongeveer gelijk is aan de pasta 🙂 Geniet ervan!

Reply
Roos 10 juni 2021 - 16:51

Hallo Erik

Heb ook salamblad en lemonblad erbij gedaan.

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2021 - 17:08

Heerlijk Roos!

Reply
Jan 11 december 2021 - 11:10

Wat een leuk recept! Ziet er gemakkelijk uit om te maken. Ik denk dat ik voor de pit de gemberpoeder vervang door wat echte gember (fijngehakt natuurlijk).
Jullie zeggen op het laatst: ‘serveer met extra saus’. Maak je dan dezelfde portie ketjapsaus nog een keer of bedoelen jullie ‘schep echt het hele pannetje (dus eieren en de saus) leeg als je het gerecht serveert’?

Reply
SmaakMenutie 11 december 2021 - 12:03

Het laatste Jan! Geniet ervan 🙂

Reply
Ruben 8 oktober 2022 - 13:36

Kan ik dit gerecht ook een dag van te voren maken?

Reply
SmaakMenutie 9 oktober 2022 - 09:11

Jazeker, kan het lekker intrekken. Eventueel een beetje vocht toevoegen als je het weer verwarmt

Reply
1 2

Reacties