Het milde broertje
Wie bekend is met de Indische keuken kent vast wel sambal goreng telor. Die heerlijk pittige eieren in kruidige saus. Vandaag kiezen wij voor een zachtere variant, namelijk telor ketjap.
De naam zegt het al: eieren in ketjapsaus. Deze versie is mild, vol smaak en daardoor geliefd bij iedereen. Ideaal als je niet zo van pittig houdt, maar wel zin hebt in een gerecht dat vol is van Indische smaken.

Telor ketjap is een gerecht dat je in veel Indische families terugvindt op de eettafel. Vaak als onderdeel van een grotere rijsttafel, maar ook gewoon als doordeweeks gerecht met witte rijst en wat groenten erbij. Het is simpel, betaalbaar en toch bijzonder smaakvol.
De rol van eieren
Eieren zijn in de Indische keuken ontzettend veelzijdig. Ze worden gebruikt in soepen, snacks en natuurlijk in gerechten zoals deze. Bij telor ketjap koken we de eieren eerst hard en pellen ze. Daarna kun je ervoor kiezen ze even aan te bakken in een laagje olie. Dit zorgt ervoor dat ze een stevigere buitenkant krijgen en nét dat beetje extra smaak. Het is een stap die trouwens niet per se nodig is hoor, wij doen het ook niet altijd moeten we bekennen.
Door de eieren vervolgens in de saus te laten sudderen, nemen ze langzaam alle smaken op. Snijd je ze van tevoren doormidden, dan trekken de kruiden nog beter in het eigeel. Het resultaat? Zacht romige eieren met een lichtzoete saus die je er het liefst met een lepel bij opschept.
De saus vol smaakmakers
De kracht van dit gerecht zit uiteraard in de saus. We beginnen met sjalot en knoflook, die samen zorgen voor de bekende basis. Daarna voegen we trassi, sambal oelek en djahé toe, wat zorgt voor die herkenbare Indische smaak. Tomatenpuree en bruine suiker geven een mooie balans tussen fris en zoet.
Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk de ketjap manis, de stroperige, zoete sojasaus die zo kenmerkend is voor de Indische keuken. Door er wat water bij te doen ontstaat een rijke saus waarin de eieren rustig kunnen garen. Laat het geheel minstens een kwartier pruttelen, maar langer mag ook. Hoe langer, hoe intenser de smaak wordt.
Serveer en geniet
Telor ketjap is een gerecht dat vraagt om rijst. Gewoon simpele witte rijst is perfect om de saus mee op te nemen. Serveer er eventueel wat sajoer boontjes of atjar ketimoen bij voor de nodige groenten.
Of je nu een rijsttafel samenstelt of gewoon een snelle maaltijd wilt, telor ketjap past altijd. Het is een gerecht dat laat zien hoe eenvoudig ingrediënten samen iets bijzonders kunnen vormen. En geloof ons: één keer opscheppen is vaak niet genoeg.
19 reacties
Hoi, kunnen de eitjes ook koud bij de nasi hap gegeten worden?? Ik krijg heel veel eters en ik verwacht dat mijn gaspitjes in gebruik zijn voor het opwarmen van de nasi (van smaakmenutie uiteraard)
Ja hoor, dat kan prima Jantien! Geniet ervan 🙂
Hai hai,
Met veel plezier al paar keer gemaakt en gegeten
Ik merkte toen ik bezig was ik geen potjes met tomatenpuree meer had (heb vaak de Turkse, altijd alle tomatenpuree eerst ontzuren)
Toen ben ik maar vreemd gegaan met een flinke kneep ketchup
Was niet verkeerd wellicht zelfs aanrader/uit te proberen
Groetjes Carolien
Hoi, hoi, voorzichtig met een volk gaatjes in prikken niet te diep , dan kan de saus er lekker intrekken