Home Erik's Asia Tahoe telor petis

Tahoe telor petis

Indische omelet met tofu

door SmaakMenutie
Tahoe telor petis

Authentieke klassieker

Ben je toe aan iets anders dan de gebruikelijke Indische gerechten, maar wil je toch de rijke smaken van de Indische keuken proeven?

Dan is tahoe telor (of tahu telor) zonder vlees de perfecte keuze! Het is een authentieke klassieker die misschien niet meteen opvalt in de meeste Indische restaurants, maar absoluut de moeite waard is om te proberen.

Tahoe telor

Petis udang

Hoewel tahoe telor petis in veel opzichten vegetarisch is, is dat het officieel niet helemaal. Het gebruik van petis udang, een Indonesische garnalenpasta, maakt het voor de echte vegetarier dus niet volledig vlees- en visloos. Let op, verwar petis udang niet met trassi (garnalenpasta), dit is echt wat anders. Het toevoegen van deze pasta maakt het gerecht echt af en zorgt voor die authentieke Indische smaak die je niet snel ergens anders zult vinden. Dit is een essentieel ingrediënt, dus als je het niet kunt vinden in de reguliere supermarkt, doe dan je voordeel met een bezoekje aan de plaatselijke toko. Hier verkopen ze het gegarandeerd!

Tahoe telor recept

Tahoe

In plaats van vlees gebruiken we in dit gerecht tahoe (tofu), een klassieke vleesvervanger die al jarenlang wordt gebruikt in de Indische keuken. Dankzij de tahoe krijgt het gerecht een heerlijke textuur en het neemt bovendien de smaken van de saus uitstekend op. De tahoe zorgt ervoor dat je zonder enige concessies te doen kunt genieten van de Indische smaken en vlees of kip geen seconde mist.

Indische eieren

Lekker voor erbij

Om het gerecht compleet te maken serveer je het met witte rijst. Wil je het nog net iets specialer maken? Voeg dan wat atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer) of tjampoer (gemengd zuur) toe. Het contrast van de frisse smaken maakt het gerecht nog lekkerder. En natuurlijk mogen gebakken uitjes en (cassave) kroepoek niet ontbreken. Deze zorgen voor een lekkere crunch.

Atjar ketimoen
Atjar ketimoen
Tahoe telor petis

Tahoe telor petis (tofu omelet)

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 36 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g tofu (1/2 blok)
  • 100 g taugé
  • 3 stengels lente-ui
  • 3 tenen knoflook
  • 3 eieren
  • 2 sjalotten
  • 1 limoen
  • 1 rode peper
  • 1/2 komkommer
  • 3 el ketjap manis
  • 2 el pindakaas
  • 2 tl petis udang
  • Gebakken uitjes

Zo maak je het

  • Snijd 2 sjalotten, 3 tenen knoflook en 1 rode peper fijn. Snijd tevens alvast een 1/2 komkommer in kleine stukjes.
  • Maak de taugé schoon door de staartjes te verwijderen. Blancheer de taugé door deze 1 minuutje te koken en vervolgens af te spoelen onder ijs(koud) water.
  • Neem een kommetje en meng de petis udang met 3 el warm water zodat het wat dunner wordt.
  • Fruit de gesneden knoflook, rode peper en sjalot in een wok 2 minuutjes aan in een scheutje olie. Voeg vervolgens de verdunde petis udang toe samen met het sap van 1 limoen.
  • Voeg 2 el pindakaas toe samen met 3 el ketjap manis en 3-4 el water en meng het geheel goed door elkaar. Doe de deksel op de pan en zet het vuur op een lage stand zodat het warm blijft.
  • Snijd ongeveer 200 g tofu eerst in plakjes en vervolgens een keertje extra doormidden. Bestrooi de tofu met zout. Neem een koekenpan en bak de helft van de tofu in een laagje zonnebloem olie rondom goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kluts in een kommetje 3 eieren los samen met 3 el water. Verwijder het merendeel van de olie uit de pan en doe de overgebleven tofu in de pan. Giet het geklutste eimengsel erbij en maak een mooie omelet.
  • Meng de gesneden komkommer samen met de geblancheerde taugé. Meng er ook 3 in ringen gesneden stengels lente-ui doorheen.
  • Plaats de omelet op een plat bord. Verdeel daarover de andere helft van de tofu, het taugé-komkommer mengsel en vervolgens de saus. Bestrooi met gebakken uitjes en serveer met partjes limoen en eventueel extra rode peper.

Tofu telor

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

11 reacties

Anneke 15 april 2025 - 14:36

Ik ga dit recept vanavond maken. Lijkt me heerlijk met die petis! Alleen zou ik het wel graag willen printen. Vind ik in de keuken gemakkelijker.
In elk geval alvast bedankt voor het recept.
Grt Anneke

Reply
1 2