Stoofpotje van rundvlees
Spezzatino di manzo, letterlijk vertaald als “stoofpotje van rundvlees”, is een klassiek gerecht uit de Italiaanse keuken.
Dit heerlijke stoofvlees wordt langzaam gegaard in een combinatie van rode wijn en vleesbouillon, wat het vlees extra mals en vol van smaak maakt. Het wordt gekruid met een mix van verse Italiaanse kruiden zoals salie, tijm en rozemarijn. Het langzaam stoven zorgt ervoor dat alle de smaken volledig in het vlees trekken.
Tijd en geduld
Het maken van dit gerecht is hartstikke makkelijk, het vraagt alleen wat geduld. Eerst wordt het rundvlees in stukjes gesneden, daarna licht door de bloem gehaald en vervolgens kort gebakken. Daarna gaat de rode wijn en de vleesbouillon erbij, samen met de verse kruiden.
Deksel op de pan, vuur laag en een paar uur laten pruttelen. Dit lange pruttelen zorgt ervoor dat het vlees lekker zacht wordt en de smaken zich goed mengen. Zorg dat je de temperatuur goed instelt en af en toe even alles omschept.
Italiaanse kruidenmix
De kenmerkende smaak van spezzatino di manzo zit voor een groot deel in de kruiden die gebruikt worden. Salie, tijm en rozemarijn zijn de klassieke ingrediënten die dit gerecht zijn typische Italiaanse smaak geven. Deze kruiden worden vaak gebruikt in de Italiaanse keuken omdat ze de smaken van vlees en groenten versterken.
Zo geeft salie het gerecht een lichte, aromatische bitterheid, terwijl rozemarijn en tijm de diepte en hartigheid toevoegen. Je kunt het recept gerust aanpassen met andere kruiden, maar deze drie vormen wel de basis van het recept.
Traditionele bijgerechten
In Italië wordt spezzatino di manzo traditioneel geserveerd met bijgerechten die de smaak van het stoofvlees aanvullen. Denk aan polenta of bijvoorbeeld Italiaanse aardappeltjes. Als je polenta kiest dan merk je dat deze heerlijk combineert met de saus.
Een andere klassieke manier om het gerecht te serveren is trouwens met stokbrood. Ook lekker om mee door de pan te gaan. Een frisse salade kan natuurlijk ook. En zelfs frietjes smaken hier heerlijk bij. Up to you!
32 reacties
Hoe lang zou dit in de slowcooker moeten….?
Oei, wij gebruiken die niet dus kan je daar niet in adviseren. Wellicht een andere gebruiker die je een tip kan geven?
Net als elke andere runderstoofpot kan dit prima in de slowcooker. Uurtje of 5/6 op de hoge stand is een goed begin. Het vlees moet echt lekker uit elkaar vallen. Wel iets minder water erbij doen!