Stoofpotje van rundvlees
Spezzatino di manzo, letterlijk vertaald als “stoofpotje van rundvlees”, is een klassiek gerecht uit de Italiaanse keuken. Dit heerlijke stoofvlees wordt langzaam gegaard in een combinatie van rode wijn en vleesbouillon, wat het vlees extra mals en vol van smaak maakt. Het wordt gekruid met een mix van verse Italiaanse kruiden zoals salie, tijm en rozemarijn. Het langzaam stoven zorgt ervoor dat alle de smaken volledig in het vlees trekken.
Tijd en geduld
Het maken van dit gerecht is hartstikke makkelijk, het vraagt alleen wat geduld. Eerst wordt het rundvlees in stukjes gesneden, daarna licht door de bloem gehaald en vervolgens kort gebakken. Daarna gaat de rode wijn en de vleesbouillon erbij, samen met de verse kruiden. Deksel op de pan, vuur laag en een paar uur laten pruttelen. Dit lange pruttelen zorgt ervoor dat het vlees lekker zacht wordt en de smaken zich goed mengen. Zorg dat je de temperatuur goed instelt en af en toe even alles omschept.
Italiaanse kruidenmix
De kenmerkende smaak van spezzatino di manzo zit voor een groot deel in de kruiden die gebruikt worden. Salie, tijm en rozemarijn zijn de klassieke ingrediënten die dit gerecht zijn typische Italiaanse smaak geven. Deze kruiden worden vaak gebruikt in de Italiaanse keuken omdat ze de smaken van vlees en groenten versterken. Zo geeft salie het gerecht een lichte, aromatische bitterheid, terwijl rozemarijn en tijm de diepte en hartigheid toevoegen. Je kunt het recept gerust aanpassen met andere kruiden, maar deze drie vormen wel de basis van het recept.
Traditionele bijgerechten
In Italië wordt spezzatino di manzo traditioneel geserveerd met bijgerechten die de smaak van het stoofvlees aanvullen. Denk aan polenta of bijvoorbeeld Italiaanse aardappeltjes. Als je polenta kiest dan merk je dat deze heerlijk combineert met de saus. Een andere klassieke manier om het gerecht te serveren is trouwens met stokbrood. Ook lekker om mee door de pan te gaan. Een frisse salade kan natuurlijk ook. En zelfs frietjes smaken hier heerlijk bij. Up to you!
32 reacties
Het was heerlijk! Ik heb het wat verder laten indikken en er Engelse pie bakjes van gemaakt. We hebben gesmuld!
Dit was echt ouderwets lekker smullen, samen met wat verse frietjes.
Heb sukadelappen gebruikt en een uurtje in de snelkookpan… een feestmaal!
Was weer heerlijk! Heb al veel recepten van jullie gemaakt en allemaal even lekker. Bij dit stoofpotje ook een paprika gedaan die ik nog had liggen. Wel gedroogde kruiden moeten gebruiken want onze dorpssupermarkt had geen verse…
is er een alternatief voor de rode wijn?
Het grootste gedeelte van de alcohol verdampt Ursula! Maar als je echt geen rode wijn wil gebruiken zou ik 150 ml water en 1/2 bouillon blokje extra toevoegen 🙂
Ik ga dit jaar met kerst voor een Italiaans menu en ik wil dit als hoofdgerecht maken. Hebben jullie nog tips voor een groente bijgerecht?
Leuk Daniella! Ik zou er lekker gekarameliseerde wortels uit de oven bij maken 🙂
Lijkt me lekker en heb meteen een lastige vraag waar jullie meer kijk op hebben… ik wil dit maken voor op een Italiaans buffet voor 35 personen. Help! Wat moet ik verviervoudigen en wat niet?
Ik zeg verviervoudigen maar ik ga 2 kilo vlees halen… alvast bedankt voor jullie hulp…
Wat leuk dat je dit Italiaanse stoofpotje gaat maken voor een buffet Maartje! Ik zou dan de overige ingrediënten ongeveer verdubbelen bij 2 kg vlees. Geniet ervan en veel plezier!
Uiteindelijk toch 3 kilo vlees genomen en ingrediënten verviervoudigd. Alleen gewoon bosje met verse kruiden. Iedereen vond het lekker dus bedankt voor het recept!
Hi Tim & Erik, kort vraagje, mbt het ingrediënt: “1 bakje Italiaanse verse kruidenmix”. Hoeveel gram zou er in dit ‘bakje’ moeten zitten (ivm verschillende maten bakjes in supermarkten). Tnx alvast!
Zie winkelmandje onder de ingrediënten, daar staat het juiste bakje in!
Thanks!
kan dit ook met kipfilet?
Het kan ongetwijfeld Jelly maar gezien de lange stooftijd is het met rundvlees lekkerder 🙂
Ik dien het op in pastaborden. Eerst een laag farfalle en dan het vlees erover. Is het dan ook lekker om er geraspte kaas over te doen? Lijkt leuk nl.
Dat hebben we zelf niet eerder gedaan, maar je kan het zeker een keer proberen door te beginnen met een klein beetje. Ik zou dan wel kiezen voor Parmezaanse kaas 🙂
Kan dit ook met sukade lappen?
Ja tuurlijk! 🙂
Dit was heerlijk! Ik heb sucadelappen gebruikt, in de slowcooker dus het stond langer op. En op het laatst nog een goeie klont roomboter erdoor gedaan. Met tagliatelle er verse parmezaan geserveerd. Rapportcijfer een 9!
Daar zocht ik dus naar. Hoe lang heb je die aangezet? (‘low’?)
Kun je dit ook maken op een buitenhoven? Een Kamagon? En wat is dan de temperatuur die je moet aanhouden?
Als het dezelfde specificatie heeft als de oven, kan het zeker!
Wat een heerlijk gerecht! Lekker met tagliatelle en een mooi glas rood (Foravia van Scagliola), genieten!!
Wohw wat was dit lekker wij hebben het met frietjes gegeten en dag 2 (nou niet lachen) met hutspot wat een voortreffelijke combinatie.
Heerlijk gerecht! Heb er aardappelpuree bij gemaakt met parmezaanse kaas erdoor en verse peterselie erover heen
Welke rode wijn hebben jullie hier in gedaan ? Ik ga het deze week maken . Lijkt me heerlijk
Kies maar een Italiaanse wijn, dan zit je altijd goed. Geniet ervan!
Hoe lang zou dit in de slowcooker moeten….?
Oei, wij gebruiken die niet dus kan je daar niet in adviseren. Wellicht een andere gebruiker die je een tip kan geven?
Net als elke andere runderstoofpot kan dit prima in de slowcooker. Uurtje of 5/6 op de hoge stand is een goed begin. Het vlees moet echt lekker uit elkaar vallen. Wel iets minder water erbij doen!