Home Vlees en kip Spezzatino di manzo

Spezzatino di manzo

Italiaans stoofvlees

door SmaakMenutie
Spezzatino di manzo

Stoofpotje van rundvlees

Spezzatino di manzo, letterlijk vertaald als “stoofpotje van rundvlees”, is een klassiek gerecht uit de Italiaanse keuken. Dit heerlijke stoofvlees wordt langzaam gegaard in een combinatie van rode wijn en vleesbouillon, wat het vlees extra mals en vol van smaak maakt. Het wordt gekruid met een mix van verse Italiaanse kruiden zoals salie, tijm en rozemarijn. Het langzaam stoven zorgt ervoor dat alle de smaken volledig in het vlees trekken.

Spezzatino ingrediënten

Tijd en geduld

Het maken van dit gerecht is hartstikke makkelijk, het vraagt alleen wat geduld. Eerst wordt het rundvlees in stukjes gesneden, daarna licht door de bloem gehaald en vervolgens kort gebakken. Daarna gaat de rode wijn en de vleesbouillon erbij, samen met de verse kruiden. Deksel op de pan, vuur laag en een paar uur laten pruttelen. Dit lange pruttelen zorgt ervoor dat het vlees lekker zacht wordt en de smaken zich goed mengen. Zorg dat je de temperatuur goed instelt en af en toe even alles omschept.

Spezzatino rundvlees maken

Italiaanse kruidenmix

De kenmerkende smaak van spezzatino di manzo zit voor een groot deel in de kruiden die gebruikt worden. Salie, tijm en rozemarijn zijn de klassieke ingrediënten die dit gerecht zijn typische Italiaanse smaak geven. Deze kruiden worden vaak gebruikt in de Italiaanse keuken omdat ze de smaken van vlees en groenten versterken. Zo geeft salie het gerecht een lichte, aromatische bitterheid, terwijl rozemarijn en tijm de diepte en hartigheid toevoegen. Je kunt het recept gerust aanpassen met andere kruiden, maar deze drie vormen wel de basis van het recept.

Italiaans stoofvlees

Traditionele bijgerechten

In Italië wordt spezzatino di manzo traditioneel geserveerd met bijgerechten die de smaak van het stoofvlees aanvullen. Denk aan polenta of bijvoorbeeld Italiaanse aardappeltjes. Als je polenta kiest dan merk je dat deze heerlijk combineert met de saus. Een andere klassieke manier om het gerecht te serveren is trouwens met stokbrood. Ook lekker om mee door de pan te gaan. Een frisse salade kan natuurlijk ook. En zelfs frietjes smaken hier heerlijk bij. Up to you!

Polenta maken
Italiaanse klassieker polenta
Spezzatino di manzo

Spezzatino di manzo

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.8/5
( 87 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblap
  • 150 ml rode wijn
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 winterpeen
  • 1 bakje Italiaanse verse kruidenmix
  • 3 el bloem

Zo maak je het

  • Snijd 1 winterpeen en 2 stengels bleekselderij (heel) fijn. Snipper tevens 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn.
  • Smelt een flinke klont roomboter samen met een scheut olijfolie in een braadpan. Fruit de sjalot, knoflook, bleekselderij en wortel enkele minuten aan.
  • Snijd ondertussen 750 g runderlappen of sukadevlees in kleine (hapklare) stukjes. Bestrooi rondom met bloem. Doe het vlees bij de groenten en bak al omscheppend enkele minuten tot het vlees wat verkleurd is.
  • Voeg een flinke draai van de pepermolen toe samen met wat (grof) zeezout.
  • Schenk 1 flink glas rode wijn bij het geheel en meng grondig. Voeg tevens 1 bosje van een paar takjes tijm, salie en rozemarijn toe (afbinden met een touwtje).
  • Schenk nu 500 ml heet water bij het geheel samen met 1 verkruimeld runderbouillon blokje. 
  • Doe het deksel op de pan en laat nu minimaal 2 uur stoven op matig vuur. Haal eventueel het laatste half uur de deksel van de pan zodat het geheel wat indikt.

Spezzatino di manzo

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

32 reacties

Monica 2 oktober 2021 - 13:49

Het was heerlijk! Ik heb het wat verder laten indikken en er Engelse pie bakjes van gemaakt. We hebben gesmuld!

Reply
Magnus 5 oktober 2021 - 20:28

Dit was echt ouderwets lekker smullen, samen met wat verse frietjes.
Heb sukadelappen gebruikt en een uurtje in de snelkookpan… een feestmaal!

Reply
Petra 7 januari 2022 - 17:27

Was weer heerlijk! Heb al veel recepten van jullie gemaakt en allemaal even lekker. Bij dit stoofpotje ook een paprika gedaan die ik nog had liggen. Wel gedroogde kruiden moeten gebruiken want onze dorpssupermarkt had geen verse…

Reply
Ursula 15 februari 2022 - 20:20

is er een alternatief voor de rode wijn?

Reply
SmaakMenutie 16 februari 2022 - 12:33

Het grootste gedeelte van de alcohol verdampt Ursula! Maar als je echt geen rode wijn wil gebruiken zou ik 150 ml water en 1/2 bouillon blokje extra toevoegen 🙂

Reply
Daniella 5 december 2022 - 11:34

Ik ga dit jaar met kerst voor een Italiaans menu en ik wil dit als hoofdgerecht maken. Hebben jullie nog tips voor een groente bijgerecht?

Reply
SmaakMenutie 5 december 2022 - 11:40

Leuk Daniella! Ik zou er lekker gekarameliseerde wortels uit de oven bij maken 🙂

Reply
Maartje 17 maart 2022 - 18:22

Lijkt me lekker en heb meteen een lastige vraag waar jullie meer kijk op hebben… ik wil dit maken voor op een Italiaans buffet voor 35 personen. Help! Wat moet ik verviervoudigen en wat niet?

Reply
Maartje 17 maart 2022 - 18:26

Ik zeg verviervoudigen maar ik ga 2 kilo vlees halen… alvast bedankt voor jullie hulp…

Reply
SmaakMenutie 19 maart 2022 - 11:07

Wat leuk dat je dit Italiaanse stoofpotje gaat maken voor een buffet Maartje! Ik zou dan de overige ingrediënten ongeveer verdubbelen bij 2 kg vlees. Geniet ervan en veel plezier!

Reply
Maartje 18 mei 2022 - 19:54

Uiteindelijk toch 3 kilo vlees genomen en ingrediënten verviervoudigd. Alleen gewoon bosje met verse kruiden. Iedereen vond het lekker dus bedankt voor het recept!

Reply
Timo 18 januari 2025 - 11:28

Hi Tim & Erik, kort vraagje, mbt het ingrediënt: “1 bakje Italiaanse verse kruidenmix”. Hoeveel gram zou er in dit ‘bakje’ moeten zitten (ivm verschillende maten bakjes in supermarkten). Tnx alvast!

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2025 - 11:19

Zie winkelmandje onder de ingrediënten, daar staat het juiste bakje in!

Reply
Maartje 20 maart 2022 - 17:48

Thanks!

Reply
jelly 23 maart 2022 - 09:56

kan dit ook met kipfilet?

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2022 - 10:26

Het kan ongetwijfeld Jelly maar gezien de lange stooftijd is het met rundvlees lekkerder 🙂

Reply
jelly 24 maart 2022 - 15:26

Ik dien het op in pastaborden. Eerst een laag farfalle en dan het vlees erover. Is het dan ook lekker om er geraspte kaas over te doen? Lijkt leuk nl.

Reply
SmaakMenutie 25 maart 2022 - 10:45

Dat hebben we zelf niet eerder gedaan, maar je kan het zeker een keer proberen door te beginnen met een klein beetje. Ik zou dan wel kiezen voor Parmezaanse kaas 🙂

Reply
Lies 11 april 2022 - 21:05

Kan dit ook met sukade lappen?

Reply
SmaakMenutie 13 april 2022 - 09:50

Ja tuurlijk! 🙂

Reply
Marika 20 augustus 2022 - 20:24

Dit was heerlijk! Ik heb sucadelappen gebruikt, in de slowcooker dus het stond langer op. En op het laatst nog een goeie klont roomboter erdoor gedaan. Met tagliatelle er verse parmezaan geserveerd. Rapportcijfer een 9!

Reply
Koert 27 november 2022 - 19:13

Daar zocht ik dus naar. Hoe lang heb je die aangezet? (‘low’?)

Reply
Esther 1 oktober 2022 - 08:51

Kun je dit ook maken op een buitenhoven? Een Kamagon? En wat is dan de temperatuur die je moet aanhouden?

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2022 - 14:28

Als het dezelfde specificatie heeft als de oven, kan het zeker!

Reply
Claire 30 november 2022 - 18:20

Wat een heerlijk gerecht! Lekker met tagliatelle en een mooi glas rood (Foravia van Scagliola), genieten!!

Reply
Carien 28 januari 2023 - 18:18

Wohw wat was dit lekker wij hebben het met frietjes gegeten en dag 2 (nou niet lachen) met hutspot wat een voortreffelijke combinatie.

Reply
Loes 16 juli 2023 - 15:19

Heerlijk gerecht! Heb er aardappelpuree bij gemaakt met parmezaanse kaas erdoor en verse peterselie erover heen

Reply
Marjolein Langen 17 juli 2023 - 13:47

Welke rode wijn hebben jullie hier in gedaan ? Ik ga het deze week maken . Lijkt me heerlijk

Reply
SmaakMenutie 18 juli 2023 - 09:08

Kies maar een Italiaanse wijn, dan zit je altijd goed. Geniet ervan!

Reply
Judith 27 oktober 2023 - 12:44

Hoe lang zou dit in de slowcooker moeten….?

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2023 - 10:30

Oei, wij gebruiken die niet dus kan je daar niet in adviseren. Wellicht een andere gebruiker die je een tip kan geven?

Reply
Michael 22 december 2023 - 12:30

Net als elke andere runderstoofpot kan dit prima in de slowcooker. Uurtje of 5/6 op de hoge stand is een goed begin. Het vlees moet echt lekker uit elkaar vallen. Wel iets minder water erbij doen!

Reply