Home Vlees en kip Shaslick

Shaslick

gegrilde vleesspiesjes

door SmaakMenutie
Shaslick

Zomerse diners buiten

Shaslick, ook wel sjasliek genoemd, is een gerecht dat zijn oorsprong kent in Centraal-Azië en inmiddels op veel barbecues niet meer weg te denken is.

Het principe is eenvoudig. Namelijk gemarineerd vlees en groenten aan een spies, maar de smaak is allesbehalve eenvoudig. De combinatie van kruidige marinade, geroosterde groenten en een vleugje rooksmaak maakt het tot een vaste favoriet op menig barbecue.

Shaslick kruiden

De marinade

De smaak begint bij de marinade. Wij maken een marinade van citroensap, gerookt paprikapoeder, komijn, oregano, knoflook en een scheutje olijfolie. Het citroensap zorgt voor een fris accent en maakt het vlees lekker mals, terwijl de gerookte paprikapoeder die kenmerkende, ‘warme’ smaak geeft waar shaslick zo om bekend staat. Minstens 30 minuten laten intrekken is een must, maar langer mag zeker. Want je weet, hoe langer, hoe beter de smaak doordringt.

Shaslick maken

Varkenshaas en spek

Voor de spiesjes gebruiken wij varkenshaas (of hamlappen). Dit magere, zachte vlees is ideaal, want het blijft mals op de grill en combineert goed met de zoute, rokerige smaak van het ontbijtspek. Door af te wisselen tussen vlees, spek, paprika en rode ui ontstaat een mooie balans van smaken en texturen. De groenten garen mee en krijgen die typische licht gekaramelliseerde randjes.

Shaslick recept

Grillen of barbecueën

Hoewel shaslick vaak op de barbecue wordt bereid, doen wij het net zo lief op de contactgrill (dit is onze favoriet). Dat werkt snel, gelijkmatig en je hebt geen houtskool nodig. De spiesjes leg je eenvoudig naast elkaar op de hete plaat, en in zo’n vijf minuten per kant zijn ze goudbruin en gaar. De spek zorgt voor extra vet, waardoor het vlees niet uitdroogt en heerlijk mals blijft.

Sjasliek

Serveer met klassiekers

Shaslick serveer je zoals het hoort. Dus met een paar eenvoudige, frisse bijgerechten. Denk aan een zelfgemaakte aardappelsalade, een huzarensalade of krokant stokbroodje met knoflookboter. Wil je het extra feestelijk maken, zet dan verschillende sausjes op tafel, van barbecuesaus tot knoflooksaus. En een frisse tomatensalade maakt het helemaal af.

Huzaren salade
Serveer met bijvoorbeeld een frisse huzarensalade
Shaslick

Shaslick

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 15 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g magere hamlappen
  • 100 g gerookte (ontbijt)spek (stukje)
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl cayennepeper

Zo maak je het

  • Meng voor de marinade 4 el olijf- of zonnebloemolie samen met 2 el citroensap (of azijn), 1 geperste teen knoflook, 1 tl cayennepeper, 1 tl gedroogde oregano, 2 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl gemalen komijnzaad en een snuf zout.
  • Snijd 600 g (magere) varkenshaas of hamlappen in grove blokjes en meng de marinade door het vlees. Laat minimaal 30 minuten marineren (of langer).
  • Snijd ondertussen 100 g gerookte (ontbijt)spek in grove stukken. Snijd tevens 2 paprika’s en 1 rode ui in grove blokjes.
  • Rijg eerst een stuk vlees aan een spies (30 cm) en vervolgens een stuk ontbijtspek, paprika en ui. Herhaal meermaals.
  • Bestrijk de shaslick licht met extra (olijf- of zonnebloem)olie en grill op de barbecue, contactgrill of grillpan rondom gaar en bruin (ongeveer 8-12 minuten).

Shaslick

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

1 reactie

Rob 21 juni 2025 - 14:51

Hoi in de keuken heb ik mijn recepten graag op papier.
jammer dat er geen printmogelijkheid is.
Verder niets dan lof ben een groot fan.
Rob.

Reply