Home Erik's Asia Seroendeng

Seroendeng

mengsel van kokos, pinda’s en specerijen

door SmaakMenutie
Seroendeng

Smaakvol bijgerecht

Seroendeng (of serundeng) is een onmisbaar bijgerecht binnen de Indische keuken. Dit knapperige mengsel van geroosterde kokos, pinda’s en specerijen ken je misschien wel uit de supermarkt of toko. Ook lekker, maar zelf maken is hartstikke makkelijk.

De combinatie van zoet, hartig en kruidig maakt seroendeng niet alleen veelzijdig, maar ook een ware smaakexplosie die perfect samengaat met zowel rijstgerechten als vleesgerechten.

Serundeng

Hoe wordt seroendeng gemaakt?

De basis van seroendeng bestaat uit geschaafde kokos die samen met een kruidige boemboe krokant wordt gebakken. De boemboe wordt eerst gebakken en bestaat uit sjalot, knoflook, bruine basterdsuiker, djintan (komijn) en ketoembar (koriander). Vervolgens worden smaakmakers zoals salamblad, limoenblaadjes en sereh toegevoegd. Wanneer deze ingrediënten hun smaken hebben afgegeven gaat allereerst de kokosrasp erbij die langzaam geroosterd goudbruin en knapperig wordt. Wel oppassen dat het niet aanbrandt! De geroosterde pinda’s worden als laatste toegevoegd.

Seroendeng boemboe
Zelfgemaakte boemboe

Waar serveer je het bij?

Seroendeng is heerlijk bij heel veel Indische gerechten. Het is extra smaakvol in combinatie met ketan (kleefrijst), maar past net zo goed bij gewone witte rijst of nasi kuning. Ook als topping voor nasi goreng of bami goreng geeft het een lekkere crunch en net een beetje extra smaak. Daarnaast vormt seroendeng een perfecte aanvulling op Indische vleesgerechten met gestoomde rijst, zoals rendang, saté of ajam smoor. De subtiele zoetheid en het geroosterde aroma van de kokos maken het een geweldige tegenhanger voor hartige en kruidige gerechten.

Seroendeng maken

Snel en eenvoudig te maken

Moeilijk? Welnee. Het mooie aan seroendeng is dat het niet alleen ontzettend lekker is, maar dus ook eenvoudig en snel te bereiden. In slechts 20 minuten tover je dit knapperige bijgerecht op tafel. Bovendien kun je seroendeng gemakkelijk in een luchtdichte pot bewaren, zodat je altijd een smaakvolle topping bij de hand hebt. Een echte must-have voor liefhebbers van de Indische keuken!

Seroendeng recept
Seroendeng

Seroendeng

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 22 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 100 g kokosrasp
  • 75 g gezouten pinda’s
  • 3 limoenblaadjes (djeruk perut)
  • 2 blaadjes salam (Indisch laurier)
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 stengel sereh
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djintan

Zo maak je het

  • Mix 1 sjalot, 1 teen knoflook, 1 flinke el bruine basterdsuiker, 1 tl djintan, 1 tl ketoembar en 2 el zonnebloemolie tot een extra fijne boemboe.
  • Bak de boemboe in een wok op middelmatig vuur enkele minuten aan samen met 2 salam blad, 3-4 limoenblaadjes en 1 gekneusde stengel sereh.
  • Voeg vervolgens 100 g geraspte kokos (kokosrasp) toe en bak al omscheppend op laag vuur in circa 10 minuten bruin. Let op, kokosrasp kan snel verbranden, blijf geregeld omscheppen.
  • Meng tot slot 75 g gezouten pinda’s door het geheel. Laat afkoelen en serveer.

Seroendeng

TIP

Afgesloten kan je seroendeng ongeveer een maand bewaren.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

1 reactie

Evelien 19 januari 2025 - 15:32

Greep al een paar keer mis bij de supermarkt voor de seroendeng.
Thuis dacht ik,misschien heeft Smaakmunitie er een recept voor en ja hoor.
Snel klaar en wat een top recept.
Nooit meer seroendeng uit de supermarkt voor mij!
Evelien

Reply