Home Erik's Asia Sambal goreng telor

Sambal goreng telor

Indische eieren in pittige saus

door SmaakMenutie
Sambal goreng telor

Klassiek bijgerecht

Sambal goreng telor is een echt klassiek Indonesisch gerecht. Het is eigenlijk een heel simpel gerechtje. Namelijk gekookte eieren die daarna kort worden gebakken (“goreng”) en vervolgens smaak krijgen dankzij een pittige en kruidige saus die zowel smaak als kleur afgeven. Je kunt de pittigheid zelf bepalen door de hoeveelheid sambal naar eigen voorkeur aan te passen. Maar zoals bij veel gerechten geldt: hoe langer de eitjes in de saus trekken, hoe intenser de smaak en de pittigheid. Als je overigens helemaal niet van écht hete eieren houdt, kies dan voor zijn mildere broertje telor ketjap.

Sambal goreng telor ingrediënten

Pittige saus

Wat sambal goreng telor dus echt bijzonder maakt is de saus. De saus is een mengeling van diverse Indonesische specerijen, zoals sambal, salamblad (Indisch laurier) en galangawortel (laos) die samen zorgen voor een complexe, pittige smaak. De saus wordt vaak gebruikt om de gebakken eitjes te bedekken, waardoor deze perfect doordrenkt raken met de smaken. En zoals gezegd, hoe langer de eitjes in de saus blijven liggen, hoe meer ze de pittige smaken absorberen. Daarom zijn ze bij de toko altijd enorm spicy, maar je kunt de pittigheid altijd zelf aanpassen door minder sambal te gebruiken of de saus minder lang te laten trekken.

Sambal goreng telor boemboe

Bakken van de eieren

De eieren worden meestal eerst hardgekookt en vervolgens kort gebakken zodat de buitenkant een beetje krokant wordt, maar de binnenkant nog lekker zacht blijft. Het bakken zorgt ervoor dat de eitjes stevig blijven en dat ze de saus goed opnemen zonder hun vorm te verliezen. De combinatie van de krokante buitenkant en het zachte binnenste geeft een mooie textuur die perfect past bij de pittige saus.

Sambal goreng telor boemboe

Perfect voor de rijsttafel

Sambal goreng telor is bij uitstek geschikt als onderdeel van een traditionele rijsttafel. Het gerecht voegt niet alleen een pittige smaak toe, maar ook een stevige textuur die goed balanceert met de andere gerechten op tafel. Reken op minimaal één eitje per persoon, de saus is voldoende voor 8 stuks.

Sambal goreng telor

Sambal goreng telor

Personen: 4-8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 155 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 4-8 eieren
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 salam blad (Indisch laurier)
  • 160 ml kokosmelk
  • 2 tl sambal oelek
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gula djawa
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kook 4 tot 8 eieren in 12 minuten hard. Laat afkoelen, pel ze en droog ze met keukenpapier.
  • Doe een laagje zonnebloem- (of arachide)olie van ongeveer 1 cm in de wok en bak de eitjes op middelmatig vuur rondom in enkele minuten enigszins goudbruin. Dit zorgt ervoor dat ze (extra) stevig blijven. Laat ze uitlekken op keukenpapier en maak de wok schoon.
  • Snijd 3 kleine sjalotjes, 3 tenen knoflook en 1 rode peper ragfijn (of gebruik de keukenmachine). Meng hier grondig 1 tl trassi en 1 tl gemalen laos doorheen. Doe nieuwe olie in de wok en fruit een minuutje aan.
  • Voeg 1 tl gula djawa toe samen met 160 ml kokosmelk. Voeg ook een stengel sereh (gekneusd en gevouwen) toe samen met 1 salam blad. Roer er tevens 2 flinke tl sambal oelek door.
  • Voeg nu de eitjes toe en laat het geheel 10 minuutjes sudderen terwijl je de saus af en toe over de eitjes schep. Proef of het pittig genoeg is. Voeg gerust extra sambal toe als je van echt spicy houdt!

Sambal goreng telor recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

56 reacties

Lizette 18 augustus 2021 - 16:52

Mijn schoonmoeder maakte vroeger een hele rijsttafel toen ze nog leefde zeker 40 jaar geleden. Nu gebruik ik jullie Indische recepten heerlijk, kunnen jullie ook tips geven welke gerechten lekker bij elkaar smaken. Ik maak nu grote porties
en vries ze in kleinere porties in zo zou ik dan ook een hele rijsttafel kunnen maken. Ik doe nu maar wat maar dat is ook al heerlijk. Alvast bedankt.

Reply
SmaakMenutie 19 augustus 2021 - 10:43

Wat leuk Lizette, je bofte maar met zo’n schoonmoeder 🙂 Leuk dat je nu met onze recepten kookt! In principe kunnen heel veel Indische gerechten gecombineerd worden, meestal zetten we een suggestie in het intro. Houdt het in elk geval op een vlees- en groentegerecht, gecombineerd met bijvoorbeeld deze eitjes en uiteraard rijst en vergeet de atjar niet!

Reply
Keukenprinses 18 augustus 2021 - 12:14

Goedenmiddag
Kan ik dit gerecht ook een dag van te voren maken?
of wel de saus dan pas de volgende dag de eieren erbij doen.
Ik doe het dan in de slowcooker opwarmen tot het uitserveren.
bedankt vast, fijne dag

Reply
SmaakMenutie 19 augustus 2021 - 10:40

Ja hoor dat kan! Ik zou het gewoon helemaal maken, dan kan de saus lekker in de eieren trekken. En dan de volgende dag opwarmen en eventueel een beetje vocht toevoegen 🙂

Reply
JOke Postma 16 juli 2021 - 16:23

Ik las in de voorgaande reacties over een bittere smaak.
Waarschijnlijk de ui en knoflook te hard gebakken.
Gebakken knoflook die bruin wordt is heeel bitter
Ik ga vanavond dit gerecht maken voor morgen.
Hart. Groet Joke

Reply
SmaakMenutie 19 juli 2021 - 12:21

Dat zou inderdaad goed de oorzaak kunnen zijn Joke! Leuk dat je het recept gemaakt hebt, ik hoop dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Jelle 17 februari 2021 - 22:55

Moet hier verse laos worden gebruikt of laos poeder? En wat voor trassie gebruiken jullie? Zo’n droog blok (oedang?) of uit zo’n potje van Faja Lobi of trassiepoeder?

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2021 - 10:22

Wij gebruiken laospoeder Jelle! Verder gebruiken we trassi uit een potje van Faja Lobi inderdaad. Geniet ervan!

Reply
Lor 6 februari 2021 - 15:32

Hmmm, mijn saus is ook wat bitter. Heb er extra suiker in gedaan en een aardappel laat ik nu meekoken. Hopeljk trekt bittere smaak weg🤔

Reply
SmaakMenutie 8 februari 2021 - 10:04

Geen idee hoe het bitter kan worden Lor! Werd het minder nadat je er extra suiker (gulu djawa) in had gedaan?

Reply
1 2 3 4 5