Klassiek bijgerecht
Sambal goreng telor is een echt klassiek Indonesisch gerecht. Het is eigenlijk een heel simpel gerechtje. Namelijk gekookte eieren die daarna kort worden gebakken (“goreng”) en vervolgens smaak krijgen dankzij een pittige en kruidige saus die zowel smaak als kleur afgeven. Je kunt de pittigheid zelf bepalen door de hoeveelheid sambal naar eigen voorkeur aan te passen. Maar zoals bij veel gerechten geldt: hoe langer de eitjes in de saus trekken, hoe intenser de smaak en de pittigheid. Als je overigens helemaal niet van écht hete eieren houdt, kies dan voor zijn mildere broertje telor ketjap.
Pittige saus
Wat sambal goreng telor dus echt bijzonder maakt is de saus. De saus is een mengeling van diverse Indonesische specerijen, zoals sambal, salamblad (Indisch laurier) en galangawortel (laos) die samen zorgen voor een complexe, pittige smaak. De saus wordt vaak gebruikt om de gebakken eitjes te bedekken, waardoor deze perfect doordrenkt raken met de smaken. En zoals gezegd, hoe langer de eitjes in de saus blijven liggen, hoe meer ze de pittige smaken absorberen. Daarom zijn ze bij de toko altijd enorm spicy, maar je kunt de pittigheid altijd zelf aanpassen door minder sambal te gebruiken of de saus minder lang te laten trekken.
Bakken van de eieren
De eieren worden meestal eerst hardgekookt en vervolgens kort gebakken zodat de buitenkant een beetje krokant wordt, maar de binnenkant nog lekker zacht blijft. Het bakken zorgt ervoor dat de eitjes stevig blijven en dat ze de saus goed opnemen zonder hun vorm te verliezen. De combinatie van de krokante buitenkant en het zachte binnenste geeft een mooie textuur die perfect past bij de pittige saus.
Perfect voor de rijsttafel
Sambal goreng telor is bij uitstek geschikt als onderdeel van een traditionele rijsttafel. Het gerecht voegt niet alleen een pittige smaak toe, maar ook een stevige textuur die goed balanceert met de andere gerechten op tafel. Reken op minimaal één eitje per persoon, de saus is voldoende voor 8 stuks.
56 reacties
Mijn schoonmoeder maakte vroeger een hele rijsttafel toen ze nog leefde zeker 40 jaar geleden. Nu gebruik ik jullie Indische recepten heerlijk, kunnen jullie ook tips geven welke gerechten lekker bij elkaar smaken. Ik maak nu grote porties
en vries ze in kleinere porties in zo zou ik dan ook een hele rijsttafel kunnen maken. Ik doe nu maar wat maar dat is ook al heerlijk. Alvast bedankt.
Wat leuk Lizette, je bofte maar met zo’n schoonmoeder 🙂 Leuk dat je nu met onze recepten kookt! In principe kunnen heel veel Indische gerechten gecombineerd worden, meestal zetten we een suggestie in het intro. Houdt het in elk geval op een vlees- en groentegerecht, gecombineerd met bijvoorbeeld deze eitjes en uiteraard rijst en vergeet de atjar niet!
Goedenmiddag
Kan ik dit gerecht ook een dag van te voren maken?
of wel de saus dan pas de volgende dag de eieren erbij doen.
Ik doe het dan in de slowcooker opwarmen tot het uitserveren.
bedankt vast, fijne dag
Ja hoor dat kan! Ik zou het gewoon helemaal maken, dan kan de saus lekker in de eieren trekken. En dan de volgende dag opwarmen en eventueel een beetje vocht toevoegen 🙂
Ik las in de voorgaande reacties over een bittere smaak.
Waarschijnlijk de ui en knoflook te hard gebakken.
Gebakken knoflook die bruin wordt is heeel bitter
Ik ga vanavond dit gerecht maken voor morgen.
Hart. Groet Joke
Dat zou inderdaad goed de oorzaak kunnen zijn Joke! Leuk dat je het recept gemaakt hebt, ik hoop dat je ervan genoten hebt 🙂
Moet hier verse laos worden gebruikt of laos poeder? En wat voor trassie gebruiken jullie? Zo’n droog blok (oedang?) of uit zo’n potje van Faja Lobi of trassiepoeder?
Wij gebruiken laospoeder Jelle! Verder gebruiken we trassi uit een potje van Faja Lobi inderdaad. Geniet ervan!
Hmmm, mijn saus is ook wat bitter. Heb er extra suiker in gedaan en een aardappel laat ik nu meekoken. Hopeljk trekt bittere smaak weg🤔
Geen idee hoe het bitter kan worden Lor! Werd het minder nadat je er extra suiker (gulu djawa) in had gedaan?