Een snellere variant
Eerder maakten we al de klassieke rendang van rundvlees, maar vandaag kiezen we voor een heerlijke variatie: ajam rendang, oftewel rendang van kip.
Dit gerecht heeft dezelfde kruidige smaak als de traditionele versie, maar is sneller klaar. Waar rundvlees minstens 3-4 uur moet sudderen om boterzacht te worden, is deze kipvariant al in de helft van de tijd perfect gaar. Toch geldt ook hier: hoe langer je de kip laat sudderen, hoe malser en smaakvoller het eindresultaat wordt.
Welke kip gebruik je?
Voor ajam rendang raden wij kipdijfilet aan, omdat dit stuk vlees mals blijft en goed tegen een lange suddertijd kan. Maar je kunt ook kiezen voor kippenpoten, drumsticks of een combinatie. Hoe meer bot in de kip zit, hoe intenser de smaak van de saus zal worden. Houd er dan wel rekening mee dat de suddertijd iets langer kan zijn.
De boemboe: de basis van de smaak
De krachtige smaak van ajam rendang komt grotendeels van de boemboe, de welbekende kruidenpasta die de basis vormt van ons recept. Wij maken onze boemboe door sjalotten, knoflook, rode pepers, gemalen laos, kurkuma, ketoembar (gemalen korianderzaad) en kruidnagels fijn te malen tot een gladde pasta. Deze fruiten we kort aan in een pan met zonnebloemolie, zodat de smaken goed vrijkomen. Vervolgens voegen we kokosmelk, een beetje suiker en ketjap manis toe.
Sudderen voor de perfecte smaak
Als de boemboe goed gefruit is en de kokosmelk is toegevoegd, gaat de kip erbij, samen met een paar blaadjes salam (Indisch laurier). Daarna laat je het geheel minstens 75 tot 90 minuten sudderen op een matig vuurtje. Voor een mild-pittige variant gebruiken wij 2-3 rode pepers, maar als je van extra pit houdt kun je meer pepers toevoegen, rawit-pepertjes gebruiken of de suiker weglaten. Wil je de smaak halverwege aanpassen? Voeg dan gerust een paar lepels sambal toe om het gerecht naar jouw smaak bij te sturen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en is ‘ie precies zo mild of spicy als je wilt.
Op het bord
Ajam rendang is het lekkerst in combinatie met witte rijst en een fris groentegerecht zoals urap urap (knapperige groente met kokos) of ketoprak (een gerecht met taugé, komkommer, tofu en pindadressing). Zo krijg je een lekker gebalanceerde maaltijd met zowel kruidige als frisse elementen en komt de rendang het beste tot zijn recht. Selamat makan!
75 reacties
Moet er geen zout in?
Nee hoor, kruiden zorgen voor genoeg smaak!
Klopt het dat jullie de kip in hele stukken in de pan doen of snijden jullie deze eerst?
Kan beide hoor, wij snijden ze grof. Kip valt toch helemaal uit elkaar tijdens het stoven 🙂
Hoi, gebruiken jullie dikke kokosmelk 10% of dun 6%
Wij gebruiken altijd volle kokosmelk, nooit dunne. Dus de eerste!
Heel veel gemaakt met jullie recepten en allemaal lekker, dit lijkt wel wat flauw, geen zout buiten de sojasaus? Ben het nu aan het maken🙂
Er gaat geen sojasaus in Sandra! De gebruikte ingrediënten zouden meer dan voldoende smaak moeten geven. Maar voeg vooral wat extra toe mocht je dat toch nodig vinden. Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂
Lekker! Heb 1 pepertje erin gedaan (had niet meer in huis), daarna (na 1,5 uur sudderen) nog twee tl sambal manis erin gedaan en beetje zout en peper naar smaak. Volgende keer ga ik na het aanbakken van de boemboe alles in de slowcooker gooien, nog makkelijker!