Home Erik's Asia Ajam rendang

Ajam rendang

Indisch mild-pittig stoofgerecht met kip

door SmaakMenutie
Ajam rendang

Een snellere variant

Eerder maakten we al de klassieke rendang van rundvlees, maar vandaag kiezen we voor een heerlijke variatie: ajam rendang, oftewel rendang van kip.

Dit gerecht heeft dezelfde kruidige smaak als de traditionele versie, maar is sneller klaar. Waar rundvlees minstens 3-4 uur moet sudderen om boterzacht te worden, is deze kipvariant al in de helft van de tijd perfect gaar. Toch geldt ook hier: hoe langer je de kip laat sudderen, hoe malser en smaakvoller het eindresultaat wordt.

Rendang van kip

Welke kip gebruik je?

Voor ajam rendang raden wij kipdijfilet aan, omdat dit stuk vlees mals blijft en goed tegen een lange suddertijd kan. Maar je kunt ook kiezen voor kippenpoten, drumsticks of een combinatie. Hoe meer bot in de kip zit, hoe intenser de smaak van de saus zal worden. Houd er dan wel rekening mee dat de suddertijd iets langer kan zijn.

Rendang kip ingrediënten

De boemboe: de basis van de smaak

De krachtige smaak van ajam rendang komt grotendeels van de boemboe, de welbekende kruidenpasta die de basis vormt van ons recept. Wij maken onze boemboe door sjalotten, knoflook, rode pepers, gemalen laos, kurkuma, ketoembar (gemalen korianderzaad) en kruidnagels fijn te malen tot een gladde pasta. Deze fruiten we kort aan in een pan met zonnebloemolie, zodat de smaken goed vrijkomen. Vervolgens voegen we kokosmelk, een beetje suiker en ketjap manis toe.

Rendang kip boemboe
Zelfgemaakte boemboe

Sudderen voor de perfecte smaak

Als de boemboe goed gefruit is en de kokosmelk is toegevoegd, gaat de kip erbij, samen met een paar blaadjes salam (Indisch laurier). Daarna laat je het geheel minstens 75 tot 90 minuten sudderen op een matig vuurtje. Voor een mild-pittige variant gebruiken wij 2-3 rode pepers, maar als je van extra pit houdt kun je meer pepers toevoegen, rawit-pepertjes gebruiken of de suiker weglaten. Wil je de smaak halverwege aanpassen? Voeg dan gerust een paar lepels sambal toe om het gerecht naar jouw smaak bij te sturen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en is ‘ie precies zo mild of spicy als je wilt.

Rendang kip maken

Op het bord

Ajam rendang is het lekkerst in combinatie met witte rijst en een fris groentegerecht zoals urap urap (knapperige groente met kokos) of ketoprak (een gerecht met taugé, komkommer, tofu en pindadressing). Zo krijg je een lekker gebalanceerde maaltijd met zowel kruidige als frisse elementen en komt de rendang het beste tot zijn recht. Selamat makan!

Rendang kip
Ajam rendang

Ajam rendang

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 152 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g kipdijfilet
  • 300 ml kokosmelk
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 3 kruidnagels
  • 3 rode pepers (of meer)
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 1 el ketjap manis
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl kristalsuiker
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl kurkuma
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Maak een boemboe met behulp van een hakmolen door 3 á 4 sjalotten, 4 tenen knoflook, 2-3 rode pepers (of meer), 1 tl gemalen laos, 1 tl kurkuma, 2 tl ketoembar en 3-4 kruidnagels goed fijn te malen tot een gladde pasta.
  • Verwarm wat zonnebloemolie in de wok en fruit de boemboe op laag tot matig vuur 5 tot 7 minuten aan.
  • Voeg 300 ml kokosmelk toe, 2 tl kristalsuiker en 1 flinke el ketjap manis. Roer goed door elkaar en breng tegen de kook aan.
  • Voeg nu 700 g kipdijfilet en 2 blaadjes salam toe en laat het geheel nu minstens 75-90 minuten sudderen op matig vuur. Roer geregeld even. Je mag overigens ook op laag vuur het geheel nog veel langer laten sudderen, dan valt de kip letterlijk uit elkaar
  • Serveer met witte rijst en een lekker fris groentegerecht.

Ajam rendang

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

75 reacties

Rintze 3 maart 2022 - 14:10

oh ziet er heerlijk uit, ga ik van het weekend maken.
vraagje, moet je de zaadjes uit de peper halen of lekker laten zitten? in sommige recepten moet je ze er wel uithalen en ik weet eigenlijk niet waarom 🙂

Reply
SmaakMenutie 4 maart 2022 - 09:57

Leuk Rintze! Nee hoor, zaadjes lekker laten zitten en mee mixen. Rendang moet wel pit hebben, tenzij je daar niet tegen kan 😉 Geniet ervan!

Reply
Peter 10 februari 2022 - 16:22

Deze rendang van kip gemaakt omdat de runder versie zo lang moet stoven. Heerlijk.

Reply
joyce 31 oktober 2021 - 19:49

Het smaakte nog lekkerder dan dat het rook!
Dit recept komt bij mijn favorieten.
Ik zou zeggen ga het maken, het smaakt heerlijk.
Ik ben fan van jullie site.

Reply
joyce 31 oktober 2021 - 14:35

De kip staat nu lekker te pruttelen, dan hoef ik het vanavond alleen nog maar even warm te maken. En dan kunnen de smaken lekker intrekken. Maar als het net zo lekker smaakt als het ruikt zit het helemaal goed!! Het water loopt me al in de mond.

Reply
Eline 15 augustus 2021 - 15:57

Hoi, ik heb een vraagje…. Als ik de dubbele hoeveel wil maken moet ik dan alles verdubbelen?

Bedankt voor jullie heerlijke recepten! Ik ben fan van jullie 😉

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2021 - 11:18

Leuk om te horen Eline, fijn dat je zo geniet van onze recepten 🙂 Toevallig hebben we net een artikel geschreven over hoeveelheden aanpassen https://smaakmenutie.nl/de-basisingredienten-van-de-indische-keuken/ Deze tips zullen je hierbij helpen. Overigens lees ik in de comments hierboven ook een suggestie voor verdubbelen. Succes en geniet ervan!

Reply
1 3 4 5 6 7