Een snellere variant
Eerder maakten we al de klassieke rendang van rundvlees, maar vandaag kiezen we voor een heerlijke variatie: ajam rendang, oftewel rendang van kip.
Dit gerecht heeft dezelfde kruidige smaak als de traditionele versie, maar is sneller klaar. Waar rundvlees minstens 3-4 uur moet sudderen om boterzacht te worden, is deze kipvariant al in de helft van de tijd perfect gaar. Toch geldt ook hier: hoe langer je de kip laat sudderen, hoe malser en smaakvoller het eindresultaat wordt.
Welke kip gebruik je?
Voor ajam rendang raden wij kipdijfilet aan, omdat dit stuk vlees mals blijft en goed tegen een lange suddertijd kan. Maar je kunt ook kiezen voor kippenpoten, drumsticks of een combinatie. Hoe meer bot in de kip zit, hoe intenser de smaak van de saus zal worden. Houd er dan wel rekening mee dat de suddertijd iets langer kan zijn.
De boemboe: de basis van de smaak
De krachtige smaak van ajam rendang komt grotendeels van de boemboe, de welbekende kruidenpasta die de basis vormt van ons recept. Wij maken onze boemboe door sjalotten, knoflook, rode pepers, gemalen laos, kurkuma, ketoembar (gemalen korianderzaad) en kruidnagels fijn te malen tot een gladde pasta. Deze fruiten we kort aan in een pan met zonnebloemolie, zodat de smaken goed vrijkomen. Vervolgens voegen we kokosmelk, een beetje suiker en ketjap manis toe.
Sudderen voor de perfecte smaak
Als de boemboe goed gefruit is en de kokosmelk is toegevoegd, gaat de kip erbij, samen met een paar blaadjes salam (Indisch laurier). Daarna laat je het geheel minstens 75 tot 90 minuten sudderen op een matig vuurtje. Voor een mild-pittige variant gebruiken wij 2-3 rode pepers, maar als je van extra pit houdt kun je meer pepers toevoegen, rawit-pepertjes gebruiken of de suiker weglaten. Wil je de smaak halverwege aanpassen? Voeg dan gerust een paar lepels sambal toe om het gerecht naar jouw smaak bij te sturen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en is ‘ie precies zo mild of spicy als je wilt.
Op het bord
Ajam rendang is het lekkerst in combinatie met witte rijst en een fris groentegerecht zoals urap urap (knapperige groente met kokos) of ketoprak (een gerecht met taugé, komkommer, tofu en pindadressing). Zo krijg je een lekker gebalanceerde maaltijd met zowel kruidige als frisse elementen en komt de rendang het beste tot zijn recht. Selamat makan!
75 reacties
Hoi! Wat een heerlijke recepten hebben jullie toch! Ik heb al zo vaak jullie recepten gebruikt als vrienden kwamen eten. Bedankt! Even een vraagje, kan dit recept ook met kipfilet of wordt dit te droog?
Thanks Linda, erg leuk te horen dat je met regelmaat een recept van ons maakt voor je vrienden! Deze rendang kan je met kipfilet maken, maar kipdij is altijd net wat malser 🙂
Ipv op vuur, kan ik het ook in de oven bereiden voor een langere tijd (tussen 4-8 uur)? Zo ja, hoeveel graden is dan aan te raden?
Het zou wel moeten kunnen Thierry! Echter hebben wij dat zelf nog niet eerder gedaan, dus vind het lastig je hierin te adviseren. Ik geloof dat het op ongeveer 80-90 graden dan moet (niet te hoog).
Misschien iets te laat voor Thierry, maar ik heb inmiddels al een hele hoop van de recepten hier gemaakt in de oven. Ik doe in ieder geval altijd de oven op 80 graden en dan komt het mooi uit. Wel laat ik de deksel er al een stuk sneller af, anders blijft de saus te dun. Of je kookt het natuurlijk nog in zonder de kip erbij.
Thanks Tim voor je tip en leuk dat je al veel recepten van ons in de oven hebt bereid 🙂
Bedankt voor de reactie, misschien toch eens hele kruidnagels gaan kopen.
Laat het weten hoe het was, als het net zo lekker is als jullie andere recepten dan gaat het helemaal goed komen.
Fijne avond,
Groet Henny
Staat nu te sudderen, ruikt heerlijk! Dank voor het recept!
Lekker Judy! Hopelijk heb je ervan genoten 🙂
Ik heb kruidnagelpoeder, hoeveel moet ik daarvan gebruiken,
Ik heb gemalen kruidnagel poeder, hoeveel moet ik er dan voor gebruiken.
Verheug mij op dit recept.
Ga zo door.
Groet Henny
Kleine theelepel Henny! Geniet ervan 🙂
Rendang met rund gebruik ik altijd sereh, waarom doen jullie dit nu niet?
Wij ook! Dat we het hier achterwege hebben gelaten is geen bewuste keuze dus voeg het vooral toe 🙂