Home Erik's Asia Ajam rendang

Ajam rendang

Indisch mild-pittig stoofgerecht met kip

door SmaakMenutie
Ajam rendang

Een snellere variant

Eerder maakten we al de klassieke rendang van rundvlees, maar vandaag kiezen we voor een heerlijke variatie: ajam rendang, oftewel rendang van kip.

Dit gerecht heeft dezelfde kruidige smaak als de traditionele versie, maar is sneller klaar. Waar rundvlees minstens 3-4 uur moet sudderen om boterzacht te worden, is deze kipvariant al in de helft van de tijd perfect gaar. Toch geldt ook hier: hoe langer je de kip laat sudderen, hoe malser en smaakvoller het eindresultaat wordt.

Rendang van kip

Welke kip gebruik je?

Voor ajam rendang raden wij kipdijfilet aan, omdat dit stuk vlees mals blijft en goed tegen een lange suddertijd kan. Maar je kunt ook kiezen voor kippenpoten, drumsticks of een combinatie. Hoe meer bot in de kip zit, hoe intenser de smaak van de saus zal worden. Houd er dan wel rekening mee dat de suddertijd iets langer kan zijn.

Rendang kip ingrediënten

De boemboe: de basis van de smaak

De krachtige smaak van ajam rendang komt grotendeels van de boemboe, de welbekende kruidenpasta die de basis vormt van ons recept. Wij maken onze boemboe door sjalotten, knoflook, rode pepers, gemalen laos, kurkuma, ketoembar (gemalen korianderzaad) en kruidnagels fijn te malen tot een gladde pasta. Deze fruiten we kort aan in een pan met zonnebloemolie, zodat de smaken goed vrijkomen. Vervolgens voegen we kokosmelk, een beetje suiker en ketjap manis toe.

Rendang kip boemboe
Zelfgemaakte boemboe

Sudderen voor de perfecte smaak

Als de boemboe goed gefruit is en de kokosmelk is toegevoegd, gaat de kip erbij, samen met een paar blaadjes salam (Indisch laurier). Daarna laat je het geheel minstens 75 tot 90 minuten sudderen op een matig vuurtje. Voor een mild-pittige variant gebruiken wij 2-3 rode pepers, maar als je van extra pit houdt kun je meer pepers toevoegen, rawit-pepertjes gebruiken of de suiker weglaten. Wil je de smaak halverwege aanpassen? Voeg dan gerust een paar lepels sambal toe om het gerecht naar jouw smaak bij te sturen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en is ‘ie precies zo mild of spicy als je wilt.

Rendang kip maken

Op het bord

Ajam rendang is het lekkerst in combinatie met witte rijst en een fris groentegerecht zoals urap urap (knapperige groente met kokos) of ketoprak (een gerecht met taugé, komkommer, tofu en pindadressing). Zo krijg je een lekker gebalanceerde maaltijd met zowel kruidige als frisse elementen en komt de rendang het beste tot zijn recht. Selamat makan!

Rendang kip
Ajam rendang

Ajam rendang

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 152 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g kipdijfilet
  • 300 ml kokosmelk
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 3 kruidnagels
  • 3 rode pepers (of meer)
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 1 el ketjap manis
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl kristalsuiker
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl kurkuma
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Maak een boemboe met behulp van een hakmolen door 3 á 4 sjalotten, 4 tenen knoflook, 2-3 rode pepers (of meer), 1 tl gemalen laos, 1 tl kurkuma, 2 tl ketoembar en 3-4 kruidnagels goed fijn te malen tot een gladde pasta.
  • Verwarm wat zonnebloemolie in de wok en fruit de boemboe op laag tot matig vuur 5 tot 7 minuten aan.
  • Voeg 300 ml kokosmelk toe, 2 tl kristalsuiker en 1 flinke el ketjap manis. Roer goed door elkaar en breng tegen de kook aan.
  • Voeg nu 700 g kipdijfilet en 2 blaadjes salam toe en laat het geheel nu minstens 75-90 minuten sudderen op matig vuur. Roer geregeld even. Je mag overigens ook op laag vuur het geheel nog veel langer laten sudderen, dan valt de kip letterlijk uit elkaar
  • Serveer met witte rijst en een lekker fris groentegerecht.

Ajam rendang

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

75 reacties

Linda 19 april 2021 - 09:02

Hoi! Wat een heerlijke recepten hebben jullie toch! Ik heb al zo vaak jullie recepten gebruikt als vrienden kwamen eten. Bedankt! Even een vraagje, kan dit recept ook met kipfilet of wordt dit te droog?

Reply
SmaakMenutie 19 april 2021 - 10:47

Thanks Linda, erg leuk te horen dat je met regelmaat een recept van ons maakt voor je vrienden! Deze rendang kan je met kipfilet maken, maar kipdij is altijd net wat malser 🙂

Reply
Thierry 22 februari 2021 - 17:30

Ipv op vuur, kan ik het ook in de oven bereiden voor een langere tijd (tussen 4-8 uur)? Zo ja, hoeveel graden is dan aan te raden?

Reply
SmaakMenutie 23 februari 2021 - 12:35

Het zou wel moeten kunnen Thierry! Echter hebben wij dat zelf nog niet eerder gedaan, dus vind het lastig je hierin te adviseren. Ik geloof dat het op ongeveer 80-90 graden dan moet (niet te hoog).

Reply
Tim 12 april 2021 - 23:43

Misschien iets te laat voor Thierry, maar ik heb inmiddels al een hele hoop van de recepten hier gemaakt in de oven. Ik doe in ieder geval altijd de oven op 80 graden en dan komt het mooi uit. Wel laat ik de deksel er al een stuk sneller af, anders blijft de saus te dun. Of je kookt het natuurlijk nog in zonder de kip erbij.

Reply
SmaakMenutie 13 april 2021 - 10:26

Thanks Tim voor je tip en leuk dat je al veel recepten van ons in de oven hebt bereid 🙂

Reply
Henny 17 februari 2021 - 21:07

Bedankt voor de reactie, misschien toch eens hele kruidnagels gaan kopen.
Laat het weten hoe het was, als het net zo lekker is als jullie andere recepten dan gaat het helemaal goed komen.

Fijne avond,

Groet Henny

Reply
Judy 20 maart 2021 - 09:48

Staat nu te sudderen, ruikt heerlijk! Dank voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 20 maart 2021 - 12:55

Lekker Judy! Hopelijk heb je ervan genoten 🙂

Reply
Henny 16 februari 2021 - 16:14

Ik heb kruidnagelpoeder, hoeveel moet ik daarvan gebruiken,
Ik heb gemalen kruidnagel poeder, hoeveel moet ik er dan voor gebruiken.
Verheug mij op dit recept.

Ga zo door.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 17 februari 2021 - 10:08

Kleine theelepel Henny! Geniet ervan 🙂

Reply
Ghis 3 februari 2021 - 14:23

Rendang met rund gebruik ik altijd sereh, waarom doen jullie dit nu niet?

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 15:45

Wij ook! Dat we het hier achterwege hebben gelaten is geen bewuste keuze dus voeg het vooral toe 🙂

Reply
1 2 3 4 5 6 7