Een snellere variant
Eerder maakten we al de klassieke rendang van rundvlees, maar vandaag kiezen we voor een heerlijke variatie: ajam rendang, oftewel rendang van kip.
Dit gerecht heeft dezelfde kruidige smaak als de traditionele versie, maar is sneller klaar. Waar rundvlees minstens 3-4 uur moet sudderen om boterzacht te worden, is deze kipvariant al in de helft van de tijd perfect gaar. Toch geldt ook hier: hoe langer je de kip laat sudderen, hoe malser en smaakvoller het eindresultaat wordt.
Welke kip gebruik je?
Voor ajam rendang raden wij kipdijfilet aan, omdat dit stuk vlees mals blijft en goed tegen een lange suddertijd kan. Maar je kunt ook kiezen voor kippenpoten, drumsticks of een combinatie. Hoe meer bot in de kip zit, hoe intenser de smaak van de saus zal worden. Houd er dan wel rekening mee dat de suddertijd iets langer kan zijn.
De boemboe: de basis van de smaak
De krachtige smaak van ajam rendang komt grotendeels van de boemboe, de welbekende kruidenpasta die de basis vormt van ons recept. Wij maken onze boemboe door sjalotten, knoflook, rode pepers, gemalen laos, kurkuma, ketoembar (gemalen korianderzaad) en kruidnagels fijn te malen tot een gladde pasta. Deze fruiten we kort aan in een pan met zonnebloemolie, zodat de smaken goed vrijkomen. Vervolgens voegen we kokosmelk, een beetje suiker en ketjap manis toe.
Sudderen voor de perfecte smaak
Als de boemboe goed gefruit is en de kokosmelk is toegevoegd, gaat de kip erbij, samen met een paar blaadjes salam (Indisch laurier). Daarna laat je het geheel minstens 75 tot 90 minuten sudderen op een matig vuurtje. Voor een mild-pittige variant gebruiken wij 2-3 rode pepers, maar als je van extra pit houdt kun je meer pepers toevoegen, rawit-pepertjes gebruiken of de suiker weglaten. Wil je de smaak halverwege aanpassen? Voeg dan gerust een paar lepels sambal toe om het gerecht naar jouw smaak bij te sturen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en is ‘ie precies zo mild of spicy als je wilt.
Op het bord
Ajam rendang is het lekkerst in combinatie met witte rijst en een fris groentegerecht zoals urap urap (knapperige groente met kokos) of ketoprak (een gerecht met taugé, komkommer, tofu en pindadressing). Zo krijg je een lekker gebalanceerde maaltijd met zowel kruidige als frisse elementen en komt de rendang het beste tot zijn recht. Selamat makan!
75 reacties
Hoi! Ik heb dit gerecht de vorige keer gemaakt en het was erg lekker!! Hoeveel heb ik nodig voor 7 personen?
Hoi Cindy,
Goed om te horen! Ik zou voor 7 man de onderstaande hoeveelheden aanhouden.
1,5 kilo kipdij (of meer als het grote eters zijn)
6 sjalotten
6 tenen knoflook
5 kruidnagels
5 rode pepers (of meer)
3 salam blad
3 tl ketoembar
3 tl suiker
2 tl laos
2-3 tl koenjit (kurkuma)
2-3 el ketjap manis
500 ml kokosmelk + 200-300 ml water
En vooral even proeven als het staat te pruttelen (dat moet overigens ook wat langer!). Niet pittige genoeg? Dan wat sambal erbij. Teveel pit? Beetje suiker of ketjap.
Succes!
De saus ik neem aan dat het nog in gaat koken? Het moet ongeveer nog z’n 50 min sudderen maar de saus is nog heel dun.
Jahoor Ilona, de saus kookt nog in! Je kan ook het laatste half uurtje de deksel van de pan laten. Succes!
Wij vonden de saus wat flauw ( stond ook geen peper en zout bij) wat soya saus bij gedaan! Saus erg dun gebonden met maïzena…….. heerlijk met Urap?
Hoi Marleen. Kruiden zouden voldoende moeten zijn, vandaar dat wij geen peper en zout hebben gebruikt. Maar smaken verschillen dus voeg het gerust toe of gebruik meer kruiden. Onze recepten dienen slechts als leidraad, dus leef je uit! Het vocht zou je overigens ook wat langer kunnen laten inkoken.
Hoi, even een vraagje:
Er moet salamblad in het recept.
Waar krijg ik dat? Ik heb geen toko in de buurt. Of waar kan ik het mee vervangen?
Groetjes Angelique
Salamblad is inderdaad verkrijgbaar bij de toko, als je er echter moeilijk aan kan komen dan gewoon achterwege laten hoor Angelique! Het heeft namelijk een vrij specifieke smaak en is niet lastig te vervangen door iets anders 🙂
Heerlijk gerecht!! In combinatie met jullie suggestie, urap urap ……… onvoorstelbaar lekker!!!
Meer dan een aanrader ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Dat horen we graag Mieke, fijn dat het in de smaak viel! 🙂
Dit was weer eens een lekker gerecht dank je wel. Maar ik heb toch een vraagje.Gebruiken jullie weinig of geen zout in de recepten?
Of mag ik dat zelf bepalen?
gebruik nu vissaus
Fijn dat de rendang in de smaak viel Berend! Wij gebruiken praktisch geen zout hoor, de kruiden geven al smaak genoeg aan de gerechten. En vissaus is an sich al zout van zichzelf. Maar uiteraard ben je vrij om wat zout toe te voegen, smaken verschillen immers en onze recepten dienen slechts als leidraad 🙂