Home Erik's Asia Ajam rendang

Ajam rendang

Indisch mild-pittig stoofgerecht met kip

door SmaakMenutie
Ajam rendang

Een snellere variant

Eerder maakten we al de klassieke rendang van rundvlees, maar vandaag kiezen we voor een heerlijke variatie: ajam rendang, oftewel rendang van kip.

Dit gerecht heeft dezelfde kruidige smaak als de traditionele versie, maar is sneller klaar. Waar rundvlees minstens 3-4 uur moet sudderen om boterzacht te worden, is deze kipvariant al in de helft van de tijd perfect gaar. Toch geldt ook hier: hoe langer je de kip laat sudderen, hoe malser en smaakvoller het eindresultaat wordt.

Rendang van kip

Welke kip gebruik je?

Voor ajam rendang raden wij kipdijfilet aan, omdat dit stuk vlees mals blijft en goed tegen een lange suddertijd kan. Maar je kunt ook kiezen voor kippenpoten, drumsticks of een combinatie. Hoe meer bot in de kip zit, hoe intenser de smaak van de saus zal worden. Houd er dan wel rekening mee dat de suddertijd iets langer kan zijn.

Rendang kip ingrediënten

De boemboe: de basis van de smaak

De krachtige smaak van ajam rendang komt grotendeels van de boemboe, de welbekende kruidenpasta die de basis vormt van ons recept. Wij maken onze boemboe door sjalotten, knoflook, rode pepers, gemalen laos, kurkuma, ketoembar (gemalen korianderzaad) en kruidnagels fijn te malen tot een gladde pasta. Deze fruiten we kort aan in een pan met zonnebloemolie, zodat de smaken goed vrijkomen. Vervolgens voegen we kokosmelk, een beetje suiker en ketjap manis toe.

Rendang kip boemboe
Zelfgemaakte boemboe

Sudderen voor de perfecte smaak

Als de boemboe goed gefruit is en de kokosmelk is toegevoegd, gaat de kip erbij, samen met een paar blaadjes salam (Indisch laurier). Daarna laat je het geheel minstens 75 tot 90 minuten sudderen op een matig vuurtje. Voor een mild-pittige variant gebruiken wij 2-3 rode pepers, maar als je van extra pit houdt kun je meer pepers toevoegen, rawit-pepertjes gebruiken of de suiker weglaten. Wil je de smaak halverwege aanpassen? Voeg dan gerust een paar lepels sambal toe om het gerecht naar jouw smaak bij te sturen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en is ‘ie precies zo mild of spicy als je wilt.

Rendang kip maken

Op het bord

Ajam rendang is het lekkerst in combinatie met witte rijst en een fris groentegerecht zoals urap urap (knapperige groente met kokos) of ketoprak (een gerecht met taugé, komkommer, tofu en pindadressing). Zo krijg je een lekker gebalanceerde maaltijd met zowel kruidige als frisse elementen en komt de rendang het beste tot zijn recht. Selamat makan!

Rendang kip
Ajam rendang

Ajam rendang

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 152 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g kipdijfilet
  • 300 ml kokosmelk
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 3 kruidnagels
  • 3 rode pepers (of meer)
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 1 el ketjap manis
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl kristalsuiker
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl kurkuma
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Maak een boemboe met behulp van een hakmolen door 3 á 4 sjalotten, 4 tenen knoflook, 2-3 rode pepers (of meer), 1 tl gemalen laos, 1 tl kurkuma, 2 tl ketoembar en 3-4 kruidnagels goed fijn te malen tot een gladde pasta.
  • Verwarm wat zonnebloemolie in de wok en fruit de boemboe op laag tot matig vuur 5 tot 7 minuten aan.
  • Voeg 300 ml kokosmelk toe, 2 tl kristalsuiker en 1 flinke el ketjap manis. Roer goed door elkaar en breng tegen de kook aan.
  • Voeg nu 700 g kipdijfilet en 2 blaadjes salam toe en laat het geheel nu minstens 75-90 minuten sudderen op matig vuur. Roer geregeld even. Je mag overigens ook op laag vuur het geheel nog veel langer laten sudderen, dan valt de kip letterlijk uit elkaar
  • Serveer met witte rijst en een lekker fris groentegerecht.

Ajam rendang

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

75 reacties

Mike 8 december 2018 - 10:04

Pas geleden voor het eerst gemaakt met kippenbouten en het was heeeeeeerlijk. Op het allerlaatst nog even de bouten onder de grill gedaan voor een lekker knapperig korstje. Het water staat alweer in de mond!! Vanavond maar weer eens maken.

Groeten Mike.

Reply
SmaakMenutie 10 december 2018 - 09:36

Hi Mike, geweldig leuk om te horen! 🙂 Goed idee om ze nog even onder de grill te doen. Mmmm! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Patty 6 november 2018 - 18:50

Ik ga dit vanavond maken voor morgen. Ga drumsticks en kipdijfilet gebruiken. Moet de deksel laatste half uur nog van de pan af om te laten inkoken?
Groet, Patty

Reply
SmaakMenutie 6 november 2018 - 20:35

Hoi Patty, goed idee om drumsticks en kipdijfilet te gebruiken. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht kan je ervoor kiezen om de deksel er inderdaad op het laatst even vanaf te halen zodat het wat kan indikken. Veel kook- en eetplezier! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Mary-Ann 9 december 2024 - 17:52

Paar maanden geleden gemaakt en het smaakte heerlijk. Net als al jullie recepten! Ga vooral zo door…🤩 Ik heb het wel een uurtje of 4 zachtjes laten pruttelen. Op het laatst wel een poos het deksel eraf gelaten. Nu werd mij gevraagd om het met Kerst weer te maken als bijgerecht…Dat zegt natuurlijk al genoeg…dit is gewoon een top recept is….👍🏻🤗

Reply
Cees 27 oktober 2018 - 12:24

lekker

Reply
monique vertongen 24 juni 2018 - 20:48

Is dit pikant, er eten vijf kinderen van mee

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2018 - 09:30

Hoi Monique, door de 2 pepertjes is het redelijk pikant. Gebruik er 1 voor een minder pittige variant of laat ze desnoods beide achterwege als je niet wil dat het pittig wordt. Door de overige specerijen zal het gerecht dan alleen kruidig zijn. Eet smakelijk! Groet, Tim – SmaakMenutie

Reply
Maartje 24 mei 2021 - 17:51

Hi, hoe krijgen jullie die boemboe zo glad? Ligt het aan mijn keukenmachine of doen jullie er iets van vocht bij? Groeten Maartje

Reply
SmaakMenutie 25 mei 2021 - 10:18

Die van ons is ook niet super glad, maar anders kan je er een scheutje olie bij doen Maartje. Succes!

Reply
Sikko 9 maart 2023 - 19:35

Er staat “mild pittig”. Niet iedereen is het eens met ‘mild’ . Maar bij het eten een schaaltje Yoghurt serveren blust goed. Verder erg lekker!

Peter van Raaij 19 januari 2023 - 18:35

Mannen! Jullie geweldige recepten worden wekelijks gekookt. Maar… ipv kokosmelk gebruik ik Santen. Is er naar jullie smaak/ervaring een verschil of ben ik een zeik…d😜

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2023 - 13:15

Wat leuk om te horen Peter! Wij moedigen aan om santen te gebruiken, echter zitten de grote verschillen vaak in alle soorten kokosmelk 🙂

Reply
ans 4 juni 2018 - 16:58

lijkt me heerlijk ga het zeker proberen

Reply
SmaakMenutie 4 juni 2018 - 17:18

Het is inderdaad heerlijk! Leuk, laat je ons weten of het in de smaak viel?

Reply
Chris 8 juni 2021 - 00:23

Hoi, bedankt voor al die lekkere recepten van jullie. Heb er al heel wat gemaakt, met veel succes. Ik lees dat je voor de ajam rendang, kippendij, poten of drumsticks moet gebruiken. Misschien een stomme vraag van mij, maar kan het ook met kipfilet?

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2021 - 10:57

Hoi Chris, wat leuk om te horen dat je zo geniet van onze recepten. Kipfilet kan zeker ook, maar met de andere soorten maakt het gerecht net wat malser. Geniet ervan!

Reply
1 2 3 7