Een snellere variant
Eerder maakten we al de klassieke rendang van rundvlees, maar vandaag kiezen we voor een heerlijke variatie: ajam rendang, oftewel rendang van kip.
Dit gerecht heeft dezelfde kruidige smaak als de traditionele versie, maar is sneller klaar. Waar rundvlees minstens 3-4 uur moet sudderen om boterzacht te worden, is deze kipvariant al in de helft van de tijd perfect gaar. Toch geldt ook hier: hoe langer je de kip laat sudderen, hoe malser en smaakvoller het eindresultaat wordt.
Welke kip gebruik je?
Voor ajam rendang raden wij kipdijfilet aan, omdat dit stuk vlees mals blijft en goed tegen een lange suddertijd kan. Maar je kunt ook kiezen voor kippenpoten, drumsticks of een combinatie. Hoe meer bot in de kip zit, hoe intenser de smaak van de saus zal worden. Houd er dan wel rekening mee dat de suddertijd iets langer kan zijn.
De boemboe: de basis van de smaak
De krachtige smaak van ajam rendang komt grotendeels van de boemboe, de welbekende kruidenpasta die de basis vormt van ons recept. Wij maken onze boemboe door sjalotten, knoflook, rode pepers, gemalen laos, kurkuma, ketoembar (gemalen korianderzaad) en kruidnagels fijn te malen tot een gladde pasta. Deze fruiten we kort aan in een pan met zonnebloemolie, zodat de smaken goed vrijkomen. Vervolgens voegen we kokosmelk, een beetje suiker en ketjap manis toe.
Sudderen voor de perfecte smaak
Als de boemboe goed gefruit is en de kokosmelk is toegevoegd, gaat de kip erbij, samen met een paar blaadjes salam (Indisch laurier). Daarna laat je het geheel minstens 75 tot 90 minuten sudderen op een matig vuurtje. Voor een mild-pittige variant gebruiken wij 2-3 rode pepers, maar als je van extra pit houdt kun je meer pepers toevoegen, rawit-pepertjes gebruiken of de suiker weglaten. Wil je de smaak halverwege aanpassen? Voeg dan gerust een paar lepels sambal toe om het gerecht naar jouw smaak bij te sturen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en is ‘ie precies zo mild of spicy als je wilt.
Op het bord
Ajam rendang is het lekkerst in combinatie met witte rijst en een fris groentegerecht zoals urap urap (knapperige groente met kokos) of ketoprak (een gerecht met taugé, komkommer, tofu en pindadressing). Zo krijg je een lekker gebalanceerde maaltijd met zowel kruidige als frisse elementen en komt de rendang het beste tot zijn recht. Selamat makan!
75 reacties
Pas geleden voor het eerst gemaakt met kippenbouten en het was heeeeeeerlijk. Op het allerlaatst nog even de bouten onder de grill gedaan voor een lekker knapperig korstje. Het water staat alweer in de mond!! Vanavond maar weer eens maken.
Groeten Mike.
Hi Mike, geweldig leuk om te horen! 🙂 Goed idee om ze nog even onder de grill te doen. Mmmm! Groet, Erik- SmaakMenutie
Ik ga dit vanavond maken voor morgen. Ga drumsticks en kipdijfilet gebruiken. Moet de deksel laatste half uur nog van de pan af om te laten inkoken?
Groet, Patty
Hoi Patty, goed idee om drumsticks en kipdijfilet te gebruiken. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht kan je ervoor kiezen om de deksel er inderdaad op het laatst even vanaf te halen zodat het wat kan indikken. Veel kook- en eetplezier! Groet, Erik- SmaakMenutie
Paar maanden geleden gemaakt en het smaakte heerlijk. Net als al jullie recepten! Ga vooral zo door…🤩 Ik heb het wel een uurtje of 4 zachtjes laten pruttelen. Op het laatst wel een poos het deksel eraf gelaten. Nu werd mij gevraagd om het met Kerst weer te maken als bijgerecht…Dat zegt natuurlijk al genoeg…dit is gewoon een top recept is….👍🏻🤗
lekker
Is dit pikant, er eten vijf kinderen van mee
Hoi Monique, door de 2 pepertjes is het redelijk pikant. Gebruik er 1 voor een minder pittige variant of laat ze desnoods beide achterwege als je niet wil dat het pittig wordt. Door de overige specerijen zal het gerecht dan alleen kruidig zijn. Eet smakelijk! Groet, Tim – SmaakMenutie
Hi, hoe krijgen jullie die boemboe zo glad? Ligt het aan mijn keukenmachine of doen jullie er iets van vocht bij? Groeten Maartje
Die van ons is ook niet super glad, maar anders kan je er een scheutje olie bij doen Maartje. Succes!
Er staat “mild pittig”. Niet iedereen is het eens met ‘mild’ . Maar bij het eten een schaaltje Yoghurt serveren blust goed. Verder erg lekker!
Mannen! Jullie geweldige recepten worden wekelijks gekookt. Maar… ipv kokosmelk gebruik ik Santen. Is er naar jullie smaak/ervaring een verschil of ben ik een zeik…d😜
Wat leuk om te horen Peter! Wij moedigen aan om santen te gebruiken, echter zitten de grote verschillen vaak in alle soorten kokosmelk 🙂
lijkt me heerlijk ga het zeker proberen
Het is inderdaad heerlijk! Leuk, laat je ons weten of het in de smaak viel?
Hoi, bedankt voor al die lekkere recepten van jullie. Heb er al heel wat gemaakt, met veel succes. Ik lees dat je voor de ajam rendang, kippendij, poten of drumsticks moet gebruiken. Misschien een stomme vraag van mij, maar kan het ook met kipfilet?
Hoi Chris, wat leuk om te horen dat je zo geniet van onze recepten. Kipfilet kan zeker ook, maar met de andere soorten maakt het gerecht net wat malser. Geniet ervan!