Voor frisse herfstdagen
Zodra de bladeren beginnen te vallen en het buiten guurder wordt, krijgen wij altijd zin in soep. En dan vooral in deze romige pompoensoep.
Het is een soep die precies past bij dit soort dagen. Terwijl de soep op het vuur staat, verspreidt zich een heerlijke geur in de keuken. De smaak is mild, met een beetje pit door de specerijen. Perfect om te maken op een rustige zondag, maar ook op een doordeweekse dag wanneer je iets lekkers en warms wilt eten. Echt een kommetje comfortfood als je het ons vraagt.

Seizoensgroente
Pompoen is echt zo’n groente van het seizoen. Zodra de herfst aanbreekt, duikt hij overal op. Uiteraard in de supermarkt maar tegenwoordig ook volop als decoratie met Halloween in aantocht. Maar behalve dat hij er mooi uitziet, is hij ook nog eens heel voedzaam. Pompoen zit namelijk vol vezels, vitamine A en C en bevat van nature weinig vet. Dat maakt deze soep niet alleen lekker, maar ook gezond. En doordat pompoen van zichzelf een lichte zoetheid heeft, combineert hij goed met kruidige specerijen zoals kerrie en komijn.

Wat praktische tips
Een pompoen lijkt misschien wat bewerkelijk, maar dat valt gelukkig mee. Met een stevige dunschiller verwijder je de schil in een paar minuten. De zaadjes lepel je er eenvoudig uit. En gooi ze vooral niet weg, want ze zijn rijk aan vitaminen en onverzadigde vetzuren. Even roosteren in de oven met wat zout en olie, en je hebt een hartstikke lekkere snack of garnering voor de soep. Snijd het vruchtvlees daarna met een scherp mes in blokjes en je bent al halverwege.
De specerijen
Zodra we ui, knoflook en een beetje rode peper fruiten, vult de keuken zich al met een heerlijke geur. Dan gaan de wortel en pompoen erbij, samen met kerriepoeder en gemalen komijn. De specerijen passen goed bij de pompoen en zorgen voor een kruidige smaak. Na het toevoegen van de groentebouillon laten we alles rustig pruttelen tot de groenten zacht zijn.

Vervolgens pureren we de soep tot een glad geheel. Dat kan met een staafmixer of mik alles in de blender. Het resultaat is een romige oranje soep met een fluweelzachte structuur. Een lepel crème fraîche maakt hem extra romig en verzacht de smaak bovendien.
Serveren met
Wij vinden het lekker om de soep af te maken met wat verse basilicum en een lepeltje crème fraîche. Een stuk knapperig brood of een kaasstengel erbij en je hebt een complete maaltijd. Deze soep is bovendien vegetarisch, al kun je er eventueel wat gebakken spekjes of stukjes kip aan toevoegen voor extra vulling. En voor wie van wat meer pit houdt: probeer eens onze Thaise variant met kip en kokosmelk. Die is iets pittiger, maar verder net zo lekker.

Of je hem nu eet tijdens een gure herfstavond of op een rustige zondagmiddag, deze pompoensoep bewijst dat comfort en eenvoud perfect samen kunnen gaan. En eenmaal geproefd, weet je zeker dat hij nog vaak in de pan zal pruttelen.

7 reacties
Pompoensoep altijd lekker en erg veelzijdig. Ik maak het meestal met een prei er nog in en een lik(je) rotisambal tomaat uit een pot (merk Lekkerbekkie).
Verrukkellijkkkkk!!!! 😋😋
Echt een heerlijke soep. Van mij had de crème fraiche weg mogen blijven maar hij maakt het inderdaad wel romiger
Nooit pompoensoep gegeten, tot ik dit recept zag staan. Nu al meerdere gemaakt, kunnen er geen genoeg van krijgen.
Ik ben dol op jullie recepten en dol op pompoen. Moet de pomoen geschild worden?
Leuk om te horen! En jazeker, pompoen moet je eerst schillen 🙂