Home Bijgerechten Pommes duchesse

Pommes duchesse

krokante Franse 'toefjes' van aardappelpuree

door SmaakMenutie
Pommes duchesse

Hertoginnenaardappelen

Deze in de oven gebakken Franse ’toefjes’ van aardappelpuree, ook wel hertoginnen aardappelen genoemd, zijn super luchtig van binnen en krokant van buiten. Bovendien zijn ze een stuk gezonder dan gefrituurde frietjes of ovenkroketjes. Pommes duchesse is daarnaast hartstikke makkelijk om (vooraf) te maken. Het enige dat je nodig hebt is een spuitzak met het juiste spuitmondje om toefjes te maken (bijvoorbeeld een Wilton 1M of S2). Maar of ze nu perfect gevormd zijn of iets minder mooi, voor de smaak maakt het niets uit. Een ideaal bijgerecht dus tijdens de feestdagen. Serveer ze bijvoorbeeld bij deze varkenshaas of dit beenhammetje.

Pommes duchesse

Pommes duchesse

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.8/5
( 13 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 50 g roomboter
  • 75 ml melk
  • 1 ei
  • 1 tl nootmuskaat
  • Verse bieslook (optioneel)

Zo maak je het

  • Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Je kan ook voorgekookte (stamppot)aardappelen gebruiken. Zorg dat ze goed gaar gekookt zijn en geen harde stukken meer bevatten.
  • Warm de oven voor op 190 graden.
  • Stamp de aardappelen zo fijn mogelijk met een stamper of aardappelknijper.
  • Voeg 50-75 ml melk toe samen met 50 g roomboter, 1 tl nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper. Meng grondig door de puree.
  • Voeg tot slot 1 eigeel toe voor de luchtigheid. Optioneel kan je ook wat fijngehakte bieslook toevoegen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de puree in een spuitzak en maak toefjes van gewenste grootte. Wij maken ze altijd 'hapklaar' - niet te groot dus.
  • Plaats de pommes duchesse ongeveer 25 minuten in de oven. Of tot ze mooi goudgeel van kleur zijn.

Pommes duchesse receptPommes duchesse makenPommes duchesseDuchesse aardappelAardappel duchesse

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

Tineke 22 december 2022 - 14:01

Zouden deze aardappeltoefjes ook in de airfryer kunnen?

Reply
SmaakMenutie 23 december 2022 - 11:10

Dat hebben we zelf niet geprobeerd, maar dat zou zeker moeten kunnen Tineke. Geniet ervan!

Reply
Monique 21 december 2023 - 15:07

Draagt het eigeel ook bij aan de stevigheid?

Reply
SmaakMenutie 22 december 2023 - 11:32

Ja dat ook 🙂

Reply