Home Salades en soepen Panzanella

Panzanella

Italiaanse broodsalade

door SmaakMenutie
Panzanella

Rijpe tomaten

Van oorsprong gebruikten de Italianen voor panzanella oud brood waar ze niets meer mee konden. Het te hard geworden brood werd dan in het water geweekt tot het zacht was en weer makkelijk eetbaar. De Toscaanse omaatjes zullen dit vast en zeker nog doen, maar tegenwoordig kan je ook prima vers brood gebruiken. Als het maar krokant is (gemaakt). Daarnaast is het erg belangrijk dat je rijpe tomaten(mix) gebruikt, verse basilicum en natuurlijk extra vierge olijfolie. De komkommer is er later aan toegevoegd. Het geeft net een extra bite aan de salade, maar je kan hem ook achterwege laten. Maak deze Italiaanse broodsalade nog meer vullend door er bijvoorbeeld mozzarella aan toe voegen. In sommige Italiaanse regio’s is panzanella niet helemaal vegetarisch omdat er ook ansjovis wordt toegevoegd. Wij houden hem echter lekker vega. En met kwalitatief goede tomaten mis je absoluut geen vlees in je gerecht. Panzanella eet je op een warme dag als maaltijdsalade of je serveert hem als voor- of als bijgerecht.

Panzanella

Panzanella

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 12 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g rijpe tomaten
  • 15 g verse basilicum
  • 30 ml extra vierge olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 ciabatta
  • 1/2 komkommer

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180-200 graden.
  • Snijd 500 g tomaten in grove stukken en bestrooi rondom met zout. Laat uitlekken in een vergiet en hussel af en toe even. Vang het vocht op.
  • Snijd ondertussen een 1/2 komkommer in halve maantjes (zonder de zaadlijsten). Snijd ook alvast 1 kleine sjalot ragfijn.
  • Snijd 1 kleine (of een half) ciabatta in grove stukken. Besprenkel riant met (extra vierge) olijfolie en bestrooi met zout en peper. Doe het brood ongeveer 5-7 minuten in de oven. Let op: het moet niet zo hard worden als croutons.
  • Neem een mengkom en mix 30 ml extra vierge olijfolie met 1 el witte wijnazijn, de gesneden sjalot en 1 geperste teen knoflook. Voeg ook ongeveer 3-4 el van het tomatenvocht toe en een snuf peper. Meng met een kleine garde tot je een mooie lichtgebonden vinaigrette hebt.
  • Doe de tomaat, komkommer en het brood in een kom en voeg ook een handje gescheurde basilicumblaadjes toe. Voeg de dressing toe en meng grondig door het geheel.

Panzanella ingrediëntenPanzanella makenPanzanellaBroodsaladePanzanella salade

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

1 reactie

Henriette 29 juni 2022 - 07:00

Toevallig ban ik vorige week op zoek gegaan naar een recept hiervan maar vond teveel toegevoegde ingredienten aan de van oorsprong eenvoudige salade toegevoegd. Nu komt dit recept in mn mailbox : ziet er top uit en ga ik ook zeker maken. Dank jullie wel!!

Reply