Heerlijk alternatief
Dit Italiaanse bijgerecht van gemalen mais, ofwel griesmeel, wordt in Italië veelal gegeten als puree. In Nederland is griesmeel vooral bekend van de ouderwetse griesmeelpap. Polenta smaakt daar totaal niet naar en is juist een goed alternatief voor aardappelpuree. Vroeger was polenta echt armeluisvoedsel maar tegenwoordig wordt het in menig restaurant als specialiteit geserveerd. Italianen koken het in een koperen pan, maar dat hoeft niet per se. Wij gebruiken voorgekookte polenta, deze is wat minder grof. Maar de grove variant kan natuurlijk ook, houd er dan wel rekening mee dat je bijna een uur constant moet roeren zodat deze niet aanbrandt. Verder maken wij de polenta op smaak met Parmezaanse kaas, of gebruik Fontina zoals ze soms ook in Italië doen. Serveer bij andere (Noord) Italiaanse klassiekers als gestoofde kalfswangen, spezzatino of ossobuco. Afgekoelde polenta kan je in (pizza)punten snijden en serveren. Of maak er polentafrieten van!