Onmisbaar in de Nederlandse keuken
Vraag het aan een willekeurige Nederlander en de kans is groot dat ze een duidelijke mening hebben over pindasaus. Of het nu bij een berenhap, friet of loempia is, we zijn er dol op.
In het buitenland kijken mensen soms verbaasd als we een patatje onderdompelen in een flinke schep pindasaus, eventueel nog met mayo en uitjes erbij. Maar voor ons is het gewoon comfortfood. Een saus die inmiddels stevig is ingebed in onze Hollandse eetcultuur.
Van Indonesië naar de snackbar
Pindasaus kent zijn oorsprong uiteraard in de Indische keuken. Daar wordt het vooral geserveerd bij gerechten als saté en gado gado, vaak op basis van versgemalen pinda’s en een combinatie van kruiden.
Door de koloniale geschiedenis heeft pindasaus echter zijn weg gevonden naar Nederland en sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een echte allemansvriend. Vaak helaas op een manier die de originele smaak echt tekortdoet, want de versies uit de supermarkt missen vaak pit en de volle smaak.
Waarom zelf maken?
Toch zien we dat veel mensen grijpen naar kant-en-klare bakjes. Snel opwarmen in de magnetron en klaar. Maar eerlijk gezegd, de smaak laat vaak te wensen over. Zelf pindasaus maken is zó eenvoudig dat het zonde is om genoegen te nemen met een flauwe fabrieksvariant. Bovendien kun je het helemaal naar je eigen voorkeur afstemmen. Pittiger, romiger, of juist wat zoeter. En de geur die in de keuken hangt terwijl je het maakt…daar kan geen plastic magentronbakje tegenop.
Dit gaat erin
Wij maken pindasaus het liefst met geroosterde pinda’s. Een paar minuten omscheppen in een droge pan tot ze beginnen te glanzen en lichtbruin kleuren. Daarna laten we ze even afkoelen en malen ze fijn in een hakmolen (deze gebruiken wij zelf). Zo krijg je een stevige, volle basis.
Geen hakmolen in huis? Gebruik dan goede pindakaas (liefst 100% pinda). Vervolgens mengen we de pinda’s met sambal oelek, gemalen laos, ketoembar, een beetje trassi, ketjap manis, gula djawa en kokosmelk. De combinatie zorgt voor een volle, kruidige saus die je bij van alles kunt serveren.
Voor friet, BBQ of gado gado
Pindasaus is ongelooflijk veelzijdig. Wij eten het bij de barbecue, bij veel Indische gerechten, of natuurlijk bij een patatje oorlog. Ook een stuk stokbrood erin dippen is super lekker. En wie ooit een berenhap met pindasaus heeft gegeten weet het wel, sommige oer-Hollandse snacks zijn simpelweg niet compleet zónder.
Een goede zelfgemaakte pindasaus maakt elk gerecht gewoon lekkerder. En het mooie is, je maakt het in twintig minuten. Wat ons betreft reden genoeg om het zelf te doen.
27 reacties
Dag, wij vonden de smaak van de kokosmelk te overheersend. Kan je dit (deels) vervangen door kookroom of melk
Jahoor! Wij zouden dan wel kiezen voor kookroom
We hebben de pinda saus gemaakt voor bij de gado gado. Was lekker maar persoonlijk vind ik de kokos smaak te overheersend. Kan ik ook een andere soort melk gebruiken voor de pinda saus ipv kokosmelk.
Zie het antwoord hierboven 😉