Home Salades en soepen Pastasalade met tonijn

Pastasalade met tonijn

en gegrilde paprika

door SmaakMenutie
Pastasalade met tonijn en gegrilde paprika

Goedgevulde maaltijdsalade

Na onze pulled chicken salade was het tijd voor iets anders. Deze keer kozen we voor tonijn als basis – en dat pakte verrassend goed uit.

Tonijn uit blik is zo’n ingrediënt dat we eigenlijk altijd in huis hebben. Je draait een blikje open en hebt meteen een bron van eiwitten, omega 3 en B-vitamines te pakken. Niet gek dus dat we er graag mee werken, zeker op drukke dagen waarop het snel én voedzaam moet. En dan is deze pastasalade met tonijn écht een uitkomst.

Gegrilde paprika

Bij tonijn denk je misschien eerst aan kappertjes of citroen, maar gegrilde paprika is een minstens zo goede match. Lichtzoet, zacht van structuur en bomvol vitamine C. Wij gebruiken meestal een potje geroosterde paprika’s – makkelijk, lekker én lang houdbaar. Maar zelf maken kan natuurlijk ook en is heel eenvoudig. De zachte, lichtzoete paprika vormt een fijne tegenhanger van de hartige tonijn – helemaal in combinatie met de frisse bite van appel en radijs.

Alles erin, alles klopt

De basis van deze salade bestaat uit pasta en gemengde sla, maar het zijn juist de extra’s die het afmaken. Denk aan cherrytomaatjes, blokjes frisse appel, dunne plakjes radijs en rode ui voor een beetje pit.

Ingrediënten pastasalade met tonijn en gegrilde paprika

We roosteren pijnboompitjes kort in een droge pan voor wat crunch en strooien er vlak voor het serveren wat Parmezaanse kaas overheen. Het resultaat is een kleurrijke, goedgevulde maaltijdsalade waar je echt even voor gaat zitten.

Een dressing die samenbrengt

De dressing maken we simpel maar smaakvol: olijfolie, balsamicoazijn, een geperst teentje knoflook, een beetje suiker (of honing), een theelepeltje scherpe mosterd en wat peper en zout. Meer heeft deze pastasalade met tonijn eigenlijk niet nodig. En omdat er geen mayonaise aan te pas komt, voelt het ook nog eens licht en gezond.

Pastasalade tonijn en gegrilde paprika

Voor ons was dit een typische ‘wat hebben we nog in huis’-maaltijd die uitgroeide tot een blijvertje. Zomers, voedzaam en perfect voor drukke doordeweekse dagen.

Pastasalade met tonijn en gegrilde paprika

Pastasalade met tonijn

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 43 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 295 g gegrilde paprika
  • 100 g pasta
  • 75 g (gemengde) sla
  • 25 g pijnboompitten
  • 25 g Parmezaanse kaas
  • 1 blikje tonijn
  • 1 appel
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 rode ui
  • Radijsjes
  • Cherrytomaten
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl scherpe mosterd

Zo maak je het

  • Kook ca. 100 g pasta (farfalle bijvoorbeeld) in 10-12 minuten al dente.
  • Bak de pijnboompitten in een droge koekenpan bruin in enkele minuten (let op, gaat snel!)
  • Snijd 1 appel (bijvoorbeeld Pink Lady) in kleine stukjes, een handje radijsjes in schijfjes, een handje cherrytomaten in halfjes en snijd de rode ui fijn. Doe alles in een grote (sla)kom en mix door elkaar.
  • Voeg 1 blikje tonijn (160 g) toe en meng door het geheel. Snijd de gegrilde paprika in niet te kleine stukjes of reepjes en voeg deze ook toe.
  • Maak een dressing van 3 el olijfolie, 1 el balsamico azijn, 1 geperste teen knoflook, 1 tl suiker (of honing), 1 tl mosterd en een snuf peper en zout.
  • Voeg de pasta toe en de sla en hussel goed door elkaar. Voeg nu ook de dressing erdoor samen met de pijnboompitten en wat geraspte Parmezaanse kaas. That's it!

Pastasalade met tonijn en gegrilde paprika

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

2 reacties

Ron van Haaren 10 juni 2022 - 13:24

Beste heren, op de foto lijkt het dat er ook zwarte olijven in zitten, klopt dat? Ga aub door met jullie heerlijke recepten. Maak vaak iets van jullie, bijna altijd zeer smakelijk.

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2022 - 12:11

Die zitten er niet in hoor Ron, maar lijkt mij best lekker dus voeg ze vooral toe! Leuk trouwens dat je vaak iets van ons maakt 🙂

Reply