Zoetzuur
Dit is wel zó lekker joh. Wij komen geregeld in Limburg en dan gaan we steevast een frietje Limburgs zuurvlees (of zoervleisj) halen. Het werd dus tijd om dat eens thuis zelf te maken. En ik kan je vertellen dat ‘ie érg goed is gelukt. Uiteraard maken we er eigengemaakte (dikke) frieten bij met een klodder zure mayonaise.
“De azijn zorgt er niet alleen voor dat het vlees heerlijk mals wordt, het zorgt ook voor zijn kenmerkende smaak”
Wist je dat zuurvlees vroeger gemaakt werd van paardenvlees. Schijnbaar zijn er Limburgers die daar nog steeds bij zweren. Gelukkig is de meerderheid het er inmiddels over eens dat dit allang niet meer nodig is. Wel wordt het traditioneel gezien nog steeds gestoofd in azijn: het zuur dus. Dit zorgt er niet alleen voor dat het vlees heerlijk mals wordt, het zorgt ook voor zijn kenmerkende zoetzure smaak. Dat zoete komt trouwens door de toevoeging van de (Limburgse) appelstroop. Het binden doen we door peper- of ontbijtkoek toe te voegen. Serveer met bijvoorbeeld rode kool en huisgemaakte friet en mayonaise!
30 reacties
Sinds kort fan van jullie site. En dit recept gemaakt. Hier werden nog net niet de borden afgelikt. Wat was het lekker !
Wat leuk Monique! Fijn dat het zoervleisj in de smaak viel 🙂
Als limburger zijnde en lang gewoond in Noord Brabant en nu in Utrecht, ben ik benieuwd wat ik er van maak, ik ga het zeker proberen en laat het weten hoe het is geworden en wat mijn,vrouwtje er van vind.
Leuk Louis, we zijn benieuwd wat je ervan vindt! 🙂
Hi, dit recept is de BOM !!!! Niet normaal LEKKER!!!! Heb het nu al meerdere keren gemaakt. Zelfs in de kapsalon waar ik werk over gehad. Omdat ik zo van koken hou. 2 klanten zouden hem ook maken zeiden ze, omdat ik zo enthousiast was.
Morgen maak ik het voor een collega en die is heel moeilijk met eten!!! Zal mij benieuwen. 😆😁.
Dit recept staat bovenaan in mijn recepten boek!!!!
Super bedankt voor het delen.
Als rasechte Limburger kan ik je zeggen dat ik jullie zuurvlees recept nog lekkerder vind dan de zuurvlees die ik op menige andere plek hier in het zuiden gegeten heb. Zondagavond staat hij weer op het menu en ik ben hem nu al lekker aan het maken…heerlijk met frietjes uit de oven en rode kool!
Wow een groter compliment kunnen we niet krijgen dan van een rasechte Limburger! Leuk om te horen Joyce, dankjewel 🙂 Lekker ook met frietjes en rode kool, doen we zelf ook altijd mmmmm!
Gisteren toch maar een keer gemaakt. Ik ben geen echte patateter, maar met dit recept wel dus. Wat is dit heerlijk. Ga vooral door met deze site.
Kan je dit vlees ook in de slowcooker maken?
Ik heb dit zelf onlangs gemaakt in de slow-cooker en het was ongelooflijk lekker. Wel heb ik konijn gebruikt in plaats van rund- of paardenvlees maar met name de zoetzure saus is overheerlijk. Ik heb het vlees eerst een nacht gemarineerd zoals aangegeven, toen aangebraden en vervolgens een uurtje of 6 laten sudderen in de slow-cooker, eerst op de middelste stand. Als het aan de kook raakt (gaat borrelen aan de rand) zet je het op de lage stand. Mijn geheime ingrediënt? Een flinke snuf 5-kruidenpoeder. Succes en smakelijk eten.