Home Vlees en kip Steak met jus van gin

Steak met jus van gin

door SmaakMenutie

Dat gaat er wel (g)in!

Gin met een ingelegde klassieke Nederlandse haring? Of wat dacht je van jenever met steak tartare? Het zijn combinaties waar je niet snel aan denkt, maar wel waanzinnig lekker zijn. Distillateur Rutte vroeg ons ook mee te denken over welke gins en jenevers goed te combineren zijn met eten. Dus, zo gezegd zo gedaan. Wij gingen aan de slag met Rutte Sloe Gin en kwamen uit bij een heerlijke combinatie van steak met een jus van Sloe gin. Sloe berries zijn sleedoornbessen en deze gin is gebaseerd op een oud familierecept: Sleedoorn likeur. Naast sleedoornbessen krijgt Sloe Gin zijn speciale smaak door onder andere natuurlijke ingrediënten als jeneverbes, koriander, laos, oranjebloesem en vanille. Alleen daarvan krijg je toch al trek (en dorst). Naast het gebruik van gin in de jus, kruiden wij de steak met het belangrijkste ingrediënt van gin: de jeneverbes! Alles komt dus samen in dit feestelijke gerecht. En om het helemaal compleet te maken serveren we er uiteraard een heerlijke en passende cocktail bij: Sloe Gin & Tonic!

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Steak & Sloe gin jus

Steak met gin-jus

Gin met een ingelegde klassieke Nederlandse haring? Of wat dacht je van jenever met steak tartare? Het zijn combinaties waar je niet snel aan denkt, maar... Vlees en kip Steak met jus van gin European Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.8/5
( 10 keer gestemd )

Ingrediënten

400 ml runderbouillon of vleesfond
50 g room- of bakboter
1 teen knoflook
2 stuks biefstuk of ossenhaas
8 korrels verse zwarte peper
8 jeneverbessen
3 el Sloe Gin
2 el bloem

Voor de Sloe & Tonic cocktail
100 ml droge tonic
50 ml Rutte Sloe Gin
Schijfje citroen

Zo maak je het

  • Haal je biefstuk, ossenhaas of andere steak ruim van te voren uit de koeling (30-60 minuten).
  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 80-100 graden. Daar houden we zo het vlees warm in.
  • Neem 8 jeneverbessen (te koop bij elke supermarkt) en vijzel ze samen met 8 korrels verse zwarte peper en 1 tl grof (zee)zout helemaal fijn.
  • Bestrijk het vlees lichtjes met wat olijfolie en wrijf vervolgens rondom in met de zojuist gemaakte kruidenmix.
  • Verhit een flinke klont (circa 40-50 gr) boter in een koeken- of grillpan en bak het vlees rondom bruin in circa 2-3 minuten. Haal het vlees uit de pan en plaats op een (oven-bestendig) bord. Dek af met aluminiumfolie en zet in de voorverwarmde oven.
  • Neem een (steel)pan en verwarm 400 ml vleesfond of 400 ml water met 1 runderbouillonblokje.
  • Snijd 1 teentje knoflook fijn en fruit deze even aan in het braadvet van het vlees. Niet te lang, anders verbrandt het.
  • Neem een andere steelpan en giet het warme braadvet door een vergiet in het steelpannetje. Zet het vuur middelhoog en blus het af met 3-4 el Sloe Gin. Het zal direct heel hard gaan sissen.
  • Zet het vuur iets lager en roer er achtereenvolgens 2 el bloem doorheen zodat er een roux ontstaat.
  • Voeg nu in enkele fases de (warme) bouillon of vleesfond bij het geheel. Laat het al roerende op middelhoog vuur ongeveer 15 minuten indikken. Wel af en toe roeren. Maak eventueel extra op smaak met zout en peper.
  • Haal het vlees uit de oven en serveer met de warme gin-jus. Lekker met gebakken aardappeltjes en een frisse salade.
  • Serveer er een heerlijke  Sloe & Tonic cocktail bij: Schenk 50 ml Sloe Gin in een glas gevuld met ijsblokjes. Doe er vervolgens 100 ml tonic bij en maak het geheel feestelijk af met een schijfje citroen. Cheers!

Steak maken Steak marinade Gin jus Steak en gin jus Biefstuk bakken Steak bakken

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rutte Distillateurs.

Misschien valt dit ook in de smaak