Home Hoofdgerechten Griekse kofta

Griekse kofta

kruidige gehaktrolletjes in tomatensaus

door SmaakMenutie
Kofta

Zelfgemaakt het allerlekkerst

We hebben er weer eentje in de categorie wereldgerechten.

Deze keer duiken we de Griekse keuken in met kofta. Dat zijn kruidige gehaktrolletjes die langzaam garen in een heerlijke tomatensaus met paprika en courgette. Je kent het misschien van de bekende pakjes. Maar geloof ons, zelfgemaakt is het honderd keer lekkerder. En echt, het is super simpel om te maken.

Griekse kofta in tomatensaus

Wat is kofta eigenlijk?

Kofta komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië en betekent letterlijk iets als ‘vleesballetje’. In elke regio heeft kofta een eigen draai. Zo zijn de Turkse köfte vaak korter gebakken en eenvoudiger gekruid, terwijl Griekse kofta net iets zachter van smaak is maar juist wel heerlijk kruidig. Wij kiezen vandaag voor een versie met rundergehakt, specerijen en een soort van mediterrane groentesaus.

Kofta recept

Kruidige balletjes vol smaak

Voor de kofta gebruiken we 300 gram rundergehakt, gemengd met een eitje, paneermeel, fijngesneden sjalot, een teen knoflook en een mix van komijn, paprikapoeder, nootmuskaat en oregano. Die kruiden maken echt het verschil. Daarmee krijgen de balletjes een kruidige smaak die perfect samengaat met de tomatensaus. Even rollen, kort aanbraden, en dan mogen ze lekker een half uurtje sudderen in de saus.

Kofta

De saus

De saus is eenvoudig maar wel vol smaak. Een blikje tomatenblokjes is de basis, samen met wat plakjes courgette en blokjes paprika. Ook hier voegen we een kruidige mix toe van komijn, paprikapoeder, oregano, een snuf kaneel en voor de pit wat cayennepeper. Terwijl de saus rustig pruttelt trekken alle smaken mooi in de kofta. En dat zorgt voor dat typische ‘Griekse’ gevoel op je bord.

Griekse kofta

Serveer met een frisse tegenhanger

Wij serveren deze Griekse kofta altijd met witte rijst zodat je niets van die smaakvolle saus hoeft te missen. Een frisse tzatziki erbij werkt heerlijk als een soort van tegenhanger voor de kruidigheid. En een simpele Griekse salade met komkommer, tomaat, rode ui en olijven maakt het helemaal af. Het resultaat? Een bord vol lekkers, zonder gedoe.

Griekse tzatziki
Serveer met een frisse tzatziki
Kofta

Griekse kofta

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 105 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 300 g rundergehakt
  • 2 paprika's (rood en/of geel)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 courgette
  • 1 ei
  • 4 el paneermeel
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl oregano
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl cayennepeper
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Verse peterselie (optioneel)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Neem een kom en meng grondig 300 g rundergehakt met 1 ei, 4 el paneermeel, 1 ragfijn gesneden sjalot, 1 ragfijn gesneden teen knoflook, 1 tl gemalen komijn, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper.
  • Draai rolletjes of balletjes van het gehaktmengsel ongeveer ter grootte van 20 g.
  • Bak de balletjes in een flinke scheut olijfolie rondom bruin en gaar. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snipper ondertussen 1 sjalot en snijd 1 teen knoflook fijn. Snijd ook 1 courgette in halve manen en 2 paprika's in blokjes.
  • Fruit de sjalot en knoflook in de pan waar de balletjes in zaten. Voeg de gesneden courgette en paprika toe en bak al omscheppend een minuut of 5.
  • Schenk 1 blik van 400 g tomatenblokjes bij het geheel samen met 1 tl komijn, 1 tl paprikapoeder, 1 tl oregano en 1 kleine tl cayennepeper en kaneelpoeder. Meng goed door elkaar.
  • Doe de balletjes terug in de pan en meng met de rest. Voeg eventueel nog wat water toe zodat de balletjes net onder staan. Deksel op de pan en zachtjes 15-20 min. laten pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan en laat nog 10-15 min indikken tot de gewenste dikte. Serveer met witte rijst, eventueel wat peterselie en bijvoorbeeld tzatziki.

Kofta

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

16 reacties

Nellie 9 januari 2022 - 17:18

De griekse kofta ga ik binnenkort proberen
Kocht eerst altijd wereldmenu ,s
Maar moet sinds 3 jaar glutenvrij eten
En in de meeste wereldgerechten zitten gluten
Was blij dat ik dit recept zag
Bedankt

Reply
Anja Fix-Boerdijk 19 januari 2022 - 17:09

Kofta gemaakt met verse tomaten. Erbij de tzatziki.
Of het lekker smaakt wordt straks beoordeeld door man en kids. Maar het ruikt heerlijk!!!

Reply
Angelique 15 augustus 2023 - 15:38

Het zit nu te sudderen, ben benieuwd, mn man haalt altijd zo’n pak knorr kofta of iets, dacht ben klaar met je pakjes:D hoop dat het smaakt, zullen het straks weten

Reply
Francois 30 oktober 2023 - 15:43

Man man man wat een geur sensatie. Kan niet wachten tot straks.

Reply
Cindy 27 januari 2022 - 16:06

Super lekker recept!! Wij hebben zelf het gehakt niet in de pan, maar op de grill gelegd. Ook hebben wij op het laatst nog feta blokjes erop gedaan.
In combinatie met de zelfgemaakte tzatziki, echt een top gerecht!

Reply
Heleen 5 juni 2025 - 20:17

Hoi, wij eten sinds een jaar koolhydraatarm en dit gerecht kan met wat aanpassingen koolhydraatarm gemaakt worden !! Wat ons betreft een blijvertje lekker met een Griekse salade en feta mmmmm of ipv rijst bloemkoolrijst

Reply
Shirley 2 april 2022 - 18:50

Dit al een paar keer gemaakt en zowat mijn hele familie vindt het heerlijk. Zelfs oma van bijna 94!

Reply
Bea Verhaar 6 juli 2024 - 17:55

Een verukkelujk recept de kofta !
Ik heb t al meerdere keren gemaakt ,ook v familie was t een groot succes .
Ik heb er tzasiki bij gemaakt ,echt heerlijk erbij !!

Reply
Cees Scherpenisse 8 juni 2022 - 19:09

Heerlijk recept, alleen courgette vervangen door snijbonen blokjes. Geen rijst maar quinoa erbij!

Reply
1 2