Zelfgemaakt het allerlekkerst
We hebben er weer eentje in de categorie wereldgerechten.
Deze keer duiken we de Griekse keuken in met kofta. Dat zijn kruidige gehaktrolletjes die langzaam garen in een heerlijke tomatensaus met paprika en courgette. Je kent het misschien van de bekende pakjes. Maar geloof ons, zelfgemaakt is het honderd keer lekkerder. En echt, het is super simpel om te maken.

Wat is kofta eigenlijk?
Kofta komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië en betekent letterlijk iets als ‘vleesballetje’. In elke regio heeft kofta een eigen draai. Zo zijn de Turkse köfte vaak korter gebakken en eenvoudiger gekruid, terwijl Griekse kofta net iets zachter van smaak is maar juist wel heerlijk kruidig. Wij kiezen vandaag voor een versie met rundergehakt, specerijen en een soort van mediterrane groentesaus.

Kruidige balletjes vol smaak
Voor de kofta gebruiken we 300 gram rundergehakt, gemengd met een eitje, paneermeel, fijngesneden sjalot, een teen knoflook en een mix van komijn, paprikapoeder, nootmuskaat en oregano. Die kruiden maken echt het verschil. Daarmee krijgen de balletjes een kruidige smaak die perfect samengaat met de tomatensaus. Even rollen, kort aanbraden, en dan mogen ze lekker een half uurtje sudderen in de saus.

De saus
De saus is eenvoudig maar wel vol smaak. Een blikje tomatenblokjes is de basis, samen met wat plakjes courgette en blokjes paprika. Ook hier voegen we een kruidige mix toe van komijn, paprikapoeder, oregano, een snuf kaneel en voor de pit wat cayennepeper. Terwijl de saus rustig pruttelt trekken alle smaken mooi in de kofta. En dat zorgt voor dat typische ‘Griekse’ gevoel op je bord.

Serveer met een frisse tegenhanger
Wij serveren deze Griekse kofta altijd met witte rijst zodat je niets van die smaakvolle saus hoeft te missen. Een frisse tzatziki erbij werkt heerlijk als een soort van tegenhanger voor de kruidigheid. En een simpele Griekse salade met komkommer, tomaat, rode ui en olijven maakt het helemaal af. Het resultaat? Een bord vol lekkers, zonder gedoe.

16 reacties
De griekse kofta ga ik binnenkort proberen
Kocht eerst altijd wereldmenu ,s
Maar moet sinds 3 jaar glutenvrij eten
En in de meeste wereldgerechten zitten gluten
Was blij dat ik dit recept zag
Bedankt
Kofta gemaakt met verse tomaten. Erbij de tzatziki.
Of het lekker smaakt wordt straks beoordeeld door man en kids. Maar het ruikt heerlijk!!!
Het zit nu te sudderen, ben benieuwd, mn man haalt altijd zo’n pak knorr kofta of iets, dacht ben klaar met je pakjes:D hoop dat het smaakt, zullen het straks weten
Man man man wat een geur sensatie. Kan niet wachten tot straks.
Super lekker recept!! Wij hebben zelf het gehakt niet in de pan, maar op de grill gelegd. Ook hebben wij op het laatst nog feta blokjes erop gedaan.
In combinatie met de zelfgemaakte tzatziki, echt een top gerecht!
Hoi, wij eten sinds een jaar koolhydraatarm en dit gerecht kan met wat aanpassingen koolhydraatarm gemaakt worden !! Wat ons betreft een blijvertje lekker met een Griekse salade en feta mmmmm of ipv rijst bloemkoolrijst
Dit al een paar keer gemaakt en zowat mijn hele familie vindt het heerlijk. Zelfs oma van bijna 94!
Een verukkelujk recept de kofta !
Ik heb t al meerdere keren gemaakt ,ook v familie was t een groot succes .
Ik heb er tzasiki bij gemaakt ,echt heerlijk erbij !!
Heerlijk recept, alleen courgette vervangen door snijbonen blokjes. Geen rijst maar quinoa erbij!