Home <30 minuten Ovenschotel spruitjes met kip

Ovenschotel spruitjes met kip

en aardappeltjes

door SmaakMenutie
Ovenschotel gekarameliseerde spruitjes met kip

Kidsproof

Als kind werd ik niet heel blij als mijn moeder spruitjes op tafel zette. Maar dat is tegenwoordig wel anders. Deze heerlijke ovenschotel met spruitjes en kip vindt echt iedereen lekker. De bitterheid die de spruitjes zo kenmerkt is een stuk minder doordat ze gekarameliseerd worden door de honing. Het enige dat je nodig hebt is een ovenschaal (en dus een oven). En als finishing touch roer je er een mengsel van balsamico-azijn met honing doorheen. Je begrijpt het, dit is het proberen waard voor de geen-spruitjes-liefhebbers. En meteen mooi meegenomen: kidsproof!

Ovenschotel gekarameliseerde spruitjes met kip

Ovenschotel spruitjes met kip

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 111 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 350 g (geschoonde) spruitjes
  • 350 g voorgegaarde aardappelpartjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1/2 citroen (sap)
  • 5 el olijfolie
  • 3 el vloeibare honing
  • 1 el balsamico-azijn
  • 1 tl paprikapoeder

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
  • Halveer 350 g (geschoonde) spruitjes en doe in een ruime mengkom. Voeg tevens circa 350 g voorgekookte aardappelpartjes (of schijfjes) toe, 1 grof gesneden rode ui en circa 350 g grof gesneden kipfilet (2 stuks).
  • Bestrooi het geheel met een flinke snuf peper en zout.
  • Meng in een kommetje 4-5 el olijfolie samen met het sap van een 1/2 citroen, 1-2 el vloeibare honing, 2 geperste tenen knoflook, 1 tl paprikapoeder en een flinke snuf zout en peper tot een gladde emulsie (marinade).
  • Voeg de marinade toe aan de gesneden kip en groenten en meng grondig door het geheel.
  • Verdeel het mengsel in een braadslee of ovenschaal met dunne bodem. Schenk nog voorzichtig wat honing over het geheel samen met een extra draai van de pepermolen.
  • Plaats het geheel circa 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Meng in een kommetje 1 el olijfolie met 1 el balsamico-azijn en 1 el honing. Besprenkel het geheel met deze extra marinade vlak voor het opdienen. Serveer direct.

Spruitjesschotel makenRecept spruitjes ovenschotelSpruiten ovenschotelOvenschotel gekarameliseerde spruitjes met kipOvenschotel spruitjesGekarameliseerde spruitjes

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

25 reacties

Fleur 22 februari 2022 - 19:05

Zojuist gesmuld van deze ovenschotel. Alles qua kooktijd en hoeveelheden staat perfect beschreven. Deze gaat in mijn kookboeken thnx!

Reply
Fanny 5 februari 2022 - 19:56

Ik sluit me aan bij de vorige reactie, kipfilet na 25 min nog niet gaar, dus nog weer half uurtje langer in de oven gezet. Misschien tip om eerst even de kipfilet aan te braden voordat het de oven in gaat. Geeft ook meer smaak aan het vlees doordat dit gekarameliseerd wordt. Verder heerlijk recept.

Grt Fanny

Reply
SmaakMenutie 7 februari 2022 - 10:06

Kan inderdaad per oven verschillen, bij ons was de kip wel gaar! Voor een volgende keer zou je ook de kipfilet wat kleiner kunnen snijden, te lang in de oven kan er namelijk ook voor zorgen dat de kip taai wordt 🙂

Reply
Armin 4 februari 2022 - 19:16

Na 25 minuten in de oven op 200 gr even geroerd: kipfilet nog half rauw. Lang genoeg voorverwarmd. Beetje gevaarlijk dus als de kip nog niet gaar is. Baktijd moet langer zijn.

Reply
Bas 2 februari 2022 - 15:20

Ik ga deze vandaag maken. Ben het wel met C.Batist eens, spruiten moeten eerst gegaard worden. Ik heb al vaker spruiten-uit-de-oven schotels geprobeerd en steeds zijn de spruiten nog te hard / rauw naar mijn zin.
Ik ga dit recept wel volgen, maar eerst de spruiten 15 minuten stomen. Normaal stoom ik ze 20 a 25 minuten (meestal samen met de aardappels) en dan zijn ze zonder kruiden of wat dan ook, al heerlijk gaar en smaakvol (zeker niet bitter meer !!).
Ben benieuwd, het ziet er lekker uit !

Reply
1 2 3