Home Vlees en kip Gekarameliseerde spruitjes met kip (ovenschotel!)

Gekarameliseerde spruitjes met kip (ovenschotel!)

door SmaakMenutie
Ovenschotel met gekarameliseerde spruitjes en kip

Kidsproof

Als kind werd ik niet heel blij als mijn moeder spruitjes op tafel zette. Maar dat is tegenwoordig wel anders 😉 Deze heerlijke ovenschotel met spruitjes en kip vindt echt iedereen lekker. De bitterheid die de spruitjes zo kenmerkt is een stuk minder doordat ze gekarameliseerd worden door de honing. Het enige wat je nodig hebt is een ovenschaal (en dus een oven). En als finishing touch roer je er een mengsel van balsamicoazijn met honing doorheen. Je begrijpt het, dit is het proberen waard voor de geen-spruitjes-liefhebbers. En meteen mooi meegenomen: kidsproof!

Ovenschotel met gekarameliseerde spruitjes en kip

Gekarameliseerde spruitjes met kip

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 37 keer gestemd )

Ingrediënten

350 g spruitjes
300 g kipfilet(haasjes)
200 g (voorgekookte) aardappelschijfjes
2 tenen knoflook
1 rode ui
5 el olijfolie
3 el vloeibare honing
1 el balsamicoazijn
1 tl paprikapoeder
1/2 tl knoflookpoeder
Sap van een halve citroen

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
  • Meng in een ruime kom 2 el olijfolie met het sap van een halve citroen, 2 fijngesneden (of geperste) teentjes knoflook, 1 el vloeibare honing en een snuf zout en peper tot een marinade.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer deze. Meng de spruitjes vervolgens goed door de marinade zodat ze allemaal  bedekt zijn. Verspreid de spruitjes gelijkmatig in een ovenschaal of braadslee.
  • Meng nu in (dezelfde) kom circa 200 gram aardappelschijfjes in 1 el olijfolie met wat (zee)zout en verdeel in de ovenschaal tussen de spruitjes.
  • Tot slot snijd je kipfilet in grove stukken en meng je deze eveneens in dezelfde kom met 1 el olijfolie, 1 tl paprikapoeder, een 1/2 tl knoflookpoeder en wat zout en peper en plaats ook in de ovenschaal.
  • Voeg (optioneel) nog een in grove stukken gesneden rode uit toe aan het geheel.
  • Besprenkel de spruitjes tot slot gelijkmatig met 1 el vloeibare honing (voorzichtig zodat alles enigszins bedekt is).
  • Plaats het gerecht 20 minuten in de (hetelucht)oven. Let op: afhankelijk van je oven kan het ook wat langer of korter zijn. Een heteluchtoven is in de regel iets sneller. De laatste 5 minuutjes kan je het eventueel (als je oven dat heeft) op een combi-stand zetten van grill en oven zodat het vocht verdampt en het net nog wat meer bite geeft.
  • Voor je het opdient meng je nog 1 el honing, 1 el balsamicoazijn en 1 el olijfolie in kommetje en roer je dit door het geheel heen. Dit geeft een extra smaakdimensie aan je gerecht. Opdienen en direct serveren. Mmmm eet smakelijk!

Recept gekarameliseerde spruitjes en kipOvenschotel met gekarameliseerde spruitjes en kipGekarameliseerde spruitjes met kip uit de oven

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

18 reacties

C.Batist 25 september 2019 - 12:56

Leek me lekker,dus alles precies zo gedaan,maar het resultaat—-knudde !
De spruitjes bleken keihard. Op soortgelijke recepten gekeken en ja hoor,
je moet de spruitjes eerst koken en dan pas bij de rest voegen.
Zonde van mijn tijd en centjes en een boterham als vervanging was
ook niet bepaald je-van-het.

Reply
SmaakMenutie 28 september 2019 - 12:25

Wat vervelend dat het mislukt is. Heb je de spruitjes wel gehalveerd? Als je grote spruitjes hebt en niet gehalveerd dan zou je ze eerst even kunnen voorkoken inderdaad. Daarnaast is het een beetje afhankelijk van het type oven (zie ook omschrijving recept) of het wat langer of korter moet.

Reply
Olav 27 september 2019 - 11:35

Ik wil dit graag voor een grote groep maken, is het recept voor 2 personen zoals in beschrijving, of 4 personen. het lijkt mij wat veel voor 2 personen.

Reply
SmaakMenutie 28 september 2019 - 12:27

Hi Olav, nee hoor het lijkt misschien veel, maar voor 4 personen is het te weinig. Zorg wel dat je een flinke ovenschaal neemt of alles goed op een bakplaat verdeeld. Eet smakelijk alvast!

Reply
Marquerite 6 oktober 2020 - 18:21

Erg lekker, ik heb ipv kipfilet krokante kipsnitsels in repen toegevoegd en wat plakjes ontbijtspek.

Reply
SmaakMenutie 7 oktober 2020 - 10:46

Ook lekker Marquerite, goed idee! Fijn dat de ovenschotel in de smaak viel 🙂

Reply
Marianne 8 oktober 2020 - 12:20

Moeten de aardappelschijfjes ook voorgekookt zijn?

Reply
SmaakMenutie 8 oktober 2020 - 13:50

Die gebruiken wij wel altijd!

Reply
Marianne 8 oktober 2020 - 18:28

Perfect gerecht in mijn multifry met voorgekookte aardappelen en spruiten.
Heerlijk! Dank!

Reply
SmaakMenutie 9 oktober 2020 - 16:08

Fijn dat het gelukt is in de multifry, lekker! 🙂

Reply
Claire 11 oktober 2020 - 20:45

Het was uiteindelijk heel lekker, maar 2 opmerkingen om het volgende keer nog geslaagder te krijgen: 1) vermeld in de ingrediëntenlijst misschien dat het om voorgekookte aardappelschijfjes gaat. Ik sneed gewoon aardappelen in schijfjes en die waren natuurlijk niet gaar.
2) 20 min in de oven is wel erg weinig. Ik proefde regelmatig en de schotel heeft in totaal 1u10min in de oven gestaan (hetelucht). Klein formaat spruitjes nochtans, gehalveerd. Dus erg laat gegeten, maar het was dus wel zeer lekker!

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2020 - 10:53

Fijn dat het uiteindelijk gelukt is Claire! Ik heb het direct in de ingrediëntenlijst aangepast. Het is afhankelijk van je oven, de een is wat sneller dan de ander. Bij jou duurde het wel heel lang, lastig te zeggen hoe dit komt. Maar goed om te horen dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Win 24 november 2020 - 17:43

Ik maak dit gerecht al voor de derde keer. Half uurtje in de oven en de gehalveerde spruitjes zijn gaar. Omdat wij geen vlees eten vervang ik de kip door vegetarische kip of quorn stukjes.

Reply
SmaakMenutie 25 november 2020 - 10:18

Leuk dat je het gerecht al zo vaak hebt gemaakt Win! En goed idee de vegetarische variant 🙂

Reply
Gea 3 januari 2021 - 14:52

Yummies wat een lekker recept. Ik had er zelf nog wat verse rozemarijn( had ik nog liggen) bij gedaan.Dank voor het recept, heerlijk gegeten?

Reply
SmaakMenutie 4 januari 2021 - 10:19

Fijn dat ons recept in de smaak viel Gea! En lekker die extra toevoeging van rozemarijn, past er goed bij 🙂

Reply
Melanie 5 mei 2021 - 20:40

Spruitjes waren er niet dus heb broccoli genomen en nog extra spekjes toegevoegd, 35 min in de oven en t smaakte heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2021 - 09:26

Wat lekker Melanie, leuk te horen dat het ook met broccoli kan! 🙂

Reply