Home Vlees en kip Gekarameliseerde spruitjes met kip (ovenschotel!)

Gekarameliseerde spruitjes met kip (ovenschotel!)

door SmaakMenutie

Kidsproof

Als kind werd ik niet heel blij als mijn moeder spruitjes op tafel zette. Maar dat is tegenwoordig wel anders 😉 Deze heerlijke ovenschotel met spruitjes en kip vindt echt iedereen lekker. De bitterheid die de spruitjes zo kenmerkt is een stuk minder doordat ze gekarameliseerd worden door de honing. Het enige wat je nodig hebt is een ovenschaal (en dus een oven). En als finishing touch roer je er een mengsel van balsamicoazijn met honing doorheen. Je begrijpt het, dit is het proberen waard voor de geen-spruitjes-liefhebbers. En meteen mooi meegenomen: kidsproof!  

Ovenschotel met gekarameliseerde spruitjes en kip

Gekarameliseerde spruitjes met kip

Als kind werd ik niet heel blij als mijn moeder spruitjes op tafel zette. Maar dat is tegenwoordig wel anders 😉 Deze heerlijke... Vlees en kip Gekarameliseerde spruitjes met kip, ovenschotel, ovengerecht Nederlands Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 3.9/5
( 20 keer gestemd )

Ingrediënten

350 gr spruitjes
300 gr kipfilet(haasjes)
200 gr aardappelschijfjes
5 el olijfolie
2 tenen knoflook
1 rode ui
3 el vloeibare honing
Sap van een halve citroen
1 tl paprikapoeder
1/2 tl knoflookpoeder
1 el balsamicoazijn

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
  • Meng in een ruime kom 2 el olijfolie met het sap van een halve citroen, 2 fijngesneden (of geperste) teentjes knoflook, 1 el vloeibare honing en een snuf zout en peper tot een marinade.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer deze. Meng de spruitjes vervolgens goed door de marinade zodat ze allemaal  bedekt zijn. Verspreid de spruitjes gelijkmatig in een ovenschaal of braadslee.
  • Meng nu in (dezelfde) kom circa 200 gram aardappelschijfjes in 1 el olijfolie met wat (zee)zout en verdeel in de ovenschaal tussen de spruitjes.
  • Tot slot snijd je kipfilet in grove stukken en meng je deze eveneens in dezelfde kom met 1 el olijfolie, 1 tl paprikapoeder, een 1/2 tl knoflookpoeder en wat zout en peper en plaats ook in de ovenschaal.
  • Voeg (optioneel) nog een in grove stukken gesneden rode uit toe aan het geheel.
  • Besprenkel de spruitjes tot slot gelijkmatig met 1 el vloeibare honing (voorzichtig zodat alles enigszins bedekt is).
  • Plaats het gerecht 20 minuten in de (hetelucht)oven. Let op: afhankelijk van je oven kan het ook wat langer of korter zijn. Een heteluchtoven is in de regel iets sneller. De laatste 5 minuutjes kan je het eventueel (als je oven dat heeft) op een combi-stand zetten van grill en oven zodat het vocht verdampt en het net nog wat meer bite geeft.
  • Voor je het opdient meng je nog 1 el honing, 1 el balsamicoazijn en 1 el olijfolie in kommetje en roer je dit door het geheel heen. Dit geeft een extra smaakdimensie aan je gerecht. Opdienen en direct serveren. Mmmm eet smakelijk!

Recept gekarameliseerde spruitjes en kipGekarameliseerde spruitjes met kip uit de ovenHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

4 reacties

C.Batist 25 september 2019 - 12:56

Leek me lekker,dus alles precies zo gedaan,maar het resultaat—-knudde !
De spruitjes bleken keihard. Op soortgelijke recepten gekeken en ja hoor,
je moet de spruitjes eerst koken en dan pas bij de rest voegen.
Zonde van mijn tijd en centjes en een boterham als vervanging was
ook niet bepaald je-van-het.

Reply
SmaakMenutie 28 september 2019 - 12:25

Wat vervelend dat het mislukt is. Heb je de spruitjes wel gehalveerd? Als je grote spruitjes hebt en niet gehalveerd dan zou je ze eerst even kunnen voorkoken inderdaad. Daarnaast is het een beetje afhankelijk van het type oven (zie ook omschrijving recept) of het wat langer of korter moet.

Reply
Olav 27 september 2019 - 11:35

Ik wil dit graag voor een grote groep maken, is het recept voor 2 personen zoals in beschrijving, of 4 personen. het lijkt mij wat veel voor 2 personen.

Reply
SmaakMenutie 28 september 2019 - 12:27

Hi Olav, nee hoor het lijkt misschien veel, maar voor 4 personen is het te weinig. Zorg wel dat je een flinke ovenschaal neemt of alles goed op een bakplaat verdeeld. Eet smakelijk alvast!

Reply