Home Hoofdgerechten Coq au vin

Coq au vin

kip gestoofd in rode wijn

door SmaakMenutie
Klassieke coq au vin

Uitgekraaid

Wist je dat coq au vin ooit bedacht is om iets te doen met de ‘uitgekraaide’ haan van de boerderij? Om toch nog iets van het stugge vlees van de haan te maken bedachten de Fransen dat je hem dan vooral heel lang moet marineren en lang laten sudderen. Uiteraard ondergedompeld in de rode wijn. Wat betreft ingrediënten heeft het wel wat weg van boeuf bourguignon, alleen stoven we dan rundvlees in rode wijn met champignons, ui en spekjes.

Tegenwoordig wordt coq au vin vooral gemaakt van kip en wordt er niet altijd meer vastgehouden aan het lange marineren vooraf. Maar geloof mij. Het is de ‘moeite’ van het wachten meer dan waard. Het hoeft heus geen 24 uur maar een uurtje of 6 is echt wel noodzakelijk. En ach, hoeveel moeite is het om iets te laten marineren? Je kan ondertussen gewoon naar je werk, de stad in of gaan slapen. Wij maken de klassieke variant. Dus een nachtje marineren, lekkere grove groenten en spekjes erbij en natuurlijk laten stoven. Oja, over de wijn die je moet gebruiken bestaan allerlei verhalen. Maar elke rode wijn volstaat, mits hij maar lekker vol is. En dat hoeft natuurlijk niet een dure fles Bourgogne te zijn!

Klassieke coq au vin

Coq au vin

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 145 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1,5 kg kippenbouten 
  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 25 g bloem
  • 1 liter rode wijn
  • 9 sjalotten
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 tenen knoflook
  • 1 winterpeen
  • Verse tijm
  • Verse rozemarijn
  • Verse peterselie
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Schenk 1 liter rode wijn (ca. 1,5 fles) in een kookpan en laat 10 minuten zacht inkoken. 
  • Snijd de kippenbouten doormidden, zodat je een drumstick en een stuk kipdij krijgt. Je kunt ook een hele kip in stukken snijden of alleen drumsticks of kipdij gebruiken. Doe de stukken kip in een ruime braadpan.
  • Snijd ondertussen 1 grote winterpeen in plakjes, 8 sjalotten in de lengte doormidden en 3 stengels bleekselderij in plakjes. Voeg de groenten toe aan de kip, samen met een paar takjes verse tijm, peterselie en rozemarijn.
  • Schenk de ingekookte rode wijn over de kip en groenten en laat afgedekt 6 tot 24 uur in de koelkast staan.
  • Haal de gemarineerde kip uit de wijn en zet apart. Giet de groenten door een vergiet in een ruime kom, zodat de wijn weer helder wordt. Verwijder de tijm, rozemarijn en peterselie. Bewaar de groenten.
  • Maak de braadpan schoon en verhit een klont roomboter. Braad de kipstukken 5 tot 7 minuten per kant tot ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de pan en leg apart.
  • Bak 125 gerookte spekreepjes in het vet van de kip rondom licht krokant. Snipper 1 sjalot en snijd 2-3 tenen knoflook fijn en fruit 2-3 minuten mee.
  • Zet het vuur lager en voeg 25 g bloem toe. Bak de bloem gaar tot een roux ontstaat. Voeg vervolgens steeds een soeplepel van de gezuiverde wijn toe. Roer goed door totdat er een licht gebonden saus ontstaat. 
  • Voeg de gebraden stukken kip weer toe samen met de groenten.
  • Bak 250 g gesneden kastanjechampignons in een klontje roomboter totdat ze bruin zijn en al het vocht verdampt is. Voeg de champignons toe aan de kip en groenten.
  • Laat het geheel minimaal 90 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Verwijder na een uur de deksel en laat nog 20-30 minuten zonder deksel pruttelen, zodat de saus kan indikken. Roer af en toe.
  • Serveer met aardappeltjes, frietjes of met aardappelpuree. En drink er natuurlijk een goed glas rode wijn bij.

Coq au vin maken Coq au vin groenten Coq au vin marineren Coq au vin recept Coq au vin kip Coq au vin in rode wijnKlassieke coq au vin Recept coq au vin Coq au vin recept

TIP

De smaak te pakken? Probeer ook eens onze coq à la bière. Lijkt op deze Franse klassieker, maar dan is de kip gestoofd in donker tripel bier!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

39 reacties

Timo 1 december 2024 - 22:55

Hey Tim & Erik, dit gerecht ga ik deze week maken. Als ik kipdijfilet wil gebruiken ipv kippenbouten, hoeveel gram moet ik dan aanhouden? Thanks alvast!

Reply
SmaakMenutie 3 december 2024 - 09:29

Leuk Timo! Wij zouden dan ongeveer 1 kg kipdijfilet gebruiken. Geniet ervan!

Reply
Mark 9 december 2022 - 14:41

Eens kijken of je dit met Kipfilet kan maken ipv bouten!

Reply
Lilibeth Triebels 17 december 2022 - 09:01

Hoe is dat gegaan? Ik wil het recept met kipdijfilet maken, dus vlees zonder bot.

Reply
1 2 3 4