Home Vlees en kip Kip in romige witte wijnsaus

Kip in romige witte wijnsaus

door SmaakMenutie
Kip in romige witte wijnsaus

Een snelle ‘coq au vin’

Kip in witte wijnsaus is voor ons zo’n gerecht waar je meteen zin in krijgt. Lekker romig, hartig en net even anders dan anders.

Het doet je misschien een beetje denken aan coq au vin, maar dan zonder de lange bereidingstijd en zware rode wijn. In plaats daarvan gaan we voor een frisse, romige saus met droge witte wijn, katenspek en zachte sjalotten. Dit gerecht is makkelijk voor doordeweeks, maar heeft misschien wel dezelfde allure voor een etentje met vrienden.

Kip witte wijnsaus

Een echte alleskunner

Een witte wijnsaus klinkt misschien chic, maar het is super eenvoudig. De combinatie van droge witte wijn en room zorgt voor een saus die zowel fris als vol is. De wijn zorgt voor een fris accent dat voorkomt dat de saus te zwaar aanvoelt. Deze saus past trouwens niet alleen bij kip, maar ook bij vis, varkensvlees of zelfs gegrilde groenten. Een echte alleskunner dus.

De smaakmakers

Wat dit gerecht afmaakt, zijn de toevoegingen. Wij gebruiken zoute stukjes katenspek en gehalveerde sjalotten. Die laatste worden in de saus zacht en zoet, en geven net dat beetje extra aan het geheel. De kipfilets garen langzaam in de saus, zodat ze heerlijk mals worden en de smaken goed kunnen opnemen. En dat alles in nog geen half uur.

Kip in witte wijnsaus ingrediënten

De perfecte sausbalans

Als de kip gaar is, halen we die even uit de pan en komt het geheim van de saus: crème fraîche. Door die erdoor te kloppen met een garde, ontstaat er een lichtgebonden saus met een frisse romigheid.

Kip in witte wijnsaus maken

Wil je ‘m nog iets dikker? Dan is een papje van maïzena en water voldoende om de saus net dat beetje extra body te geven. Serveer je het met pasta of rijst, dan mag de saus best wat dikker zijn. Bij frietjes of salade houden wij ‘m graag iets lichter.

Serveer het zoals jij wilt

Wij houden van frietjes met een frisse little gem salade erbij, het contrast van krokant en fris werkt geweldig bij de romige saus. Maar ook met tagliatelle of geroosterde aardappeltjes is dit gerecht super. De saus hecht zich namelijk mooi aan pasta en maakt zelfs simpele witte rijst bijzonder. Laat vooral je voorkeur spreken of net waar je zin in hebt. Deze kip in romige witte wijnsaus is flexibel genoeg om zich aan te passen aan waar jij zin in hebt vandaag!

Gestoofde kip
Kip in romige witte wijnsaus

Kip in romige witte wijnsaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 89 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g crème fraîche
  • 100 g katenspek
  • 250 ml droge witte wijn
  • 3 sjalotten
  • 2 kipfilets
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 1 el maïzena (optioneel)
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Bestrooi 2-3 kipfilets met zout en peper en braad in een klontje roomboter in enkele minuten rondom aan. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 100 g katenspek in stukjes en snijd 3-4 kleine sjalotten over de lengte doormidden. Snijd tevens 2-3 tenen knoflook fijn.
  • Bak het katenspek in het achtergebleven vet even aan en voeg vervolgens de knoflook en sjalotten toe. Fruit kort aan en stoof vervolgens met deksel op de pan enkele minuutjes.
  • Schenk 250 ml witte wijn naar keuze bij de gefruite ui en knoflook en breng aan de kook. Laat 1-2 minuten zachtjes koken. Voeg nu ook een 1/2 kippenbouillon blokje toe samen met circa 150 ml water.
  • Doe de kipfilets terug in de pan en laat met deksel op de pan zachtjes gaarkoken in circa 20 minuten. 
  • Haal de kip uit de pan en klop met een garde 125 g crème fraîche door het geheel. Je zal zien dat de saus wat zal binden.
  • Voor een wat dikkere saus maak je een papje van 1-2 el maïzena met 1-2 el water en voeg je deze toe aan de saus.
  • Doe de kipfilets terug in de pan en laat nog even op temperatuur komen. Serveer met aardappeltjes of frietjes en een salade of kies voor rijst of pasta!

Kip in romige witte wijnsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

29 reacties

Thess 31 augustus 2023 - 21:22

Heerlijk gesmuld! Dank jullie wel voor de.lekkere recepten!

Reply
Muriel 14 december 2023 - 18:40

Blijft een super gerecht. Wat betreft de smaak krijg ik veel complimenten. Maar hoe het er bij mij uitziet lijkt totaal niet op de foto’s (bij mij is het veel doorzichtiger en minder geel). Nog tips daarvoor?

Reply
SmaakMenutie 15 december 2023 - 10:32

Leuk om te horen Muriel! De kleur zou zo maar kunnen komen door het bouillon blokje kunnen komen. En als het wat dun blijft, wat meer maizena gebruiken. Als de smaak maar goed is 🙂

Reply
Maxxie 21 december 2023 - 13:27

Vraagje! Ik ga dit maken voor 10 mensen, als gerecht bij een buffet. Ik wil dus misschien kippendij gebruiken, en door midden snijden. maar de vraag is moet ik ook 5x zo veel vocht
Gebruiken of kan dat minder?

Reply
Maxxie 21 december 2023 - 13:28

Vraagje! Ik ga dit maken voor 10 mensen, als gerecht bij een buffet. Ik wil dus misschien kippendij gebruiken, en door midden snijden. maar de vraag is moet ik ook 5x zo veel vocht
Gebruiken of kan dat minder? Zo ja hoeveel dan?

Reply
Maxxie 21 december 2023 - 13:32

Kan ik dit gerecht ook in de ochtend maken of een dag van te voren?

Reply
SmaakMenutie 22 december 2023 - 11:36

Leuk! Het vocht zeker niet vervijfvoudigen, want dan is het lastig om het goed gebonden te krijgen. Ik zou het eerder ruim verdubbelen. Óf, maar het recept 2x en dan van alles net iets meer. Op zich kan het wel maar het lekkerst is om het op de dag zelf te maken omdat je anders de kans hebt dat het uitdroogt. Geniet ervan!

Reply
1 2 3