Een snelle ‘coq au vin’
Kip in witte wijnsaus is voor ons zo’n gerecht waar je meteen zin in krijgt. Lekker romig, hartig en net even anders dan anders.
Het doet je misschien een beetje denken aan coq au vin, maar dan zonder de lange bereidingstijd en zware rode wijn. In plaats daarvan gaan we voor een frisse, romige saus met droge witte wijn, katenspek en zachte sjalotten. Dit gerecht is makkelijk voor doordeweeks, maar heeft misschien wel dezelfde allure voor een etentje met vrienden.
Een echte alleskunner
Een witte wijnsaus klinkt misschien chic, maar het is super eenvoudig. De combinatie van droge witte wijn en room zorgt voor een saus die zowel fris als vol is. De wijn zorgt voor een fris accent dat voorkomt dat de saus te zwaar aanvoelt. Deze saus past trouwens niet alleen bij kip, maar ook bij vis, varkensvlees of zelfs gegrilde groenten. Een echte alleskunner dus.
De smaakmakers
Wat dit gerecht afmaakt, zijn de toevoegingen. Wij gebruiken zoute stukjes katenspek en gehalveerde sjalotten. Die laatste worden in de saus zacht en zoet, en geven net dat beetje extra aan het geheel. De kipfilets garen langzaam in de saus, zodat ze heerlijk mals worden en de smaken goed kunnen opnemen. En dat alles in nog geen half uur.
De perfecte sausbalans
Als de kip gaar is, halen we die even uit de pan en komt het geheim van de saus: crème fraîche. Door die erdoor te kloppen met een garde, ontstaat er een lichtgebonden saus met een frisse romigheid.
Wil je ‘m nog iets dikker? Dan is een papje van maïzena en water voldoende om de saus net dat beetje extra body te geven. Serveer je het met pasta of rijst, dan mag de saus best wat dikker zijn. Bij frietjes of salade houden wij ‘m graag iets lichter.
Serveer het zoals jij wilt
Wij houden van frietjes met een frisse little gem salade erbij, het contrast van krokant en fris werkt geweldig bij de romige saus. Maar ook met tagliatelle of geroosterde aardappeltjes is dit gerecht super. De saus hecht zich namelijk mooi aan pasta en maakt zelfs simpele witte rijst bijzonder. Laat vooral je voorkeur spreken of net waar je zin in hebt. Deze kip in romige witte wijnsaus is flexibel genoeg om zich aan te passen aan waar jij zin in hebt vandaag!
29 reacties
Heerlijk gesmuld! Dank jullie wel voor de.lekkere recepten!
Blijft een super gerecht. Wat betreft de smaak krijg ik veel complimenten. Maar hoe het er bij mij uitziet lijkt totaal niet op de foto’s (bij mij is het veel doorzichtiger en minder geel). Nog tips daarvoor?
Leuk om te horen Muriel! De kleur zou zo maar kunnen komen door het bouillon blokje kunnen komen. En als het wat dun blijft, wat meer maizena gebruiken. Als de smaak maar goed is 🙂
Vraagje! Ik ga dit maken voor 10 mensen, als gerecht bij een buffet. Ik wil dus misschien kippendij gebruiken, en door midden snijden. maar de vraag is moet ik ook 5x zo veel vocht
Gebruiken of kan dat minder?
Vraagje! Ik ga dit maken voor 10 mensen, als gerecht bij een buffet. Ik wil dus misschien kippendij gebruiken, en door midden snijden. maar de vraag is moet ik ook 5x zo veel vocht
Gebruiken of kan dat minder? Zo ja hoeveel dan?
Kan ik dit gerecht ook in de ochtend maken of een dag van te voren?
Leuk! Het vocht zeker niet vervijfvoudigen, want dan is het lastig om het goed gebonden te krijgen. Ik zou het eerder ruim verdubbelen. Óf, maar het recept 2x en dan van alles net iets meer. Op zich kan het wel maar het lekkerst is om het op de dag zelf te maken omdat je anders de kans hebt dat het uitdroogt. Geniet ervan!