Home Vlees en kip Kip in romige witte wijnsaus

Kip in romige witte wijnsaus

door SmaakMenutie
Kip in romige witte wijnsaus

Een snelle ‘coq au vin’

Je denkt misschien meteen aan coq au vin bij dit recept. Maar nee, bij coq au vin wordt de kip gestoofd in rode wijn. Wij maken vandaag heerlijke kip in een romige witte wijnsaus. Super makkelijk, erg smaakvol en een stuk sneller klaar. Wij serveerden er frietjes en een frisse salade bij, maar je kan ook kiezen voor rijst of pasta. Net waar je zin in hebt!

Kip in romige witte wijnsaus

Kip in romige witte wijnsaus

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 78 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g crème fraîche
  • 100 g katenspek
  • 250 ml droge witte wijn
  • 3 sjalotten
  • 2 kipfilets
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • 1 el maïzena (optioneel)

Zo maak je het

  • Bestrooi 2-3 kipfilets met zout en peper en braad in een klontje boter in enkele minuten rondom aan. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 100 g katenspek in stukjes en snijd 3-4 kleine sjalotten over de lengte doormidden. Snijd tevens 2-3 tenen knoflook fijn.
  • Bak het katenspek in het achtergebleven vet even aan en voeg vervolgens de knoflook en sjalotten toe. Fruit kort aan en stoof vervolgens met deksel op de pan enkele minuutjes.
  • Schenk 250 ml witte wijn naar keuze bij de gefruite ui en knoflook en breng aan de kook. Laat 1-2 minuten zachtjes koken. Voeg nu ook een 1/2 (kip)bouillonblokje toe samen met circa 150 ml water.
  • Doe de kipfilets terug in de pan en laat met deksel op de pan zachtjes gaarkoken in circa 20 minuten. 
  • Haal de kip uit de pan en klop met een garde 125 g crème fraîche door het geheel. Je zal zien dat de saus wat zal binden.
  • Voor een wat dikkere saus maak je een papje van 1-2 el maïzena met 1-2 el water en voeg je deze toe aan de saus.
  • Doe de kipfilets terug in de pan en laat nog even op temperatuur komen. Serveer met aardappeltjes of frietjes en een salade of kies voor rijst of pasta!

Kip in witte wijnsaus ingrediënten Kip in witte wijnsaus maken Kip in romige witte wijnsaus Gestoofde kip Kip witte wijnsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

29 reacties

Diana 21 februari 2018 - 18:04

Erg lekker, vandaag gemaakt met kippedij en zeker voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2018 - 09:02

Hi Diana, wat leuk om te horen! Ja met kippendij kan het ook heel goed 🙂

Reply
Esther 10 december 2018 - 19:40

Het was heerlijk maar de saus bleef bij mij erg dun.
Maar zeker voor herhaling vatbaar. Alleen dan kijken of ik de saus dikker krijg.

Reply
SmaakMenutie 11 december 2018 - 13:51

Hi Esther, fijn dat het in de smaak viel. De saus hoort wat dunner te zijn. Dus dat is helemaal niet erg! Je kan ‘m met een beetje maizena wat in laten dikken mocht je het te dun vinden. Succes!

Reply
Sandra 8 april 2020 - 00:33

Echt een heerlijk gerecht/recept, gaan we zeker vaker eten!! Wij aten het van de week met rijst. Wij vonden de saus verrukkelijk, helemaal in combinatie met de rijst!

Reply
SmaakMenutie 8 april 2020 - 14:28

Leuk om te horen Sandra! Lekker hoor met rijst 🙂

Reply
Bas 10 juli 2021 - 11:14

Ziet er lekker uit ! Vraagje : aangezien er alcohol in gaat, dampt dat er voldoende ver uit zodat het ook een verantwoordde maaltijd is voor tieners ?

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2021 - 14:24

Thanks Bas! En ja hoor, zo’n 99% alcohol kookt er altijd uit. Echter zal er altijd een heel klein beetje aanwezig blijven. In mijn ogen geen probleem, maar die keuze laat ik aan jezelf 🙂

Reply
Tessa 21 september 2021 - 09:15

Gebruik je voor 4 personen een halve liter wijn of is er een andere optie?

Reply
SmaakMenutie 22 september 2021 - 09:40

Nee hoor Tessa er is voldoende saus voor 4 kipfilets! Wellicht iets meer witte wijn gebruiken 🙂

Reply
Judy 17 augustus 2021 - 18:52

Heeeerlijk!! Vanavond gegeten met frietjes en doperwtjes. Alles schoon op.

Reply
SmaakMenutie 18 augustus 2021 - 11:06

Lekker Judy! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Talitha Bosma 27 december 2021 - 00:47

Al twee keer met kerst klaar gemaakt en valt elke keer in de smaak. Dit jaar met kipfilet gedaan en merk dat dat toch wel droger is. Vorig jaar klaar gemaakt met kippenpoten en na het aanbakken verder laten garen in de oven, dat vond ik persoonlijk lekkerder. Ik had deze keer voor 6 personen klaargemaakt en daardoor het recept x3 gedaan. Het water en wijn ook x3 gedaan, maar toen werd het geheel wel te waterig, dat was wel zonde.

Reply
SmaakMenutie 27 december 2021 - 10:12

Hoi Talitha, fijn dat het in de smaak viel! De ingrediënten voor de saus hadden niet x3 gehoeven hoor, want er is voldoende vocht 🙂

Reply
Marie-Jose 24 augustus 2022 - 18:21

Snel en makkelijk te maken en bovendien heerlijk!
Ik heb al vele recepten van jullie gemaakt en ze waren allemaal erg lekker. Jullie site geeft genoeg inspiratie om telkens wat lekkers op tafel te zetten
We zijn fan😍
Bedankt!

Reply
Daniel 29 december 2021 - 22:04

Is er een bepaald groente bijgerecht aan te raden wat dit gerecht goed aanvult? Mag zowel een salade als warme groenten zijn.

Reply
SmaakMenutie 30 december 2021 - 11:38

Wij serveerden er frietjes en een frisse salade bij, maar je kan ook kiezen voor rijst of pasta. Qua groenten zou ik kiezen voor haricot verts of misschien groene asperges!

Reply
Ineke 10 januari 2022 - 10:05

Recept lijkt me héél lekker. Kan je dit ook goed vtv maken???

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2022 - 10:48

Het kan wel, maar je hebt dan wel de kans dat de kip wat droger wordt!

Reply
Sikko 20 maart 2023 - 19:34

Hi mannen, vandaag gemaakt voor 3 personen. Iets meer kipfilet en obv reacties en jullie advies iets meer witte wijn gebruikt. Een volgende keer zal ik max. 80 gram katenspek gebruiken. MAAR verder een heel lekker gerecht! Dankjewel!

Reply
Remy 18 juli 2023 - 00:44

Hoi, ik wil het recept vanavond gaan maken met rijst voor 5 personen.
Wat kunnen jullie mij adviseren om erbij te maken als groente?
Haricot verts hadden jullie al genoemd.
Ik “steel” regelmatig recepten van jullie site, altijd succes, dus jullie hebben 5 grote fans, en ik ben de populaire vader/kok dankzij jullie.
Bedankt jongens!!!

Reply
SmaakMenutie 18 juli 2023 - 09:15

Fijn dat onze recepten in de smaak vallen bij iedereen Remy, leuk! Je kan voor heel veel groenten kiezen, bijvoorbeeld groene asperges, sperziebonen, doperwtjes of broccoli. Nét waar je zin in hebt. Geniet ervan!

Reply
Thess 31 augustus 2023 - 21:22

Heerlijk gesmuld! Dank jullie wel voor de.lekkere recepten!

Reply
Muriel 14 december 2023 - 18:40

Blijft een super gerecht. Wat betreft de smaak krijg ik veel complimenten. Maar hoe het er bij mij uitziet lijkt totaal niet op de foto’s (bij mij is het veel doorzichtiger en minder geel). Nog tips daarvoor?

Reply
SmaakMenutie 15 december 2023 - 10:32

Leuk om te horen Muriel! De kleur zou zo maar kunnen komen door het bouillon blokje kunnen komen. En als het wat dun blijft, wat meer maizena gebruiken. Als de smaak maar goed is 🙂

Reply
Maxxie 21 december 2023 - 13:27

Vraagje! Ik ga dit maken voor 10 mensen, als gerecht bij een buffet. Ik wil dus misschien kippendij gebruiken, en door midden snijden. maar de vraag is moet ik ook 5x zo veel vocht
Gebruiken of kan dat minder?

Reply
Maxxie 21 december 2023 - 13:28

Vraagje! Ik ga dit maken voor 10 mensen, als gerecht bij een buffet. Ik wil dus misschien kippendij gebruiken, en door midden snijden. maar de vraag is moet ik ook 5x zo veel vocht
Gebruiken of kan dat minder? Zo ja hoeveel dan?

Reply
Maxxie 21 december 2023 - 13:32

Kan ik dit gerecht ook in de ochtend maken of een dag van te voren?

Reply
SmaakMenutie 22 december 2023 - 11:36

Leuk! Het vocht zeker niet vervijfvoudigen, want dan is het lastig om het goed gebonden te krijgen. Ik zou het eerder ruim verdubbelen. Óf, maar het recept 2x en dan van alles net iets meer. Op zich kan het wel maar het lekkerst is om het op de dag zelf te maken omdat je anders de kans hebt dat het uitdroogt. Geniet ervan!

Reply