Italiaanse twist
Zijn jullie ook zo gek op kipschnitzels? Wij in ieder geval wel.
Natuurlijk kun je ze gewoon kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar eerlijk is eerlijk: zelf maken is niet alleen leuker, het smaakt ook beter. Je hebt iets meer werk (hooguit tien minuten), maar dan heb je wel een vers gepaneerde schnitzel die knapperig is van buiten en mals van binnen. En dat verschil proef je meteen.

Vandaag geven we de klassieke schnitzel een Italiaanse twist. We maken namelijk een heerlijke krokante Kip Parmezaan in tomatensaus, ofwel chicken Parmesan. Daarbij combineren we het beste van twee keukens: de Hollandse liefde voor een goed stuk kip en de Italiaanse smaak van Parmezaanse kaas, tomatensaus en plakjes mozzarella. Perfect voor doordeweeks, maar ook leuk en lekker genoeg voor in het weekend.

De kip krijgt eerst een laagje paneermeel gemengd met geraspte Parmezaan, waardoor er tijdens het bakken een goudbruin korstje ontstaat dat heerlijk knispert. Daarna gaat er een eenvoudige maar volle tomatensaus overheen. Serveer er wat pasta of een frisse salade bij en je hebt een complete maaltijd waar iedereen van zal smullen.
Het geheim van een krokant jasje
Het geheim van kip Parmezaan zit in het korstje. In plaats van een standaard paneerlaag gebruiken we een combinatie van paneermeel en geraspte Parmezaanse kaas. Net als wat we al eerder deden met deze kipnuggets. Dit zorgt voor een extra knapperige textuur.

Eerst halen we de kip door bloem, daarna door losgeklopt ei en tot slot door het Parmezaan-paneermeelmengsel. Door de schnitzels vervolgens goudbruin te bakken in een beetje olijfolie, krijgen ze een krokant laagje dat perfect samengaat met de romige mozzarella en de volle tomatensaus.

De perfecte tomatensaus
Wat maakt deze kip Parmezaan extra speciaal? De saus! Een goede tomatensaus brengt het gerecht samen en zorgt voor een heerlijke balans tussen hartig en fris. Voor de saus fruiten we eerst even knoflook en ui aan en voegen vervolgens pastasaus toe. Laat de saus zachtjes sudderen totdat hij indikt en dus vol van smaak is. Vervolgens leggen we de krokante kipfilets in de saus, beleggen we ze met mozzarella en plaatsen we het geheel 12-15 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.

Serveertips
Kip Parmezaan is een veelzijdig gerecht dat je op verschillende manieren kunt serveren. Klassiek gezien wordt het geserveerd met spaghetti of een andere pasta, maar je kunt ook kiezen voor knapperige aardappeltjes, witte rijst of een frisse salade. Liever een complete ovenschotel? kies dan voor deze ovenschotel waar de pasta al in verwerkt is. Wat je ook erbij kiest, deze Italiaanse klassieker is gegarandeerd een succes!


9 reacties
Hoi hoi, makkelijk en zeer smakelijk gerecht. Ipv kipfilet kippedij genomen. Dankjewel voor jullie inspiratie elke week weer. Hans
Fijn dat het recept in de smaak viel Hans! En goed idee om kippendij te nemen, lekker hoor 🙂
jakkes, kant en klaar bij de supermarkt! koop bij een goede slager of poelier!
Absoluut waar! 🙂
Heb het gemaakt. met spaghetti Was erg lekker.
Wel kip bij de poelier gehaald.
Maken het zeker nog eens.
Groeten ton.
Nog lekkerder van de poelier Ton! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂
Het is heel lekker maar de schnitzels waren niet meer knapperig door de tomatensaus maar een beetje zacht. Hoe voorkom ik dat?
Dat is lastig te voorkomen ben ik bang…
Hoi mannen, we genieten al jaren van jullie heerlijke recepten. Ik ben degene die kookt en mijn man geniet van de geweldige menu’s die ik voorschotelt. Regelmatig kijk ik even op jullie site, ik ben heel blij met jullie uitleg en hou me aan de hoeveelheid. Sinds ik met pensioen ben ben ik van koken gaan houden. Komt door jullie passie, dat is nu ook de mijne geworden. Dank je wel, mannen!!! Ik ben nu 77 en ik hoop nog heel lang te koken met wat hulp van jullie. Heel veel groetjes, Jeannette en Russell.