Home Vlees en kipKip Parmezaan in tomatensaus

Kip Parmezaan in tomatensaus

schnitzels met een krokant Parmezaans jasje!

door SmaakMenutie
Kip Parmezaan in tomatensaus

Italiaanse twist

Zijn jullie ook zo gek op kipschnitzels? Wij in ieder geval wel.

Natuurlijk kun je ze gewoon kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar eerlijk is eerlijk: zelf maken is niet alleen leuker, het smaakt ook beter. Je hebt iets meer werk (hooguit tien minuten), maar dan heb je wel een vers gepaneerde schnitzel die knapperig is van buiten en mals van binnen. En dat verschil proef je meteen.

Kip Parmezaan kaas

Vandaag geven we de klassieke schnitzel een Italiaanse twist. We maken namelijk een heerlijke krokante Kip Parmezaan in tomatensaus, ofwel chicken Parmesan. Daarbij combineren we het beste van twee keukens: de Hollandse liefde voor een goed stuk kip en de Italiaanse smaak van Parmezaanse kaas, tomatensaus en plakjes mozzarella. Perfect voor doordeweeks, maar ook leuk en lekker genoeg voor in het weekend.

Recept kip Parmezaan

De kip krijgt eerst een laagje paneermeel gemengd met geraspte Parmezaan, waardoor er tijdens het bakken een goudbruin korstje ontstaat dat heerlijk knispert. Daarna gaat er een eenvoudige maar volle tomatensaus overheen. Serveer er wat pasta of een frisse salade bij en je hebt een complete maaltijd waar iedereen van zal smullen.

Het geheim van een krokant jasje

Het geheim van kip Parmezaan zit in het korstje. In plaats van een standaard paneerlaag gebruiken we een combinatie van paneermeel en geraspte Parmezaanse kaas. Net als wat we al eerder deden met deze kipnuggets. Dit zorgt voor een extra knapperige textuur.

Kip Parmezaan maken

Eerst halen we de kip door bloem, daarna door losgeklopt ei en tot slot door het Parmezaan-paneermeelmengsel. Door de schnitzels vervolgens goudbruin te bakken in een beetje olijfolie, krijgen ze een krokant laagje dat perfect samengaat met de romige mozzarella en de volle tomatensaus.

Kip Parmezaanse kaas korst

De perfecte tomatensaus

Wat maakt deze kip Parmezaan extra speciaal? De saus! Een goede tomatensaus brengt het gerecht samen en zorgt voor een heerlijke balans tussen hartig en fris. Voor de saus fruiten we eerst even knoflook en ui aan en voegen vervolgens pastasaus toe. Laat de saus zachtjes sudderen totdat hij indikt en dus vol van smaak is. Vervolgens leggen we de krokante kipfilets in de saus, beleggen we ze met mozzarella en plaatsen we het geheel 12-15 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.

Kip met Parmezaanse kaas korst

Serveertips

Kip Parmezaan is een veelzijdig gerecht dat je op verschillende manieren kunt serveren. Klassiek gezien wordt het geserveerd met spaghetti of een andere pasta, maar je kunt ook kiezen voor knapperige aardappeltjes, witte rijst of een frisse salade. Liever een complete ovenschotel? kies dan voor deze ovenschotel waar de pasta al in verwerkt is. Wat je ook erbij kiest, deze Italiaanse klassieker is gegarandeerd een succes!

Krokante kip Parmezaan in tomatensaus
Kip Parmezaan in tomatensaus

Kip Parmezaan in tomatensaus

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 45 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipfilet (2 stuks)
  • 400 g pastasaus naar keuze
  • 50 g paneermeel
  • 50 g bloem
  • 25 g Parmezaanse kaas
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bol mozzarella
  • 1 ui
  • 1 ei
  • Verse basilicum (optioneel)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
  • Snijd 2 kipfilets in tweeën en sla ze ietwat platter (net als met een schnitzel).
  • Zet nu drie diepe borden klaar. De eerste is voor de bloem (circa 50 g), in de tweede klop je een eitje los en de derde gebruik je voor een mix van 50 g paneermeel en 25 g Parmezaanse kaas.
  • Wentel nu de kipfilets eerst door de bloem, zorg dat ze goed bedekt zijn en schud de rest los van de kip. Daarna haal je ze door het ei en tot slot door het Parmezaan-paneermeelmengsel.
  • Bak op middelhoog vuur in een laagje olijfolie tot ze mooi rondom goudbruin zijn. Dit duurt circa 6-8 minuten. Afhankelijke van de dikte van de kip.
  • Snijd ondertussen 2 tenen knoflook fijn en snipper 1 ui.
  • Zodra de kip(schnitzels) klaar zijn leg je deze even apart en fruit je de knoflook en ui even een minuut aan in dezelfde pan. Giet nu 400 g pastasaus naar keuze erbij en breng tegen de kook aan.
  • Plaats de kip terug in de pan en beleg de kipfilets met plakjes mozzarella. Plaats het geheel 12-15 minuten in de oven. Thats's all. Serveer met spaghetti en verse basilicum of aardappeltjes met een frisse salade.

Kip Parmezaan in tomatensaus

TIP

Je kan de kip met de saus ook in een ovenschaal doen in plaats van in een oven-bestendige pan.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

9 reacties

Hans 5 januari 2021 - 20:20

Hoi hoi, makkelijk en zeer smakelijk gerecht. Ipv kipfilet kippedij genomen. Dankjewel voor jullie inspiratie elke week weer. Hans

Reply
SmaakMenutie 6 januari 2021 - 11:11

Fijn dat het recept in de smaak viel Hans! En goed idee om kippendij te nemen, lekker hoor 🙂

Reply
N.I.Sifallor 4 juli 2021 - 12:02

jakkes, kant en klaar bij de supermarkt! koop bij een goede slager of poelier!

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2021 - 10:29

Absoluut waar! 🙂

Reply
Ton 10 juli 2021 - 18:53

Heb het gemaakt. met spaghetti Was erg lekker.
Wel kip bij de poelier gehaald.
Maken het zeker nog eens.
Groeten ton.

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2021 - 15:14

Nog lekkerder van de poelier Ton! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Zwaan 25 mei 2025 - 10:23

Het is heel lekker maar de schnitzels waren niet meer knapperig door de tomatensaus maar een beetje zacht. Hoe voorkom ik dat?

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2025 - 14:32

Dat is lastig te voorkomen ben ik bang…

Reply
Jeannette 15 juni 2025 - 17:30

Hoi mannen, we genieten al jaren van jullie heerlijke recepten. Ik ben degene die kookt en mijn man geniet van de geweldige menu’s die ik voorschotelt. Regelmatig kijk ik even op jullie site, ik ben heel blij met jullie uitleg en hou me aan de hoeveelheid. Sinds ik met pensioen ben ben ik van koken gaan houden. Komt door jullie passie, dat is nu ook de mijne geworden. Dank je wel, mannen!!! Ik ben nu 77 en ik hoop nog heel lang te koken met wat hulp van jullie. Heel veel groetjes, Jeannette en Russell.

Reply

Reacties