Een verrassende twist
Onze Indische kipkluifjes zijn inmiddels niet meer weg te denken van menig borreltafel. Maar soms heb je gewoon zin in iets nieuws. Iets wat nét zo verslavend is, maar met een onverwachte twist.
En dat is precies wat deze kip cola is. Een sticky, tikkie zoete en tegelijk hartige smaakexplosie waar je vingers aan blijven plakken! En het is echt zooo lekker.

Waar komt kip cola vandaan?
Hoewel het misschien als een soort moderne foodtrend klinkt, is kip cola heel erg bekend in de Aziatische keukens. Vooral in China zijn ze dol op dit gerecht. Dat had je vast niet verwacht.
Het geheim zit ‘m in de combinatie van de frisdrank met ‘umamirijke’ ingrediënten zoals sojasaus (of in ons geval ketjap manis), tomatenketchup en suiker. De cola werkt hier natuurlijk niet als dorstlesser, maar als smaakmaker. Zie het als een vloeibaar glazuur dat langzaam in de oven karameliseert tot een stroperige saus.
Geen light cola!
Het is belangrijk om voor dit gerecht gewone of reguliere cola te gebruiken. Geen light, zero of max, hoe goedbedoeld ook. De suikers in reguliere cola zijn namelijk essentieel voor de smaak en de structuur van de saus. Ze zorgen ervoor dat het geheel lekker plakkerig (sticky) wordt en een mooi glanslaagje krijgt. Zonder suiker namelijk geen kleverig laagje. En en dat zou zonde zijn van deze kipkluifjes.
Sticky en onweerstaanbaar
We maken dit gerecht meestal met een kilo kipkluifjes. Die gaan eerst even de oven in met wat zout, peper en paprikapoeder, en worden daarna omhuld in een marinade van cola, ketchup, ketjap manis en bruine suiker. Daarna laten we de oven verder het werk doen en na een half uurtje is het klaar.
In die tijd trekt de saus mooi in, wordt dikker, en omhult het elk stukje kip met een stroperig laagje. Het resultaat? Kippetjes die zacht vanbinnen en lekker plakkerig vanbuiten zijn. Perfect voor op een feestje, bij de film of gewoon omdat je er zin in hebt!
Ook lekker bij rijst of salade
Hoewel deze kip het uitstekend doet als borrelhapje, kun je hem ook prima serveren als (onderdeel van) het avondeten. Met een bolletje witte rijst erbij en een frisse salade of wat komkommer heb je ineens een heerlijke maaltijd op tafel staan.
Maar eerlijk is eerlijk: het is ook gewoon heerlijk om ze met z’n allen uit een grote schaal te graaien. Bord op schoot, servetjes binnen handbereik, en gaan.
27 reacties
Echt top! Al meerdere keren gemaakt. Doe dan meerdere porties in de vriezer. Als de saus niet in wil binden. Of naar mijn zin niet voldoende doe ik er voor het laatste deel (om in te smeren) een beetje maïzena bij. Werkt prima
Hey mannen. Hoe zouden jullie het maken in de slowcooker???
Oei, die gebruiken wij niet! Wellicht iemand anders tips?
Hoi!
Ik maak met veel plezier jullie gerechten. Nou vroeg ik me af of ik dit gerecht ook kan maken van (stukken) kipfilet?
Wij griezelen van botjes en ook kipdij filet is niet favoriet, paar keer geprobeerd, maar houden niet van de vetjes 🙂
Groetjes Rianne
Leuk om te horen Rianne! Kipfilet kan in dit geval prima hoor, houd er alleen wel rekening mee dat dit korter in de oven moet anders wordt het taai. Geniet ervan!
Jazeker, ik heb precies het recept gevolgd.
Mijn vriendin heeft het ook gemaakt, en ook bij haar duurde het enorm lang.
Het enige wat ik zou kunnen bedenken is dat het vuur dan toch iets te laag heeft gestaan. Want dan duurt het heel lang om te binden of gebeurt er zelfs niks. Net als met stoofvlees dat te laag pruttelt.
Bedankt voor de tip, misschien stond het dan toch iets te laag. Ik ga het snel uitproberen!