Home Vlees en kip Kip cola

Kip cola

sweet & sticky!

door SmaakMenutie
Kip cola

Verrukkelijk borrelhapje

Onze Indische kipkluifjes zijn een gigantisch succes bij jullie, dus werd het wel eens tijd voor een variatie. En we kunnen je zeggen dat is goed gelukt met deze wáánzinnige kip cola! Naar het schijnt overgewaaid uit China waar ze bovendien gek zijn op het welbekende frisdrankje. Let wel, gebruik zeker geen light, zero of max, want het zijn juist de suikers die straks mede zorgen voor de gekarameliseerde sticky saus. Daarnaast worden tomatenketchup, ketjap manis en bruine suiker toegevoegd. Dit alles zorgt voor een verrukkelijke snack of borrelhapje waar je je vingers (letterlijk) bij aflikt. Overigens ook heerlijk met witte rijst en een frisse salade.

Kip cola

Kip cola

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 80 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg kipkluifjes naturel
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 330 ml cola (1 blikje)
  • 150 ml tomatenketchup
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 citroen
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl gemalen gember
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl Dijonmosterd

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden.
  • Bestrooi circa 1 kilogram kipkluifjes rondom met zout, peper en paprikapoeder en doe ze in een ruime ovenschaal. Plaats in het midden van de oven.
  • Zet ondertussen een steelpannetje op het vuur en schenk hier 1 blikje cola van 330 ml in. Breng de cola tegen de kook.
  • Voeg 150 ml tomatenketchup toe, 50 g bruine suiker, 2-3 geperste tenen knoflook, 2 tl scherpe mosterd, 2 tl gemalen gember, 2 el ketjap manis en het sap van een 1/2 citroen. Roer met een garde grondig door elkaar.
  • Blijf geregeld roeren tot de saus gaat inbinden. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Let op dat de saus (nog) niet té stroperig wordt maar zeker niet meer te waterig is.
  • Haal na 15-20 minuten de kip uit de oven en schenk ruim de helft van de saus bij de kip. Zorg dat alle kipkluifjes even goed door de saus zijn gehaald.
  • Doe de kipkluifjes weer ongeveer 30 minuten terug in de oven. Hussel halverwege nog even.
  • Laat de rest van de saus binden tot een dikke stroperige saus. Haal 5 minuten van te voren de kipkluifjes nog eenmaal uit de oven en bestrijk rondom met de saus. Plaats terug en let op dat het geheel niet verbrandt.
  • Serveer als borrelhapje of snack of serveer met witte rijst en bijvoorbeeld een frisse Indische salade of atjar.

Kip cola ingrediëntenKip cola marinadeKip cola ovenKip colaKip met colaCola kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

27 reacties

Rian. 28 mei 2022 - 07:47

Is ook heerlijk met medaillons van varkenshaas, super mals.

Reply
Emelie 30 mei 2022 - 11:49

Kun je ook cola zero hiervoor gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2022 - 11:50

Liever niet, check het intro 😉

Reply
Emelie 1 juni 2022 - 10:11

Oh ja sssoorrryyyyy 🙈🙈🙈🤪🤣🤣🤣

Reply
Sylvia 30 mei 2022 - 15:55

Ze waren super lekker hoor, ook dit recept is een blijvertje 😉

Reply
Miranda 22 juli 2024 - 16:14

Heerlijk!
Met gele rijst en Javaanse boontjes!

Reply
Caroline 10 juni 2022 - 10:04

Hallo kan dit ook met kipdijfilet? Mss dan wat korter in de oven ?!

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2022 - 12:07

Ja dat kan zeker! Het is een beetje afhankelijk van de grootte van de kipdijfilet die je gebruikt. Gesneden stukjes zullen een stuk sneller klaar zijn 🙂

Reply
Jacqueline 13 juni 2022 - 16:06

Net gemaakt .aar er komt veel vocht uit de kip, is een erg natte ipv sticky boel….tips?

Reply
SmaakMenutie 13 juni 2022 - 16:44

Hi Jacqueline, dan heb je denk ik de saus onvoldoende laten inbinden, dan blijft het waterig. Ik zou het vocht opnieuw laten binden in een pannetje! Ps. je hebt geen cola light gebruikt hopelijk?

Reply
Marianne 20 november 2022 - 22:55

Ziet er heerlijk uit!! Ik heb alleen geen oven.
Zou je het ook in de slowcooker kunnen maken? En hoe doe het het dan?

Reply
Ruud 27 februari 2023 - 19:37

Was weer super lekker.

Reply
Loes 22 augustus 2023 - 11:11

Misschien een rare vraag: is het de bedoeling dat het vel van de kip wordt verwijderd voor de bereiding?

We hebben al vaak genoten van jullie recepten!

Vriendelijke groet,

Loes

Reply
SmaakMenutie 22 augustus 2023 - 11:19

Geen rare vraag hoor 🙂 Maar is niet nodig. Leuk dat onze recepten in de smaak vallen!

Reply
Ine 10 juli 2023 - 13:08

Is echt erg lekker!!! Maak het met kipdijfilet, ben niet zo van de botjes.
Wil dit binnenkort voor 20 personen maken als hapje op een broodje met wat salade, maar weet niet zo goed welke hoeveelheden ik dan nodig heb. Kunnen jullie mij raad geven?

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2023 - 10:15

Leuk om te horen Ine, kipdijfilet kan ook zeker. Voor 20 personen heb je vermoedelijk aan ongeveer 100 g kipdijfilet voldoende voor 1 broodje aangezien je aangeeft het als hapje te serveren. Ik zou daarom ruim 2 kg kipdijfilet gebruiken en de hoeveelheden ingrediënten ongeveer verdubbelen. Maar het geheel wel wat vaker husselen. Geniet ervan en veel plezier!

Reply
Danique 22 oktober 2023 - 18:42

Een van onze nieuwe fav gerechten van jullie! Thanks again 🙂

Reply
Lonneke ter Beek 9 maart 2024 - 20:01

Dit recept is overheerlijk, heb het al meerdere keren gemaakt maar het indikken van de saus duurt bij mij wel ongeveer 45 min😳 ik volg precies het recept, zelfs als ik meer maak, in 2 pannetjes verdeelt, duurt het nog steeds mega lang. Wat doe ik dan fout?

Reply
SmaakMenutie 11 maart 2024 - 15:14

Hi Lonneke, fijn dat ons recept in de smaak valt! Heb je wel regular cola gebruikt?

Reply
Lonneke 14 maart 2024 - 20:13

Jazeker, ik heb precies het recept gevolgd.
Mijn vriendin heeft het ook gemaakt, en ook bij haar duurde het enorm lang.

Reply
SmaakMenutie 17 maart 2024 - 14:37

Het enige wat ik zou kunnen bedenken is dat het vuur dan toch iets te laag heeft gestaan. Want dan duurt het heel lang om te binden of gebeurt er zelfs niks. Net als met stoofvlees dat te laag pruttelt.

Reply
Lonneke 22 maart 2024 - 15:05

Bedankt voor de tip, misschien stond het dan toch iets te laag. Ik ga het snel uitproberen!

Reply
Rianne 28 maart 2024 - 10:30

Hoi!
Ik maak met veel plezier jullie gerechten. Nou vroeg ik me af of ik dit gerecht ook kan maken van (stukken) kipfilet?
Wij griezelen van botjes en ook kipdij filet is niet favoriet, paar keer geprobeerd, maar houden niet van de vetjes 🙂
Groetjes Rianne

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2024 - 11:19

Leuk om te horen Rianne! Kipfilet kan in dit geval prima hoor, houd er alleen wel rekening mee dat dit korter in de oven moet anders wordt het taai. Geniet ervan!

Reply
Esmar 9 april 2024 - 18:13

Hey mannen. Hoe zouden jullie het maken in de slowcooker???

Reply
SmaakMenutie 9 april 2024 - 19:16

Oei, die gebruiken wij niet! Wellicht iemand anders tips?

Reply
Nicole 2 november 2024 - 16:35

Echt top! Al meerdere keren gemaakt. Doe dan meerdere porties in de vriezer. Als de saus niet in wil binden. Of naar mijn zin niet voldoende doe ik er voor het laatste deel (om in te smeren) een beetje maïzena bij. Werkt prima

Reply