Home Vlees en kip Kip cola

Kip cola

sweet & sticky!

door SmaakMenutie
Kip cola

Een verrassende twist

Onze Indische kipkluifjes zijn inmiddels niet meer weg te denken van menig borreltafel. Maar soms heb je gewoon zin in iets nieuws. Iets wat nét zo verslavend is, maar met een onverwachte twist.

En dat is precies wat deze kip cola is. Een sticky, tikkie zoete en tegelijk hartige smaakexplosie waar je vingers aan blijven plakken! En het is echt zooo lekker.

Cola kip

Waar komt kip cola vandaan?

Hoewel het misschien als een soort moderne foodtrend klinkt, is kip cola heel erg bekend in de Aziatische keukens. Vooral in China zijn ze dol op dit gerecht. Dat had je vast niet verwacht.

Kip cola ingrediënten

Het geheim zit ‘m in de combinatie van de frisdrank met ‘umamirijke’ ingrediënten zoals sojasaus (of in ons geval ketjap manis), tomatenketchup en suiker. De cola werkt hier natuurlijk niet als dorstlesser, maar als smaakmaker. Zie het als een vloeibaar glazuur dat langzaam in de oven karameliseert tot een stroperige saus.

Geen light cola!

Het is belangrijk om voor dit gerecht gewone of reguliere cola te gebruiken. Geen light, zero of max, hoe goedbedoeld ook. De suikers in reguliere cola zijn namelijk essentieel voor de smaak en de structuur van de saus. Ze zorgen ervoor dat het geheel lekker plakkerig (sticky) wordt en een mooi glanslaagje krijgt. Zonder suiker namelijk geen kleverig laagje. En en dat zou zonde zijn van deze kipkluifjes.

Kip cola marinade

Sticky en onweerstaanbaar

We maken dit gerecht meestal met een kilo kipkluifjes. Die gaan eerst even de oven in met wat zout, peper en paprikapoeder, en worden daarna omhuld in een marinade van cola, ketchup, ketjap manis en bruine suiker. Daarna laten we de oven verder het werk doen en na een half uurtje is het klaar.

Kip cola oven

In die tijd trekt de saus mooi in, wordt dikker, en omhult het elk stukje kip met een stroperig laagje. Het resultaat? Kippetjes die zacht vanbinnen en lekker plakkerig vanbuiten zijn. Perfect voor op een feestje, bij de film of gewoon omdat je er zin in hebt!

Ook lekker bij rijst of salade

Hoewel deze kip het uitstekend doet als borrelhapje, kun je hem ook prima serveren als (onderdeel van) het avondeten. Met een bolletje witte rijst erbij en een frisse salade of wat komkommer heb je ineens een heerlijke maaltijd op tafel staan.

Kip met cola

Maar eerlijk is eerlijk: het is ook gewoon heerlijk om ze met z’n allen uit een grote schaal te graaien. Bord op schoot, servetjes binnen handbereik, en gaan.

Kip cola

Kip cola

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 95 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg kipkluifjes naturel
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 330 ml cola (1 blikje)
  • 150 ml tomatenketchup
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 citroen
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl gemalen gember
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl Dijonmosterd

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden.
  • Bestrooi circa 1 kilogram kipkluifjes rondom met zout, peper en paprikapoeder en doe ze in een ruime ovenschaal. Plaats in het midden van de oven.
  • Zet ondertussen een steelpannetje op het vuur en schenk hier 1 blikje cola van 330 ml in. Breng de cola tegen de kook.
  • Voeg 150 ml tomatenketchup toe, 50 g bruine suiker, 2-3 geperste tenen knoflook, 2 tl scherpe mosterd, 2 tl gemalen gember, 2 el ketjap manis en het sap van een 1/2 citroen. Roer met een garde grondig door elkaar.
  • Blijf geregeld roeren tot de saus gaat inbinden. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Let op dat de saus (nog) niet té stroperig wordt maar zeker niet meer te waterig is.
  • Haal na 15-20 minuten de kip uit de oven en schenk ruim de helft van de saus bij de kip. Zorg dat alle kipkluifjes even goed door de saus zijn gehaald.
  • Doe de kipkluifjes weer ongeveer 30 minuten terug in de oven. Hussel halverwege nog even.
  • Laat de rest van de saus binden tot een dikke stroperige saus. Haal 5 minuten van te voren de kipkluifjes nog eenmaal uit de oven en bestrijk rondom met de saus. Plaats terug en let op dat het geheel niet verbrandt.
  • Serveer als borrelhapje of snack of serveer met witte rijst en bijvoorbeeld een frisse Indische salade of atjar.

Kip cola

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

27 reacties

Nicole 2 november 2024 - 16:35

Echt top! Al meerdere keren gemaakt. Doe dan meerdere porties in de vriezer. Als de saus niet in wil binden. Of naar mijn zin niet voldoende doe ik er voor het laatste deel (om in te smeren) een beetje maïzena bij. Werkt prima

Reply
Esmar 9 april 2024 - 18:13

Hey mannen. Hoe zouden jullie het maken in de slowcooker???

Reply
SmaakMenutie 9 april 2024 - 19:16

Oei, die gebruiken wij niet! Wellicht iemand anders tips?

Reply
Rianne 28 maart 2024 - 10:30

Hoi!
Ik maak met veel plezier jullie gerechten. Nou vroeg ik me af of ik dit gerecht ook kan maken van (stukken) kipfilet?
Wij griezelen van botjes en ook kipdij filet is niet favoriet, paar keer geprobeerd, maar houden niet van de vetjes 🙂
Groetjes Rianne

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2024 - 11:19

Leuk om te horen Rianne! Kipfilet kan in dit geval prima hoor, houd er alleen wel rekening mee dat dit korter in de oven moet anders wordt het taai. Geniet ervan!

Reply
Lonneke 14 maart 2024 - 20:13

Jazeker, ik heb precies het recept gevolgd.
Mijn vriendin heeft het ook gemaakt, en ook bij haar duurde het enorm lang.

Reply
SmaakMenutie 17 maart 2024 - 14:37

Het enige wat ik zou kunnen bedenken is dat het vuur dan toch iets te laag heeft gestaan. Want dan duurt het heel lang om te binden of gebeurt er zelfs niks. Net als met stoofvlees dat te laag pruttelt.

Reply
Lonneke 22 maart 2024 - 15:05

Bedankt voor de tip, misschien stond het dan toch iets te laag. Ik ga het snel uitproberen!

Reply
1 2 3