Verfijnde stokjes vlees
In Nederland zijn we dol op een goede satéschotel. Een bord met een aantal stokjes met grote stukken kip, een royale schep pindasaus (dat moet natuurlijk eigenlijk satésaus zijn), kroepoek erbovenop en vaak wat gefrituurde uitjes.
Lekker hoor, maar het heeft weinig te maken met de saté zoals je die in Indonesië eet. Daar zijn het juist lange stokjes, met een paar malse stukjes vlees, subtiel gekruid en vaak veel minder saus. Maar die smaak… die is zó vol en intens dat je eigenlijk helemaal geen saus nodig hebt.

Combinatie kip én varkensvlees
Wat deze Indische saté zo bijzonder maakt, is de combinatie van twee vleessoorten: kip (ajam) en varkensvlees (babi). We gebruiken hiervoor blokjes kipfilet en hamlappen. De kip zorgt voor een zachte structuur, de hamlap voor een vleugje vet en extra smaak. Juist die afwisseling maakt elk stokje zo mals en lekker. Het is een recept dat we al jaren in de familie maken, altijd op dezelfde manier. Mijn vader staat ze te grillen zodra het mooi weer is en wij gezellig komen eten.
De marinade doet het werk
De basis van deze saté is een geurige marinade waar de blokjes vlees minimaal een uur in liggen. Liefst langer, een nachtje bijvoorbeeld. We gebruiken grove stukjes ui en knoflook, ketjap manis, ketoembar (koriander), djahé (gember), djintan (komijn), gemalen laos, citroensap, gula djawa en een beetje sambal oelek. Daardoor trekt de smaak er goed in en krijgt het vlees een kruidige basis.

Terwijl het vlees ligt te marineren, leggen we de houten satéstokjes (ongeveer 30 minuten) in koud water, zodat ze straks niet verbranden. En als de smaken goed zijn ingetrokken, halen we de grofgesneden knoflook en ui eruit. Daarna rijgen we om en om een stukje kip en een stukje ham aan de stokjes, meestal zo’n vier of vijf per prikker.
Grillen, serveren, genieten
Het lekkerst is het om de saté op de barbecue of een contactgrill te roosteren (bekijk hier welke wij gebruiken voor onze saté). Dan krijg je die mooie, licht gekaramelliseerde randjes en blijft het vlees mals. Maar als het moet werkt de oven ook. Wel even de grillstand gebruiken en goed in de gaten houden. Het vlees is vaak na maximaal tien minuten al gaar.

Wij serveren de Indische saté graag gewoon met witte rijst of bijvoorbeeld met mihoen of nasi goreng. Een beetje satésaus erbij (maar niet teveel!) en een frisse atjar voor wat pit en zuur. Meer heeft het eigenlijk niet nodig.
37 reacties
kan je t vlees ook bakken in een pan of smaakt t dan anders
Hoi Kitty, ja kan het uitstekend in de pan doen! De smaak zal weinig verschillen. Succes!
De saté smaakte prima. Gaan we vaker gebruiken. Hier mijn verslagje op het BBQ forum. Volgende keer gebruik ik alle juiste ingrediënten. http://www.bbqforum.nl/forum/showthread.php?43386-Kipsate-met-sat%E9saus
Wat leuk Paul, ziet er goed uit ook! Fijn dat de saté in de smaak viel 🙂
Ik woon in Andalucia gebruik veel van jullie recepten (was 40 jaar werkzaam als chef in de keukens een had tevens een kookschool in Nederland) Ik heb vandaag KARE AJAM gemaakt met jullie recept.. werkelijk subliem………. alle recepten zijntrouwens duidelijk en erg goed. Blijf jullie volgen. Ik heb inmiddels een map met ruim 50 recepten in folie haal het recept eruit blijft schoon en verheug mij elke dag opnieuw chappeau voor jullie…..
Wat leuk om te horen dat onze recepten helemaal Andalucia bereiken 🙂 Fijn dan onze recepten in de smaak vallen. Dat is een groot compliment van een ervaren chef als jij!
Wat een heerlijk recept. Vandaag gemaakt met kippendij in plaats van de combinatie hamlap/ kipfilet. Doet het ook erg goed!
Fijn dat het gelukt is met de kippendij Maaike, lekker! Overigens hebben wij ook saté ajam op de website 🙂 https://smaakmenutie.nl/sate-ajam/
En alweer een heerlijk recept van jullie!
Ik heb het meteen opgeslagen want dat ga ik zeker vaker maken!
Thanks voor het compliment Marlies, leuk om te horen! 🙂