Home Erik's Asia Indische saté

Indische saté

van ajam en babi

door SmaakMenutie
Indische saté marinade

Zó veel lekkerder

In Nederland zijn we er gek op: de satéschotel. Meestal bestaande uit 2 of 3 stokjes met een flinke homp kip erop gespiest. Uiteraard overgoten door pindasaus en daarbovenop een stuk kroepoek. Soms best lekker, maar heel anders dan de échte saté zoals je die in Indonesië krijgt. Kleine stokjes met een paar stukjes vlees en vaak veel minder saus. Maar wel zó veel lekkerder. Het geheim van deze saté is de combinatie van kip (ajam) en varkensvlees (babi). Dit zorgt voor een heerlijk mals stokje vlees. Serveer de stokjes met wat satésaus bij bijvoorbeeld mihoen of nasi goreng. En vergeet uiteraard de atjar niet (ketimoen of tjampoer). Hier ons familierecept.

Indische saté marinade

Indische saté

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 264 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g hamlappen
  • 350 g kipfilet
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 citroen (sap)
  • 4 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl sambal oelek
  • 1/2 tl djintan

Zo maak je het

  • Snijd de knoflook en ui in grove stukjes en meng in een kommetje samen met 4 el ketjap manis, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl gemalen laos, sap van een halve citroen, 1 tl gula djawa en 1 tl sambal oelek. Meng goed door elkaar zodat een mooie marinade ontstaat.
  • Snijd de hamlappen en kipfilet in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
  • Meng de blokjes kipfilet en hamlap door de marinade. Zet nu minimaal 1 uur in de koelkast zodat alles goed kan intrekken. Leg ondertussen de satéprikkers in koud water.
  • Na het intrekken verwijder je de grove stukjes ui en knoflook. Rijg aan elke stokje om en om een stukje kipfilet en een stukje hamlap. Ongeveer 4 à 5 stukjes per stokje.
  • Het allerlekkerst is het om de stokjes te roosteren op de barbecue of grill. Maar het gaat ook prima in de oven. Let wel dat je dan even checkt of je ook een grill functie hebt, dat levert het beste resultaat. Het is een beetje afhankelijk van de kracht van je oven. Maar in principe is na 10 minuten het vlees gaar. Dus gewoon even testen. Als je het te lang in de oven doet wordt het vlees te droog en dat zou zonde zijn!

Saté marinadeRecept satéIndische saté marinadeSaté maken

TIP

Hoe langer je het vlees marineert, hoe lekkerder het vlees wordt. Een uur is minimaal!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

37 reacties

Kitty 23 december 2019 - 16:22

kan je t vlees ook bakken in een pan of smaakt t dan anders

SmaakMenutie 24 december 2019 - 11:27

Hoi Kitty, ja kan het uitstekend in de pan doen! De smaak zal weinig verschillen. Succes!

Paul 3 mei 2020 - 01:01

De saté smaakte prima. Gaan we vaker gebruiken. Hier mijn verslagje op het BBQ forum. Volgende keer gebruik ik alle juiste ingrediënten. http://www.bbqforum.nl/forum/showthread.php?43386-Kipsate-met-sat%E9saus

SmaakMenutie 3 mei 2020 - 13:04

Wat leuk Paul, ziet er goed uit ook! Fijn dat de saté in de smaak viel 🙂

Mv....cocx kunen 10 mei 2020 - 15:20

Ik woon in Andalucia gebruik veel van jullie recepten (was 40 jaar werkzaam als chef in de keukens een had tevens een kookschool in Nederland) Ik heb vandaag KARE AJAM gemaakt met jullie recept.. werkelijk subliem………. alle recepten zijntrouwens duidelijk en erg goed. Blijf jullie volgen. Ik heb inmiddels een map met ruim 50 recepten in folie haal het recept eruit blijft schoon en verheug mij elke dag opnieuw chappeau voor jullie…..

SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:26

Wat leuk om te horen dat onze recepten helemaal Andalucia bereiken 🙂 Fijn dan onze recepten in de smaak vallen. Dat is een groot compliment van een ervaren chef als jij!

Maaike 7 november 2020 - 20:46

Wat een heerlijk recept. Vandaag gemaakt met kippendij in plaats van de combinatie hamlap/ kipfilet. Doet het ook erg goed!

SmaakMenutie 9 november 2020 - 10:05

Fijn dat het gelukt is met de kippendij Maaike, lekker! Overigens hebben wij ook saté ajam op de website 🙂 https://smaakmenutie.nl/sate-ajam/

Marlies 12 januari 2021 - 17:41

En alweer een heerlijk recept van jullie!
Ik heb het meteen opgeslagen want dat ga ik zeker vaker maken!

SmaakMenutie 13 januari 2021 - 11:22

Thanks voor het compliment Marlies, leuk om te horen! 🙂

1 2 3 4

Reacties zijn gesloten