Home Erik's Asia Indische saté

Indische saté

van ajam en babi

door SmaakMenutie
Indische saté marinade

Zó veel lekkerder

In Nederland zijn we er gek op: de satéschotel. Meestal bestaande uit 2 of 3 stokjes met een flinke homp kip erop gespiest. Uiteraard overgoten door pindasaus en daarbovenop een stuk kroepoek. Soms best lekker, maar heel anders dan de échte saté zoals je die in Indonesië krijgt. Kleine stokjes met een paar stukjes vlees en vaak veel minder saus. Maar wel zó veel lekkerder. Het geheim van deze saté is de combinatie van kip (ajam) en varkensvlees (babi). Dit zorgt voor een heerlijk mals stokje vlees. Serveer de stokjes met wat satésaus bij bijvoorbeeld mihoen of nasi goreng. En vergeet uiteraard de atjar niet (ketimoen of tjampoer). Hier ons familierecept.

Indische saté marinade

Indische saté

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 264 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g hamlappen
  • 350 g kipfilet
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 citroen (sap)
  • 4 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl sambal oelek
  • 1/2 tl djintan

Zo maak je het

  • Snijd de knoflook en ui in grove stukjes en meng in een kommetje samen met 4 el ketjap manis, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl gemalen laos, sap van een halve citroen, 1 tl gula djawa en 1 tl sambal oelek. Meng goed door elkaar zodat een mooie marinade ontstaat.
  • Snijd de hamlappen en kipfilet in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
  • Meng de blokjes kipfilet en hamlap door de marinade. Zet nu minimaal 1 uur in de koelkast zodat alles goed kan intrekken. Leg ondertussen de satéprikkers in koud water.
  • Na het intrekken verwijder je de grove stukjes ui en knoflook. Rijg aan elke stokje om en om een stukje kipfilet en een stukje hamlap. Ongeveer 4 à 5 stukjes per stokje.
  • Het allerlekkerst is het om de stokjes te roosteren op de barbecue of grill. Maar het gaat ook prima in de oven. Let wel dat je dan even checkt of je ook een grill functie hebt, dat levert het beste resultaat. Het is een beetje afhankelijk van de kracht van je oven. Maar in principe is na 10 minuten het vlees gaar. Dus gewoon even testen. Als je het te lang in de oven doet wordt het vlees te droog en dat zou zonde zijn!

Saté marinadeRecept satéIndische saté marinadeSaté maken

TIP

Hoe langer je het vlees marineert, hoe lekkerder het vlees wordt. Een uur is minimaal!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

37 reacties

lia de Wilde 19 september 2017 - 14:23

Hebben jullie ook een goed recept voor satésaus voor mij? Niet die zoete troep uit de winkels, ik zie iedere keer weer dat er iets van tomaat in zit, die horen daar helemaal niet in vlgs mij.

SmaakMenutie 19 september 2017 - 20:02

Hallo Lia, bedankt voor je bericht. Wij hebben zeker een heel lekker recept voor satésaus. Tomaat hoort er inderdaad helemaal niet in thuis. Het recept verschijnt binnenkort op de website. Nog heel even geduld dus 🙂

Rens 16 juni 2018 - 03:10

Wat een heerlijke saté! Precies zoals de echte indo hem maakt! Fantastisch!!

SmaakMenutie 16 juni 2018 - 10:37

Leuk om te horen Rens, dankjewel!

Lena 6 september 2018 - 13:02

Heb al vele complimentjes gehad over deze heerlijke kipsate! Mijn vriend komt zelf uit Indonesië of teminste zijn roots (kan helaas niet koken) maar hij vind dit super lekker. Dus dank!

SmaakMenutie 7 september 2018 - 09:08

Hoi Lena, een beter compliment kunnen we niet krijgen. Onwijs leuk om te horen! Heel graag gedaan, daar doen we het voor 🙂

Sanneke 17 februari 2019 - 08:02

Ook dit recept was weer heerlijk! Bedankt jongens ?

SmaakMenutie 18 februari 2019 - 09:03

Leuk om te horen Sanneke, fijn dat ze in de smaak vallen 🙂 En uiteraard, graag gedaan!

Esther 17 februari 2019 - 11:58

Als je het in de oven wil bereiden; op hoeveel graden? Moet het op een rooster of kan het ook op de bakplaat op bakpapier?

SmaakMenutie 20 februari 2019 - 14:07

Hoi Esther, tussen de 180-200 graden. En het kan ook prima op de bakplaat! Succes 🙂

1 2 3 4

Reacties zijn gesloten