Mijn favoriete snack
Een van mijn favoriete Indische snacks zijn pasteitjes met gehakt. Als kind kon ik er al niet van afblijven en haalde ik er geregeld stiekem eentje uit de oven, want daar bewaarde mijn oma ze altijd.
Koud of warm, het maakte me niets uit. Elke keer weer was ik blij verrast door de heerlijke geur die uit de keuken kwam, en het was altijd een feestje om een vers pasteitje te mogen proeven. De smaak van het kruidige gehakt gecombineerd met het knapperige deeg was voor mij de ultieme lekkernij.
“Het was een recept dat ze van generatie op generatie had doorgegeven”
Oma’s zelfgemaakte deeg
Wat de pasteitjes van mijn oma zo speciaal maakte, was niet alleen de heerlijke gehaktvulling, maar vooral het deeg. Oma maakte het deeg altijd helemaal zelf, wat zorgde voor de perfecte textuur en smaak. Het was een recept dat ze van generatie op generatie had doorgegeven, en het voelde altijd een beetje magisch om te zien hoe ze het deeg perfect rolde en vouwde. Helaas heb ik haar recepten niet helemaal kunnen overnemen, maar gelukkig heb ik een makkelijke variant ontdekt die bijna net zo lekker is!
De makkelijke variant met bladerdeeg
Tegenwoordig maken we de makkelijke variant met bladerdeeg, en geloof me, het resultaat is nog steeds heerlijk! Bladerdeeg is snel en makkelijk te gebruiken, en je hebt niet het geduld nodig om deeg zelf te maken. Bladerdeeg geeft de pasteitjes diezelfde knapperigheid en heerlijke textuur, en het is zelfs nog makkelijker om ze te maken dan het deeg van mijn oma. Wij gebruiken ongeveer 10 stukjes bladerdeeg om onze pasteitjes te maken, maar met de onderstaande hoeveelheden voor de vulling kun je wel 15 pasteitjes maken.
Perfect voor de drukke dagen
Een van de beste dingen aan deze pasteitjes is dat je ze makkelijk van tevoren kunt maken. De vulling kun je de avond ervoor al bereiden en de pasteitjes zelf kun je ook een dag van tevoren in de oven bakken. De volgende dag warm je ze gewoon een paar minuten op in de oven, en je hebt binnen no time een heerlijke snack. Dit maakt ze perfect voor feestjes, borrels, of zelfs als lunch. Het is zo’n makkelijk gerecht om voor te bereiden, en je kunt er altijd zeker van zijn dat ze goed in de smaak vallen.
Serveer met chilisaus voor extra pit
Als je deze pasteitjes maakt, vergeet dan niet om ze te serveren met wat chilisaus. De pittige saus vormt een heerlijke combinatie met het zachte gehakt en het krokante deeg. Het is een simpele toevoeging, maar het maakt de snack net even extra lekker. En voor degene die geen zin hebben om pasteitjes te vouwen, is er altijd de optie om een pastei tutup te maken, een heerlijke variant van dit gerecht die je niet hoeft te vouwen!
Kortom, deze pasteitjes zijn niet alleen een herinnering aan de kookkunsten van mijn oma, maar ook een makkelijk en smakelijk recept dat je keer op keer kunt maken.
80 reacties
Kan het bladerdeeg vervangen worden door iets anders?
Je kan verschillende laagjes filodeeg gebruiken, maar houd er dan wel rekening mee dat het eindresultaat dan ook anders is. Bladerdeeg is immers luchtiger en heeft meer volume, terwijl filodeeg dun en krokant is.
De pasteitjes gemaakt. Maar als Hollandse ben ik niet zo scheutig met de kruiden. Moet er een kop op de lepels of afgestreken? Smaak was dus toch een beetje flauw. Bestaat er niet iets van een maatlepel waar dus geen kop op hoeft, maar wel de goede maat heeft? Ze zijn wel opgegaan, maar had iets meer smaak aan moeten zitten wat natuurlijk aan mij ligt.
Wees inderdaad niet te karig met het toevoegen van kruiden en er bestaan inderdaad maatlepeltjes 🙂
Zalige vulling…….. vind alleen bladerdeeg zo vet wat heb je als alternatief?
Dan zou je het deeg denk ik zelf moeten maken. Daarvoor kan je eventueel het recept voor onze worstenbroodjes gebruiken overigens
Heb ze al 2x gemaakt met succes, vraag me alleen wel af waarom ze als nieuw recept op de site aangekondigd worden, terwijl ze er in 2018 al opstonden.. Ik dacht namelijk dat t een nieuw pastei recept, maar helaas..
Scherp! Een verbeterd recept 😉 Fijn dat ze in de smaak vielen!
Hoiii , gaat er nu sambal manis in of sambal oelek ??? In het recept staat oelek , in de beschrijving staat sambal manis ?
Met vriendelijke groet ,
Karin van den Bos.