Gegarandeerd succes
We maakten al eerder Indische pasteitjes met gehakt, maar dit keer kiezen we voor kip als vulling.
Het leuke is dat de basis vrijwel hetzelfde blijft, maar de smaak toch net even anders is. De zachte kip, samen met knapperige wortel, kruidige specerijen en soe-oen, zorgt voor een iets lichtere variant. Perfect als snack, maar ook heerlijk bij een borrel of wat dacht je van een feestelijk buffet.
Pasteitjes zoals deze zijn in veel Indische families een vertrouwd hapje. Vaak staan ze op tafel bij verjaardagen, feestdagen of gewoon tijdens een gezellige middag met vrienden. Het mooie is dat je eindeloos kunt variëren met de vulling. Kip, gehakt, of zelfs alleen groenten. Het kan allemaal.
De smaakmakers
Wat deze Indische pasteitjes met kip zo bijzonder maakt zijn natuurlijk de kruiden en specerijen die we gebruiken. Kurkuma geeft een warme gele kleur en een lichte ietwat aardse smaak en ketoembar (gemalen korianderzaad) zorgt voor die herkenbare Indische smaak. Samen met ketjap manis en gula djawa (palmsuiker die wat zoetheid toevoegt) ontstaat er een heerlijke vulling die perfect in balans is.
Ook de soe-oen mag niet ontbreken. Deze dunne, glasachtige noedels nemen alle smaken op en zorgen voor een zachte bite. En laten we de wortel niet vergeten: die geeft niet alleen kleur, maar ook een lichte zoetigheid en een beetje frisheid. Het resultaat is een vulling die zowel hartig als verfijnd is.
Het geheim van een knapperig pasteitje
De buitenkant van het pasteitje maken we van bladerdeeg. De makkelijke variant. Je kan net natuurlijk ook zelf maken. We drukken er ronde vormen uit met een kommetje en snijden die netjes bij. Natuurlijk kun je ook gewoon driehoekjes of rechthoekjes maken; de vorm is minder belangrijk dan de smaak. Het gaat erom dat de vulling goed verpakt is in een krokant jasje.
Door de randjes dicht te drukken met een vork, krijg je niet alleen een mooi patroontje, maar weet je ook zeker dat de vulling niet ontsnapt. Bestrijk ze voor het bakken met losgeklopt ei(geel) en na een kwartiertje in de oven ruikt de hele keuken naar verse pasteitjes. Goudbruin, knapperig en onweerstaanbaar.
Lekker vooraf te maken
Nog een groot voordeel van deze pasteitjes: je kunt ze prima een dag van tevoren bereiden. Even opwarmen op 180-200 graden en ze smaken weer alsof ze net uit de oven komen. Handig als je gasten krijgt of een feestje plant.
Wij eten ze het liefst met een beetje chilisaus of een lepeltje sambal voor wat extra pit. Serveer je ze aan een groter gezelschap, zet er dan verschillende sausjes bij zodat iedereen zelf kan kiezen. Eén ding is zeker: deze Indische pasteitjes met kip verdwijnen altijd veel sneller van tafel dan je denkt.
42 reacties
Al met menig recept van jullie goed gescoord bij vrienden en familie 😊
Deze wil ik ook graag gaan maken maar nou vroeg ik me af of ik dit ook met plakjes hartige taart deeg kan maken?
Leuk om te horen Nelleke! Ik zou bladerdeeg gebruiken maar als dat niet voor handen is dan kan hartig taartdeeg ook hoor 🙂
Echt heerlijk! Mijn familie vinden ze heel lekker. Wel nog een vraagje: zou je ze ook vegetarisch kunnen maken? Zo ja, wat zou je er dan in plaats van de kip kunnen doen?
Dan zouden wij kiezen voor een vegetarische variant van de kip!
Aiii heb verkeerde bladerdeeg gebruikt. Whahaha. Wist ik veel… Hoe heet die bladerdeeg die jij gebruikt? Ik neem aan dat je die vermecelli nadat het is gekookt en koud is afgespoeld droogdept met een keukenpapier en in stukjes snijdt?
Wij gebruiken bladerdeeg uit de diepvries, merk maakt niet zoveel uit! En de soe-oen moet je inderdaad goed uit laten lekker, in stukjes snijden mag hoeft niet.
Wat een fantastische website hebben jullie! Ik hoef nooit meer naar de Toko dankzij jullie fantastische recepten. Vraagje, ik ben gek op de pittige aubergine smoor, weet de naam helaas niet maar wellicht weten jullie t receptje?🥰
Bedankt voor het compliment Abby! Bedoel je dan smoor terong? Die hebben we nog niet op de website staan, maar staat zeker op het lijstje!
Ja die bedoel ik!😍 ik wacht geduldig en ondertussen geniet ik van alle andere recepten🥰