Home Erik's Asia Indische pasteitjes met kip

Indische pasteitjes met kip

door SmaakMenutie
Indische pasteitjes met kip

Gegarandeerd succes

We maakten al eerder Indische pasteitjes met gehakt, maar dit keer kiezen we voor kip als vulling.

Het leuke is dat de basis vrijwel hetzelfde blijft, maar de smaak toch net even anders is. De zachte kip, samen met knapperige wortel, kruidige specerijen en soe-oen, zorgt voor een iets lichtere variant. Perfect als snack, maar ook heerlijk bij een borrel of wat dacht je van een feestelijk buffet.

Pasteitjes zoals deze zijn in veel Indische families een vertrouwd hapje. Vaak staan ze op tafel bij verjaardagen, feestdagen of gewoon tijdens een gezellige middag met vrienden. Het mooie is dat je eindeloos kunt variëren met de vulling. Kip, gehakt, of zelfs alleen groenten. Het kan allemaal.

De smaakmakers

Wat deze Indische pasteitjes met kip zo bijzonder maakt zijn natuurlijk de kruiden en specerijen die we gebruiken. Kurkuma geeft een warme gele kleur en een lichte ietwat aardse smaak en ketoembar (gemalen korianderzaad) zorgt voor die herkenbare Indische smaak. Samen met ketjap manis en gula djawa (palmsuiker die wat zoetheid toevoegt) ontstaat er een heerlijke vulling die perfect in balans is.

Vulling Indische pasteitjes met kip

Ook de soe-oen mag niet ontbreken. Deze dunne, glasachtige noedels nemen alle smaken op en zorgen voor een zachte bite. En laten we de wortel niet vergeten: die geeft niet alleen kleur, maar ook een lichte zoetigheid en een beetje frisheid. Het resultaat is een vulling die zowel hartig als verfijnd is.

Het geheim van een knapperig pasteitje

De buitenkant van het pasteitje maken we van bladerdeeg. De makkelijke variant. Je kan net natuurlijk ook zelf maken. We drukken er ronde vormen uit met een kommetje en snijden die netjes bij. Natuurlijk kun je ook gewoon driehoekjes of rechthoekjes maken; de vorm is minder belangrijk dan de smaak. Het gaat erom dat de vulling goed verpakt is in een krokant jasje.

Dichtgevouwen Indische pasteitjes op bakplaat

Door de randjes dicht te drukken met een vork, krijg je niet alleen een mooi patroontje, maar weet je ook zeker dat de vulling niet ontsnapt. Bestrijk ze voor het bakken met losgeklopt ei(geel) en na een kwartiertje in de oven ruikt de hele keuken naar verse pasteitjes. Goudbruin, knapperig en onweerstaanbaar.

Lekker vooraf te maken

Nog een groot voordeel van deze pasteitjes: je kunt ze prima een dag van tevoren bereiden. Even opwarmen op 180-200 graden en ze smaken weer alsof ze net uit de oven komen. Handig als je gasten krijgt of een feestje plant.

Pasteitjes met kip

Wij eten ze het liefst met een beetje chilisaus of een lepeltje sambal voor wat extra pit. Serveer je ze aan een groter gezelschap, zet er dan verschillende sausjes bij zodat iedereen zelf kan kiezen. Eén ding is zeker: deze Indische pasteitjes met kip verdwijnen altijd veel sneller van tafel dan je denkt.

Indische pasteitjes met kip

Indische pasteitjes met kip

Personen: 12 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 138 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet
  • 50 g soe-oen
  • 12 plakjes bladerdeeg
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 1/2 winterpeen
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd 1 ui en 2 tenen knoflook fijn en fruit deze een paar minuten op matig vuur in een scheut zonnebloemolie. Voeg 1 tl sambal oelek toe en fruit deze even kort mee.
  • Snijd de kipfilet in (hele) kleine stukjes en voeg deze toe. Bak de kip in enkele minuten gaar terwijl je geregeld roert. Dit gaat vrij snel aangezien het kleine stukjes kip zijn.
  • Rasp ondertussen een halve winterpeen. Doe dit met de grove kant van de rasp zodat je grove slierten krijgt. Voeg toe aan het kipmengsel en roer door elkaar.
  • Voeg nu 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar en 1 verkruimeld kippenbouillon blokje toe en roer goed door het kipmengsel. Voeg tevens 1 el ketjap en 1 el gula djawa toe. Roer alles goed door elkaar en zet het vuur laag.
  • Week de soe-oen volgens de verpakking enkele minuten in kokend water en spoel af onder ijskoud water. Zorg dat de soe-oen goed uitgelekt is! Ontdooi ondertussen de plakjes bladerdeeg.
  • Voeg de soe-oen toe aan het kipmengsel en roer grondig door elkaar.
  • Ik heb ronde plakjes van de bladerdeeg gemaakt (door de bovenkant van een kommetje in het bladerdeeg te duwen en vervolgen met een mesje rond te snijden), maar elke vorm kan natuurlijk. Vul elk plakje bladerdeeg met 1 flinke el kipmengsel en vouw dicht. Druk de uiteinden met een vork in, zodat het pasteitje goed gesloten is (zie afbeelding hierboven).
  • Klop in een kommetje een eitje los en bestrijk elk dichtgevouwen pasteitje met een beetje ei. Plaats nu ongeveer 15-20 minuten (of tot ze goudbruin zijn) in de voorverwarmde oven.

Indische pasteitjes met kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

Nelleke 18 juni 2024 - 22:35

Al met menig recept van jullie goed gescoord bij vrienden en familie 😊
Deze wil ik ook graag gaan maken maar nou vroeg ik me af of ik dit ook met plakjes hartige taart deeg kan maken?

Reply
SmaakMenutie 20 juni 2024 - 11:07

Leuk om te horen Nelleke! Ik zou bladerdeeg gebruiken maar als dat niet voor handen is dan kan hartig taartdeeg ook hoor 🙂

Reply
Citra 24 augustus 2024 - 20:47

Echt heerlijk! Mijn familie vinden ze heel lekker. Wel nog een vraagje: zou je ze ook vegetarisch kunnen maken? Zo ja, wat zou je er dan in plaats van de kip kunnen doen?

Reply
SmaakMenutie 27 augustus 2024 - 10:02

Dan zouden wij kiezen voor een vegetarische variant van de kip!

Reply
Andre 9 januari 2025 - 15:43

Aiii heb verkeerde bladerdeeg gebruikt. Whahaha. Wist ik veel… Hoe heet die bladerdeeg die jij gebruikt? Ik neem aan dat je die vermecelli nadat het is gekookt en koud is afgespoeld droogdept met een keukenpapier en in stukjes snijdt?

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2025 - 15:47

Wij gebruiken bladerdeeg uit de diepvries, merk maakt niet zoveel uit! En de soe-oen moet je inderdaad goed uit laten lekker, in stukjes snijden mag hoeft niet.

Reply
Abby 1 maart 2025 - 18:45

Wat een fantastische website hebben jullie! Ik hoef nooit meer naar de Toko dankzij jullie fantastische recepten. Vraagje, ik ben gek op de pittige aubergine smoor, weet de naam helaas niet maar wellicht weten jullie t receptje?🥰

Reply
SmaakMenutie 5 maart 2025 - 15:19

Bedankt voor het compliment Abby! Bedoel je dan smoor terong? Die hebben we nog niet op de website staan, maar staat zeker op het lijstje!

Reply
Abby 6 maart 2025 - 09:27

Ja die bedoel ik!😍 ik wacht geduldig en ondertussen geniet ik van alle andere recepten🥰

Reply
1 2 3 4