8,3K
Oud-Hollandse snert
Vandaag een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland bekende variant snert, die wat dikker is. Eerlijk is eerlijk, vroeger at ik ‘m nog wel eens uit blik. Maar stevige zelfgemaakte erwtensoep is zoveel lekkerder (en gezonder). Wij maken de Oud-Hollandse variant; met varkenskarbonade en plakjes rookworst. En hoe langer je de soep laat pruttelen hoe lekkerder hij wordt. Eet smakelijk!
30 reacties
Heerlijk! Ik maak hem, op de laurierblaadjes na, exact hetzelfde, en ipv karbonades gebruik ik hamlappen, dan heb je geen last van verdwaalde kleine botsplinters.
Leuk om te horen dat de recepten overeenkomen! Goed idee van de hamlappen 🙂
Gelukkig noem je het Erwtensoep en geen SNERT, want dat is heel andere soep Met hamschijf en varkenspootjes
en GEEN rookworst meegenoot maar naast het bord schijfjes op een schoteltje
Dit is bijna het recept dat ik van mijn moeder kreeg, alleen gaan er bij mij nog een ui en spekjes, samen uitgebakken, doorheen… en twee worsten 🙂
Heerlijk
Leuk dat ons recept op die van je moeder lijkt Margot! En ui en spekjes is een goede tip 🙂
Heerlijke erwtensoep.
Zelf gebruik ik ook altijd schouder karbonade en worst van de slager.
De schouder karbonade laat ik altijd apart garen zodat ik de bouillon kan zeven.
En het laatste half uur laat doe ik het vlees er bij, zodat het niet allemaal stuk kookt.
Zo heb ik nooit een botsplintertje in de soep.
Van de slager is inderdaad het allerlekkerst Mieneke! En bedankt voor de tip, slim 🙂
Wat gehakte knoflook en gemalen chilivlokken. ????
Ook lekker Mirjam!
Dank voor het advies, ga ik doen!
En ik zie de ‘grote pan’-vermelding staan, alleen pas in de beschrijving zelf. Ligt mogelijk aan mijn luiheid, maar voor het kopen van de ingrediënten lees ik vaak niet verder dan de ingrediëntenlijst 🙂
Is het beter omde erwten eerst nog te weken? En zo ja hoe lang is het beste?
Heb eens eerder getracht mijn eerste erwtensoep te maken maar toen waren niet al de erwten goed zacht geworden op het eind. zelfs na opnieuw koken.Wil dat deze keer proberen te voorkomen. Verder ga ik dit keer volledig dit recpt volgen! Heerlijk
Nee hoor Joris, ze hoeven niet geweekt te worden. Als je ons recept volgt komt het goed 🙂
Ik heb het zelf nog nooit gehad, maar het schijnt dat spliterwten soms (ook na uren koken) niet gaar willen worden en hard blijven. Heeft te maken met de kwaliteit en mogelijk ook met de ouderdom, schijnt het. Harde erwten verknallen natuurlijk je snert. Een wondermiddel schijnt het toevoegen van 1 of 2 theelepels baking-soda te zijn. Het gaat eerst flink schuimen maar dat trekt weg en na 30 min zijn de erwten gaar.
Nog nooit van gehoord, maar bedankt voor de tip Jan!
Mijn reactie staat er niet bij.
Ik heb je toen mede gedeeld .
Vroeger werd er thuis een varken gehouden soms 2 dan werd er een van verkocht.
Maar in onze tijd ging in de erwtensoep als vlees de poten en de oren en de staart van het geslachte varken.
Dat was veel lekker dan nu die worst .
Ook lekker! Maar in deze tijd is worst wel wat praktischer 😉
mag ik mijn versie met jullie delen wellicht dat dit veluwese recept uit het oude boerenleven jullie ook zal bevallen.
Snart van weleer.
Zonder de oren en de poten zoals officieel
1 hips
500 gr ribbetjes
1 grote rookworst
3 bouillonblokjes ( rund )
1 Knolselderie
2x prei
3-4 kleine uien
3 grote winterwortels
1 pk Spliterwten
3 aardappelen
1 pakje spekblokjes
1 bosje verse selderij blad
3 liter water aan de kook brengen op hoog vuur
hips en ribbetjes erin met twee bouillonblokjes
2-3 uur doorkoken
Uien knolselderie aardappel snijden in blokjes
Vuur half laag
Vlees eruit en porken ( met twee vorken uit elkaar trekken )
Vlees weer terug en opkoken met water aanvullen.
Wortel, knolselderie, aardappel en ui erin + het laatste bouillonblokje
Dik een uur doorkoken
Zachter zetten en afgespoelde spliterwten erin
Spekjes en rookworst toevoegen.
Half uurtje door pruttelen verse selderij fijnhakken en toevoegen
eet smakelijk
Uiteraard mag dat Harry! Klinkt heerlijk, een echt ouderwets recept. Bedankt voor het delen 🙂
Heerlijk recept!
Voor degenen die dit recept willen klaarmaken, let op dat er een flinke en diepe soeppan nodig is. Ik dacht een redelijk grote pan te hebben, maar met alles erin had ik geen mm ruimte meer over. @ Tim/Erik, misschien iets om er expliciet bij te vermelden in het recept?
En nog een vraagje: stel dat ik dit gerecht voor 2 personen wil klaarmaken, kan ik dan alle ingrediënten qua hoeveelheid simpelweg gedeeld door 3 doen (incl de hoeveelheid water)?
Fijn Timo, dat horen we graag! Ja het is inderdaad een aardige pan vol. Het staat al wel in de beschrijving dat je een grote pan moet gebruiken, maar goed dat je het nogmaals even aanhaalt.
Als je het voor 2 wil maken, dan zouden wij de hoeveelheden halveren. Succes en geniet er (samen) van 🙂
Dank voor het advies, ga ik doen!
En ik zie de ‘grote pan’-vermelding staan, alleen pas in de beschrijving zelf. Ligt mogelijk aan mijn luiheid, maar voor het kopen van de ingrediënten lees ik vaak niet verder dan de ingrediëntenlijst 🙂
Ik ben nu bezig met het recept en ik leg de schouderkarbonades en de laurierblaadjes in een hele fijne metalen zeef die ik in de pan zet bovenop de spliterwten om bot en splinters in de soep te voorkomen ? Die til ik er zometeen uit en dan komt het meestal goed, op een minuscuul splintertje na misschien. Ik vind de volgorde van werken van dit recept een verademing. Vlees er 3 kwartier in en ondertussen alle tijd om de rest te snijden. En een richtlijn voor de benodigde kooktijd voor de overige ingrediënten! Hoe deed ik dat voorheen ook alweer? ? In ieder geval stond mujn soep 3 uur lang op en was ik er gevoelsmatig ook zo lang mee bezig… Bedankt heren!
Goed idee van de zeef Cynthia! Fijn dat onze beschrijving je heeft geholpen om nog efficiënter te werken in de keuken, erg leuk om te horen. En uiteraard graag gedaan, we hopen dat het in de smaak viel 🙂
Het was heerlijk! Ik heb het in de slowcooker gemaakt. Lekker makkelijk. ’s Morgens alle ingrediënten erin, slowcooker op high voor 7 uur, dan vlees eruit halen, soep even met de staafmixer pureren, vlees terug, laatste 20 minuten de in plakjes gesneden rookworst erbij en smullen maar. Voordeel: gerecht kan niet aanbranden en als je uit je werk komt, staat het snel op tafel!
Fijn dat het gelukt is in de slowcooker Petra! Goed om te weten, ook voor onze lezers. Bedankt voor je reactie 🙂
We hebben gesmuld, heerlijk…😋😋 de hoeveelheden iets aangepast en nog een bouillonblokje en een aardappel toegevoegd. Dit recept bewaren we.
Fijn Marian, dat horen we graag! 🙂
Ik laat het vlees (hamschijf, karbonades, spek, worst nog niet) eerst ruim een uur trekken met een kruidenbuiltje en een bouillontablet. Vlees uit de pan en apart houden. Dan de spliterwten is het vleesvocht tot ze zacht en gaar zijn. Dan pureer ik de erwten met een staafmixer helemaal glad. Het vlees is ondertussen voldoende koud om verwerken. De stukjes vlees kunnen dan weer in de pan. Groentes in gewenste grootte snijden. Ik gebruik daar een slicer voor, die is ideaal en supersnel.
Prima recept. Erg lekker geworden. Misschien nog een aanrader: Met karbonade ook stukje ongekookt zuurkoolspek meekoken. Bij het opdienen in plakjes snijden en serveren op vers roggebrood met Groninger mosterd.
Heel goed recept voor een heerlijke erwtensoep!
Complimenten!
Wij hebben het alleen niet met varken maar rund gemaakt (schenkel en soepvlees). Wel worst erbij natuurlijk 🙂 Bedankt!