Home Erik's Asia Gulai ajam

Gulai ajam

Indische gestoofde kruidige kip

door SmaakMenutie
Gulai ajam

Kwartiertje voorbereiding

Een gulai (of goelai) is een Indonesische kruidige curry waarin het vlees gaar stooft. Onze gulai ajam stooft bijna anderhalf uur in een heerlijke kruidige kokossaus. De kip valt zo van het bot. En weet je wat helemaal fijn is? De voorbereiding kost je maar een kwartiertje. Daarna laat je het fornuis de rest doen. Eet het lekker met witte rijst en een Indisch eitje (sambal goreng telor of telor ketjap) en uiteraard atjar. Mmmm!

Gulai ajam

Gulai ajam

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.4/5
( 36 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kilo drumsticks
  • 160 ml kokosmelk
  • 4 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 kemirinoten (optioneel)
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 1/2 limoen
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl paprikapoeder

Zo maak je het

  • Mix met de foodprocessor of staafmixer 4 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 3 kemirinoten, 2 tl kurkuma, 2 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar, 1 tl paprikapoeder en 1 el zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan op middelhoog vuur en voeg vervolgens 1 flinke el gula djawa toe en het sap van een 1/2 limoen. Vermeng alles even goed met elkaar.
  • Voeg nu 250 ml water toe en 160 ml (1 klein blikje) dikke kokosmelk. Voeg ook 1 gekneusde stengel sereh en 2 salam blaadjes toe. Breng tegen de kook en voeg nu de drumsticks toe.
  • Zet het vuur op matige stand en laat het geheel minimaal 60 minuten pruttelen. Haal de deksel van de pan en laat nog een kwartiertje pruttelen zodat het geheel wat indikt. Eet met witte rijst en frisse atjar.

Gulai ajam boemboe Gulai ajam maken Ayam gulaiGulai ajam Gulai ayam

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

26 reacties

Danny 2 juni 2019 - 13:15

Het staat bij mij nu te pruttelen in de slow cooker. Moet er helemaal geen zout bij?

Reply
SmaakMenutie 2 juni 2019 - 14:45

Hoi Danny, lekker! Gezien de gebruikte kruiden vinden wij zout niet nodig. Maar doe vooral wat je zelf het lekkerst vindt!

Reply
Marga 6 juni 2019 - 18:04

Super recept…heb een extra geel pepertje erbij gedaan. Dank je wel…

Reply
SmaakMenutie 7 juni 2019 - 12:51

Leuk om te horen Marga! Goed idee voor wat betreft het gele pepertje. Je kan ‘m zo spicy maken als je zelf wil 🙂

Reply
Hans 13 juli 2019 - 14:10

Gulai ajam staat te pruttelen. Ook ik ben heel benieuwd. Kleine aanpassingen aan mijn smaak. Pedis. Maar een recept is slechts een richtlijn. Top mannen, doorgaan. Ik laat weten hoe het smaakte.

Reply
SmaakMenutie 16 juli 2019 - 15:40

Mmmm lekker Hans! Maak het inderdaad zo pedis als je zelf wilt. We zijn benieuwd of het in de smaak is gevallen 🙂

Reply
Liny 2 september 2019 - 17:18

De Gulai ajam staat op, maar er komt bloed uit of bij de botten van de drumsticks?
Ik heb geprobeerd het de googelen, maar kan niet ontdekken of dit kwaad kan.
Het ziet er niet echt fris uit. Kunnen we het nog wel eten?
Wat denken jullie?

Reply
SmaakMenutie 4 september 2019 - 10:15

Hoi Liny, nou het lijkt me eerlijk gezegd niet heel goed als er (veel) bloed uit de kip komt. Het lijkt me dat dit echt aan de kip ligt. Ik vind het altijd tricky met kip. Heb je het overigens wel gegeten? Aangezien je berichtje van eergisteren is?

Reply
Liny 4 september 2019 - 11:03

Ja, we hebben het wel gegeten. Het bloed loste op in de saus, een paar gestolde druppeltjes heb ik eruit gevist.
Wij vonden de smaak van de curry wat tegen vallen, had er toch ook al een theelepel sambal oelek bij gedaan.
Ik maak heel veel met jullie recepten, vooral die van Erik, maar deze is voor ons niet voor herhaling vatbaar.
Maar gelukkig zijn er zoooveeeel die we super vinden???

Reply
SmaakMenutie 4 september 2019 - 11:05

Goed om te horen! En fijn dat jullie zo van onze recepten genieten 🙂

Reply
Jos 11 september 2019 - 15:27

Dit is zó lekker en echt niet moeilijk! (Ik heb de kemiri nootjes niet- en wel een bouillonblokje gebruikt.) Toppie hoor!! Mijn complimenten voor jullie site: heerlijke, verrassende en niet als te moeilijke recepten!

Reply
SmaakMenutie 12 september 2019 - 09:59

Fijn dat de gulai in de smaak viel Jos! Bedankt voor het compliment, leuk om te horen. Precies wat we willen bereiken met onze recepten 🙂

Reply
leo koek 26 januari 2020 - 11:05

heb dit recep gisteren gemaakt was dat smullen zeg zeker voor herhaling vatbaar dit recept.

Reply
SmaakMenutie 27 januari 2020 - 16:15

Leuk om te horen Leo, fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Sas 28 april 2020 - 00:50

Hoi,
Vorige week jullie receptensite gevonden. Ben er erg blij mee.
Vond de smaak nog wat flauw /voorzichtig dus nog wat cayennepeper, beetje zout en 2cm gember toegevoegd.
Heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 28 april 2020 - 09:29

Fijn dat onze recepten in de smaak vallen Sas! En goed idee de toevoegingen als je ‘m wat pittiger wil 🙂

Reply
Betty van Tol 25 mei 2020 - 16:33

Smaakt heerlijk deze kip! Extra pepes er in gedaan, wij houden van pedis. Erbij nasi eigen maak en sambal boonte tomaat ook van jullie.

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2020 - 11:52

Mmm goede combi Betty! Fijn dat de kip in de smaak viel 🙂 Enne… lekker pedis!

Reply
Betuwe 12 juni 2021 - 09:38

Heel goed basis recept, met 3 tl sambal en een blad of 5, 6 djeroek poeroet is het echt Goddelijk.
Oh ja en ik gebruik 50 gr santen ipv kokosmelk, komt de smaak beter naar voren. Wel wat meer water erbij doen dan 🙂

Reply
SmaakMenutie 14 juni 2021 - 10:34

Lekker dat je ‘m wat pittiger hebt gemaakt! 🙂

Reply
Willeke Dingemanse 21 december 2021 - 11:19

Moet de kip niet eerst aangebraden worden ?

Reply
SmaakMenutie 21 december 2021 - 11:58

Nee hoor dat is niet nodig!

Reply
Rebecca en Roselyn 14 juni 2023 - 12:12

gulai ajam is echt zo jammie mijn vriendin is ook half Indonesisch.

Reply
Anneke 29 februari 2024 - 12:44

het was weer heerlijk, had alleen geen kemirie nootjes, maar heb walnoten geraspt, was geen verschil te proeven

Reply
Else 29 februari 2024 - 17:18

Is echt heerlijk! Maak het vaak ook als onderdeel van de een tafel met Indische gerechtjes.
Altijd een groot succes

Reply
Roëlla Verhoeven 24 april 2024 - 07:57

Ik maak er een gulai babi van. Ik ben de enige hier die van kluiven houd en ik heb nog fricandeau in de vriezer dus vandaar. 😉 De slowcooker staat nu net te pruttelen dus we gaan het vanavond proeven. Mijn jongste zoon komt elke woensdag hier eten en die vindt (net als wij) jullie recepten heerlijk. Dus ik krijg elke week de vraag, wat wordt het woensdag? Qua groenten twijfel ik nog tussen sambal boontjes of orak arik. Maar daar heb ik nog even de tijd voor.

Reply