Zoals oma die maakte
Dit keer geen Indische klassieker, maar een echt ouderwets Hollands recept: oma’s groentesoep – natuurlijk mét ballen. Want laten we eerlijk zijn, oma’s maken de allerlekkerste soepen.
Die geurige, zelf getrokken bouillon en de smaakvolle soepballetjes brengen je meteen terug naar vroegere tijden. Het is zo’n soep waar je lekker lang van geniet, perfect voor een koude dag of gewoon als je zin hebt in een soepje!
De basis: een rijke bouillon
De sleutel tot een heerlijke groentesoep is een goede, volle bouillon. Wij gebruiken hiervoor één schenkel van de slager, want dat geeft een diepe smaak. Wil je een nóg krachtigere bouillon? Gebruik dan gerust een extra schenkel, maar houd er rekening mee dat je dan ook meer vlees in de soep hebt, aangezien we er ook nog soepballetjes in doen. Minder bouillonblokjes zijn dan bovendien nodig, omdat de smaak puur uit de schenkel komt. Trek de bouillon op laag vuur, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Dit duurt even, maar het is die tijd dubbel en dwars waard.
De groenten: gemak of zelf snijden?
Wij hebben gekozen voor een zak boeren soepgroenten van een bekende grootgrutter – lekker makkelijk en snel. Maar als je echt de authentieke ervaring wilt, kun je natuurlijk zelf je groenten snijden. Denk aan prei, wortel, knolselderij en selderijblad. Wij hebben er nog een extra prei aan toegevoegd voor net wat meer smaak, maar dat is optioneel. Door de variatie aan groenten krijg je een heerlijke, volle soep boordevol vitamines.
Soepballetjes en serveren
Wat is groentesoep zonder balletjes? De soepballetjes maken het helemaal af. Je kunt kant-en-klare gehaktballetjes kopen, maar zelf draaien is natuurlijk het lekkerst. Meng het gehakt met een beetje peper, zout, paneermeel, nootmuskaat en fijngesneden peterselie en draai er kleine balletjes van. Laat ze garen in de hete bouillon en proef of er nog wat extra kruiden nodig zijn. Serveer de soep met een (stok)broodje en lekkere smeersels zoals, basilicumboter kruidenboter of aioli.
Deze hoeveelheid is voldoende voor 5 à 6 flinke kommen – genoeg om van te smullen met het hele gezin of om een extra portie in te vriezen voor later. Smakelijk eten!
38 reacties
Vandaag de groentesoep gemaakt , en net gegeten . Smaakte heerlijk! Nog 2 bakjes voor de kinderen in de vriezer gezet. Zijn zij ook weer blij met mama’s 😜soepje
Vlees aan de kook brengen en dan afschuimen, ook de gehaktballetjes even voorkoken en afschuimen. Daarna in de slowcooker met , na 3 uur even checken of het vlees gaar is, dan de groente erbij. Ik gebruik runder poulet
Ik doe de schenkel en soepvlees altijd met koud water opzetten en dat aan de kook brengen. Als je het vlees en schenkel in kokend water doet, slaat het vlees dicht en geeft minder smaak af.
Dankjewel voor dit redelijk simpele recept! Ik woon alweer een aantal jaar in het buitenland en “crave” vaak de soep die mijn moeder vroeger maakte tijdens verjaardagen en speciale gelegenheden. Deze groentesoep kwam daar dan ook enorm dicht bij in de buurt en ik vind ‘m heeeerlijk! Helaas kon ik hier geen groente bouillon blokjes vinden, dus had het met kip gedaan (lol). Hopelijk volgende keer met de juiste blokjes. Het smaakte anders nog steeds prima en het bracht me weer warme jeugdherinneringen terug. <3
Lekker soepje! Vandaag in de slowcooker gemaakt.
Lekker in de slowcooker! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂