Zoals oma die maakte
Dit keer geen Indische klassieker, maar een echt ouderwets Hollands recept: oma’s groentesoep – natuurlijk mét ballen. Want laten we eerlijk zijn, oma’s maken de allerlekkerste soepen.
Die geurige, zelf getrokken bouillon en de smaakvolle soepballetjes brengen je meteen terug naar vroegere tijden. Het is zo’n soep waar je lekker lang van geniet, perfect voor een koude dag of gewoon als je zin hebt in een soepje!
De basis: een rijke bouillon
De sleutel tot een heerlijke groentesoep is een goede, volle bouillon. Wij gebruiken hiervoor één schenkel van de slager, want dat geeft een diepe smaak. Wil je een nóg krachtigere bouillon? Gebruik dan gerust een extra schenkel, maar houd er rekening mee dat je dan ook meer vlees in de soep hebt, aangezien we er ook nog soepballetjes in doen. Minder bouillonblokjes zijn dan bovendien nodig, omdat de smaak puur uit de schenkel komt. Trek de bouillon op laag vuur, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Dit duurt even, maar het is die tijd dubbel en dwars waard.
De groenten: gemak of zelf snijden?
Wij hebben gekozen voor een zak boeren soepgroenten van een bekende grootgrutter – lekker makkelijk en snel. Maar als je echt de authentieke ervaring wilt, kun je natuurlijk zelf je groenten snijden. Denk aan prei, wortel, knolselderij en selderijblad. Wij hebben er nog een extra prei aan toegevoegd voor net wat meer smaak, maar dat is optioneel. Door de variatie aan groenten krijg je een heerlijke, volle soep boordevol vitamines.
Soepballetjes en serveren
Wat is groentesoep zonder balletjes? De soepballetjes maken het helemaal af. Je kunt kant-en-klare gehaktballetjes kopen, maar zelf draaien is natuurlijk het lekkerst. Meng het gehakt met een beetje peper, zout, paneermeel, nootmuskaat en fijngesneden peterselie en draai er kleine balletjes van. Laat ze garen in de hete bouillon en proef of er nog wat extra kruiden nodig zijn. Serveer de soep met een (stok)broodje en lekkere smeersels zoals, basilicumboter kruidenboter of aioli.
Deze hoeveelheid is voldoende voor 5 à 6 flinke kommen – genoeg om van te smullen met het hele gezin of om een extra portie in te vriezen voor later. Smakelijk eten!
38 reacties
Ja gelukt in de slowcooker hoefde ik niet 3 uur thuis te blijven👍Zalige soep dank voor al die heerlijke recepten…………. Heb niet gezeefd doe wel vlg keer vermicelli in anders wat dun!
Fijn dat het gelukt is in de slowcooker Marleen! 🙂
Zou de schenkel ook 3 uur in de slowcooker kunnen? Lijkt me n zalig soepje👍
Hebben we zelf niet eerder geprobeerd maar lijkt mij wel te kunnen Marleen. Geniet ervan! 🙂
Klopt het dat er van de 2.5 liter maar net 1 liter bouillion overblijft?
Je zou wel een stuk meer over moeten houden Mark! Weet je zeker dat je 2,5 liter gebruikt hebt?
Gistermiddag deze soep gemaakt en de schenkel bij de slager gekocht en precies alle stappen doorlopen. Het vlees van de schenkel was mega taai en zag er grijs uit terwijl ik het 3 uur op een heel laag pitje heb laten sudderen met de deksel schuin op de pan, gelukkig voldoende gehaktballetjes kunnen toevoegen.
Verder een lekkere soep maar iets te dun.
Het staat te pruttelen, ik ben heel benieuwd. Ik kon geen pak soepgroenten vinden (ik woon in het buitenland), dus heb een mix gedaan van wortel, selderij, venkel en chinese kool. 😊
Dat kan ook heel goed Rachelle, net wat je lekker vindt qua groenten!
Soep was geweldig voor de eerste keer zo gemaakt en lekker lang laten trekken 👌👌
Lekker Ine! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂