Home Salades en soepen Groentesoep

Groentesoep

Oud-Hollands recept

door SmaakMenutie
Groentesoep

Zoals oma die maakte

Dit keer geen Indische klassieker, maar een echt ouderwets Hollands recept: oma’s groentesoep – natuurlijk mét ballen. Want laten we eerlijk zijn, oma’s maken de allerlekkerste soepen.

Die geurige, zelf getrokken bouillon en de smaakvolle soepballetjes brengen je meteen terug naar vroegere tijden. Het is zo’n soep waar je lekker lang van geniet, perfect voor een koude dag of gewoon als je zin hebt in een soepje!

Groentesoep met ballen

De basis: een rijke bouillon

De sleutel tot een heerlijke groentesoep is een goede, volle bouillon. Wij gebruiken hiervoor één schenkel van de slager, want dat geeft een diepe smaak. Wil je een nóg krachtigere bouillon? Gebruik dan gerust een extra schenkel, maar houd er rekening mee dat je dan ook meer vlees in de soep hebt, aangezien we er ook nog soepballetjes in doen. Minder bouillonblokjes zijn dan bovendien nodig, omdat de smaak puur uit de schenkel komt. Trek de bouillon op laag vuur, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Dit duurt even, maar het is die tijd dubbel en dwars waard.

Groentesoep recept

De groenten: gemak of zelf snijden?

Wij hebben gekozen voor een zak boeren soepgroenten van een bekende grootgrutter – lekker makkelijk en snel. Maar als je echt de authentieke ervaring wilt, kun je natuurlijk zelf je groenten snijden. Denk aan prei, wortel, knolselderij en selderijblad. Wij hebben er nog een extra prei aan toegevoegd voor net wat meer smaak, maar dat is optioneel. Door de variatie aan groenten krijg je een heerlijke, volle soep boordevol vitamines.

Groentesoep ingrediënten

Soepballetjes en serveren

Wat is groentesoep zonder balletjes? De soepballetjes maken het helemaal af. Je kunt kant-en-klare gehaktballetjes kopen, maar zelf draaien is natuurlijk het lekkerst. Meng het gehakt met een beetje peper, zout, paneermeel, nootmuskaat en fijngesneden peterselie en draai er kleine balletjes van. Laat ze garen in de hete bouillon en proef of er nog wat extra kruiden nodig zijn. Serveer de soep met een (stok)broodje en lekkere smeersels zoals, basilicumboter kruidenboter of aioli.

Groentesoep maken

Deze hoeveelheid is voldoende voor 5 à 6 flinke kommen – genoeg om van te smullen met het hele gezin of om een extra portie in te vriezen voor later. Smakelijk eten!

Groentensoep
Groentesoep

Groentesoep

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.5/5
( 183 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g soepgroenten
  • 300 g schenkel
  • 200 g rundergehakt
  • 3 groentebouillon blokjes
  • 1 prei
  • 1 bosje peterselie
  • 2 el paneermeel
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Vermicelli (optioneel)

Zo maak je het

  • Vul een grote (soep)pan met 2,5 liter water en breng aan de kook. Doe 1 schenkel van 300 g in de pan samen met 3 groente bouillonblokjes. Draai het vuur laag en laat nu 3 uur (met deksel schuin op de pan) heel zachtjes koken.
  • Draai ondertussen de soepballetjes. Meng 200 g rundergehakt met 2-3 el paneermeel, een flinke snuf zout en peper, 1/2 tl nootmuskaat en wat fijngehakte peterselie. Maak kleine balletjes.
  • Verwijder na 3 uur de schenkel en snijd het vlees in kleine stukjes. 
  • Neem een andere pan of grote kom en plaats hierop een vergiet met theedoek. Schenk de soep voorzichtig door de vergiet. Zo houd je een heldere bouillon over zonder vet.
  • Zet de soep terug op het vuur en doe de balletjes samen met het vlees van de schenkel in de pan. Voeg na 5 minuten 350 g soepgroenten toe samen met een extra in halve ringen gesneden prei en eventueel wat vermicelli. Laat nu nog 15 minuten zachtjes pruttelen.

Hollandse groentesoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

38 reacties

Marleen 19 juni 2021 - 19:56

Ja gelukt in de slowcooker hoefde ik niet 3 uur thuis te blijven👍Zalige soep dank voor al die heerlijke recepten…………. Heb niet gezeefd doe wel vlg keer vermicelli in anders wat dun!

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2021 - 10:25

Fijn dat het gelukt is in de slowcooker Marleen! 🙂

Reply
Marleen 17 juni 2021 - 10:45

Zou de schenkel ook 3 uur in de slowcooker kunnen? Lijkt me n zalig soepje👍

Reply
SmaakMenutie 18 juni 2021 - 14:26

Hebben we zelf niet eerder geprobeerd maar lijkt mij wel te kunnen Marleen. Geniet ervan! 🙂

Reply
Mark 12 maart 2021 - 15:22

Klopt het dat er van de 2.5 liter maar net 1 liter bouillion overblijft?

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2021 - 09:07

Je zou wel een stuk meer over moeten houden Mark! Weet je zeker dat je 2,5 liter gebruikt hebt?

Reply
Laura 23 juni 2024 - 12:13

Gistermiddag deze soep gemaakt en de schenkel bij de slager gekocht en precies alle stappen doorlopen. Het vlees van de schenkel was mega taai en zag er grijs uit terwijl ik het 3 uur op een heel laag pitje heb laten sudderen met de deksel schuin op de pan, gelukkig voldoende gehaktballetjes kunnen toevoegen.
Verder een lekkere soep maar iets te dun.

Reply
Rachelle 21 februari 2021 - 15:29

Het staat te pruttelen, ik ben heel benieuwd. Ik kon geen pak soepgroenten vinden (ik woon in het buitenland), dus heb een mix gedaan van wortel, selderij, venkel en chinese kool. 😊

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 09:04

Dat kan ook heel goed Rachelle, net wat je lekker vindt qua groenten!

Reply
Ine 27 januari 2021 - 16:52

Soep was geweldig voor de eerste keer zo gemaakt en lekker lang laten trekken 👌👌

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2021 - 09:52

Lekker Ine! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
1 2 3 4