Home Salades en soepen Groentesoep

Groentesoep

Oud-Hollands recept

door SmaakMenutie
Groentesoep

Zoals oma die maakte

Dit keer geen Indische klassieker, maar een echt ouderwets Hollands recept: oma’s groentesoep – natuurlijk mét ballen. Want laten we eerlijk zijn, oma’s maken de allerlekkerste soepen.

Die geurige, zelf getrokken bouillon en de smaakvolle soepballetjes brengen je meteen terug naar vroegere tijden. Het is zo’n soep waar je lekker lang van geniet, perfect voor een koude dag of gewoon als je zin hebt in een soepje!

Groentesoep met ballen

De basis: een rijke bouillon

De sleutel tot een heerlijke groentesoep is een goede, volle bouillon. Wij gebruiken hiervoor één schenkel van de slager, want dat geeft een diepe smaak. Wil je een nóg krachtigere bouillon? Gebruik dan gerust een extra schenkel, maar houd er rekening mee dat je dan ook meer vlees in de soep hebt, aangezien we er ook nog soepballetjes in doen. Minder bouillonblokjes zijn dan bovendien nodig, omdat de smaak puur uit de schenkel komt. Trek de bouillon op laag vuur, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Dit duurt even, maar het is die tijd dubbel en dwars waard.

Groentesoep recept

De groenten: gemak of zelf snijden?

Wij hebben gekozen voor een zak boeren soepgroenten van een bekende grootgrutter – lekker makkelijk en snel. Maar als je echt de authentieke ervaring wilt, kun je natuurlijk zelf je groenten snijden. Denk aan prei, wortel, knolselderij en selderijblad. Wij hebben er nog een extra prei aan toegevoegd voor net wat meer smaak, maar dat is optioneel. Door de variatie aan groenten krijg je een heerlijke, volle soep boordevol vitamines.

Groentesoep ingrediënten

Soepballetjes en serveren

Wat is groentesoep zonder balletjes? De soepballetjes maken het helemaal af. Je kunt kant-en-klare gehaktballetjes kopen, maar zelf draaien is natuurlijk het lekkerst. Meng het gehakt met een beetje peper, zout, paneermeel, nootmuskaat en fijngesneden peterselie en draai er kleine balletjes van. Laat ze garen in de hete bouillon en proef of er nog wat extra kruiden nodig zijn. Serveer de soep met een (stok)broodje en lekkere smeersels zoals, basilicumboter kruidenboter of aioli.

Groentesoep maken

Deze hoeveelheid is voldoende voor 5 à 6 flinke kommen – genoeg om van te smullen met het hele gezin of om een extra portie in te vriezen voor later. Smakelijk eten!

Groentensoep
Groentesoep

Groentesoep

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.5/5
( 183 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g soepgroenten
  • 300 g schenkel
  • 200 g rundergehakt
  • 3 groentebouillon blokjes
  • 1 prei
  • 1 bosje peterselie
  • 2 el paneermeel
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Vermicelli (optioneel)

Zo maak je het

  • Vul een grote (soep)pan met 2,5 liter water en breng aan de kook. Doe 1 schenkel van 300 g in de pan samen met 3 groente bouillonblokjes. Draai het vuur laag en laat nu 3 uur (met deksel schuin op de pan) heel zachtjes koken.
  • Draai ondertussen de soepballetjes. Meng 200 g rundergehakt met 2-3 el paneermeel, een flinke snuf zout en peper, 1/2 tl nootmuskaat en wat fijngehakte peterselie. Maak kleine balletjes.
  • Verwijder na 3 uur de schenkel en snijd het vlees in kleine stukjes. 
  • Neem een andere pan of grote kom en plaats hierop een vergiet met theedoek. Schenk de soep voorzichtig door de vergiet. Zo houd je een heldere bouillon over zonder vet.
  • Zet de soep terug op het vuur en doe de balletjes samen met het vlees van de schenkel in de pan. Voeg na 5 minuten 350 g soepgroenten toe samen met een extra in halve ringen gesneden prei en eventueel wat vermicelli. Laat nu nog 15 minuten zachtjes pruttelen.

Hollandse groentesoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

38 reacties

Betty van Tol 15 juli 2020 - 10:38

Het water loopt me in de mond! Ga dit het weekend zeker maken! Zaterdag is soeppan!

Reply
SmaakMenutie 15 juli 2020 - 12:04

Lekker Betty! Laat het smaken 🙂

Reply
Els. 1 april 2023 - 19:07

Hoi,hoi,tussen de verhuizing, jullie soep gemaakt, zalig. Groetjes Els.

Reply
hans 19 april 2020 - 19:06

vandaag de soep gemaakt. in een woord heerlijk!!

Reply
SmaakMenutie 20 april 2020 - 13:28

Leuk om te horen Hans, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂

Reply
Marcel 18 april 2020 - 11:38

Waarom staat er een ei op de foto onder “zo maak je het”? Is dit een easter egg 🙂 of hoorde deze bij de gehaktballetjes?

Reply
SmaakMenutie 18 april 2020 - 12:55

Haha scherp! Deze zou je eventueel door het gehakt kunnen doen, maar wij vonden het uiteindelijk niet nodig 🙂

Reply
Flip 18 april 2020 - 11:07

Waarom is print dit recept bij alle recepten weggehaald ?

Reply
SmaakMenutie 18 april 2020 - 12:55

Het staat er weer Flip!

Reply
Flip 18 april 2020 - 14:22

Helemaal top ?

Reply
Marcel 18 april 2020 - 10:48

Top, bedankt voor het delen van dit recept. Deze ga ik komende week zeker uitproberen

Reply
SmaakMenutie 18 april 2020 - 12:45

Leuk Marcel, we zijn benieuwd! 🙂

Reply
Marcel 18 april 2020 - 15:26

Dag heren van de smaakmenutie,

De meeste recepten voor groentesoep welke ik op internet vond maken eerst een bouillon o.b.v. verse groente en de sucadelap waarbij de groente na de suddertijd van 2 a 3 uur wordt weggezeefd…m.i. een vorm van voedselverspilling (ongetwijfeld is niet iedereen het hiermee eens). Daarom ben ik blij met jullie variant door simpelweg de groente tijdens het trekken van de bouillon te vervangen met bouillonblokjes. Top!

Reply
SmaakMenutie 20 april 2020 - 13:59

Nou, wat goed om te horen Marcel! Wij zijn uiteraard ook tegen elke vorm van voedselverspilling. Fijn dat onze variant in de smaak valt 🙂

Reply
Jan Karel 10 oktober 2020 - 23:20

Maar Marcel, ik lees net dat “De meeste bouillonblokjes bestaan echter vooral uit zout. Verder zit er voornamelijk zetmeel, vet, smaakversterkers en suiker in.”

Niet erg duurzaam voor je lichaam.

Reply
1 2 3 4