Zoals oma die maakte
Dit keer geen Indische klassieker, maar een echt ouderwets Hollands recept: oma’s groentesoep – natuurlijk mét ballen. Want laten we eerlijk zijn, oma’s maken de allerlekkerste soepen.
Die geurige, zelf getrokken bouillon en de smaakvolle soepballetjes brengen je meteen terug naar vroegere tijden. Het is zo’n soep waar je lekker lang van geniet, perfect voor een koude dag of gewoon als je zin hebt in een soepje!
De basis: een rijke bouillon
De sleutel tot een heerlijke groentesoep is een goede, volle bouillon. Wij gebruiken hiervoor één schenkel van de slager, want dat geeft een diepe smaak. Wil je een nóg krachtigere bouillon? Gebruik dan gerust een extra schenkel, maar houd er rekening mee dat je dan ook meer vlees in de soep hebt, aangezien we er ook nog soepballetjes in doen. Minder bouillonblokjes zijn dan bovendien nodig, omdat de smaak puur uit de schenkel komt. Trek de bouillon op laag vuur, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Dit duurt even, maar het is die tijd dubbel en dwars waard.
De groenten: gemak of zelf snijden?
Wij hebben gekozen voor een zak boeren soepgroenten van een bekende grootgrutter – lekker makkelijk en snel. Maar als je echt de authentieke ervaring wilt, kun je natuurlijk zelf je groenten snijden. Denk aan prei, wortel, knolselderij en selderijblad. Wij hebben er nog een extra prei aan toegevoegd voor net wat meer smaak, maar dat is optioneel. Door de variatie aan groenten krijg je een heerlijke, volle soep boordevol vitamines.
Soepballetjes en serveren
Wat is groentesoep zonder balletjes? De soepballetjes maken het helemaal af. Je kunt kant-en-klare gehaktballetjes kopen, maar zelf draaien is natuurlijk het lekkerst. Meng het gehakt met een beetje peper, zout, paneermeel, nootmuskaat en fijngesneden peterselie en draai er kleine balletjes van. Laat ze garen in de hete bouillon en proef of er nog wat extra kruiden nodig zijn. Serveer de soep met een (stok)broodje en lekkere smeersels zoals, basilicumboter kruidenboter of aioli.
Deze hoeveelheid is voldoende voor 5 à 6 flinke kommen – genoeg om van te smullen met het hele gezin of om een extra portie in te vriezen voor later. Smakelijk eten!
38 reacties
Het water loopt me in de mond! Ga dit het weekend zeker maken! Zaterdag is soeppan!
Lekker Betty! Laat het smaken 🙂
Hoi,hoi,tussen de verhuizing, jullie soep gemaakt, zalig. Groetjes Els.
vandaag de soep gemaakt. in een woord heerlijk!!
Leuk om te horen Hans, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂
Waarom staat er een ei op de foto onder “zo maak je het”? Is dit een easter egg 🙂 of hoorde deze bij de gehaktballetjes?
Haha scherp! Deze zou je eventueel door het gehakt kunnen doen, maar wij vonden het uiteindelijk niet nodig 🙂
Waarom is print dit recept bij alle recepten weggehaald ?
Het staat er weer Flip!
Helemaal top ?
Top, bedankt voor het delen van dit recept. Deze ga ik komende week zeker uitproberen
Leuk Marcel, we zijn benieuwd! 🙂
Dag heren van de smaakmenutie,
De meeste recepten voor groentesoep welke ik op internet vond maken eerst een bouillon o.b.v. verse groente en de sucadelap waarbij de groente na de suddertijd van 2 a 3 uur wordt weggezeefd…m.i. een vorm van voedselverspilling (ongetwijfeld is niet iedereen het hiermee eens). Daarom ben ik blij met jullie variant door simpelweg de groente tijdens het trekken van de bouillon te vervangen met bouillonblokjes. Top!
Nou, wat goed om te horen Marcel! Wij zijn uiteraard ook tegen elke vorm van voedselverspilling. Fijn dat onze variant in de smaak valt 🙂
Maar Marcel, ik lees net dat “De meeste bouillonblokjes bestaan echter vooral uit zout. Verder zit er voornamelijk zetmeel, vet, smaakversterkers en suiker in.”
Niet erg duurzaam voor je lichaam.