Home Vegetarisch Gegrilde paprika

Gegrilde paprika

maak het eens zelf!

door SmaakMenutie
Gegrilde paprika

Makkelijker dan je denkt

Gegrilde paprika uit een potje is natuurlijk handig, maar er gaat niets boven de smaak en versheid van zelfgemaakte gegrilde paprika. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om zelf aan de slag te gaan.

Je hoeft de paprika’s alleen maar te halveren, te bestrijken met een beetje olijfolie en ze vervolgens zo’n twintig minuten in de oven te roosteren tot de schil zwart begint te blakeren. Daarna laat je ze kort afgedekt stomen in een kom, zodat je het velletje er moeiteloos af kunt trekken. Het resultaat? Heerlijk zachte, zoete paprika’s met een heerlijke geroosterde smaak.

Gegrilde paprika

Waarom gegrilde paprika zo gezond is

Wist je dat paprika’s boordevol vitamines en antioxidanten zitten? Zo zijn ze een uitstekende bron van vitamine C, wat je immuunsysteem ondersteunt en ook nog eens bijdraagt aan een gezonde huid. Ook bevatten ze veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering. En ze leveren belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium, die dan weer helpen bij een gezonde bloeddruk en spierfunctie. Door ze te grillen blijven de meeste voedingsstoffen bovendien behouden terwijl de smaak nog intenser wordt. Ideaal toch?

Muhammara recept maken

Hoe bewaar je gegrilde paprika?

Gebruik je de gegrilde paprika niet meteen of maak je gewoon heel veel in één keer? Geen probleem! In een afgesloten potje met een paar tenen knoflook, azijn en olijfolie blijft de paprika tot wel twee à drie weken goed in de koelkast. Zo heb je altijd een smaakvolle toevoeging bij de hand voor salades, pasta’s, broodjes of wat dacht je van als basis voor een heerlijke dip. Dit kan je er allemaal mee maken:

Pastasalade met tonijn en gegrilde paprika
Gegrilde paprika is heerlijk in bijvoorbeeld pastasalade met tonijn

Zelf maken smaakt altijd beter

Eerlijk is eerlijk: iets dat je zelf met liefde hebt gemaakt, smaakt altijd net iets beter. Gegrilde paprika is echt geen uitzondering. De volle, zoetige smaak en de zachte textuur maken het een heerlijke en veelzijdige ingrediënt voor allerlei gerechten. En het mooiste is dus dat je precies weet wat erin zit – geen toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen, gewoon pure paprikasmaak. Probeer het eens en ontdek zelf hoe eenvoudig en lekker het is. Bekijk onze video hieronder en zie hoe je dit in een handomdraai doet!

Gegrilde paprika

Gegrilde paprika

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 19 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 3 paprika's naar keuze
  • 3 tenen knoflook
  • 5 el olijfolie
  • 3 el natuurazijn

Zo maak je het

  • Verwarm de (hete)lucht oven voor op 250-260 graden.
  • Maak de paprika's schoon (verwijder de zaadlijsten) en halveer ze.
  • Bestrijk de stukken paprika met olijfolie en plaats op een rooster of bakplaat.
  • Plaats ze 20 minuten in de oven op de bovenste trede in de oven. De paprika's zijn klaar als ze (deels) zwart zijn geroosterd.
  • Doe de gegrilde paprika in een kom en dek af met vershoudfolie. Laat ze zo 20 minuten staan. Hierdoor haal je straks makkelijk het velletje van de paprika.
  • Ontvel de paprika en snijd ze in stukken van de gewenste grootte.
  • Als je ze niet direct gebruikt doe ze dan in een (weck- of jam)potje met een paar tenen knoflook. Voeg 3-4 el azijn toe en vul verder met olijfolie. De paprika's moeten nét onder staan.

Gegrilde paprika maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

2 reacties

Marion 9 augustus 2023 - 09:52

Wat een goed idee die paprikas in de oven ipv branden. Had er nog geen andere manier vr gevonden (inductie ipv gas) top!👍🏼

Reply
Lilly 26 maart 2025 - 15:46

Ik heb een magnetron met ovenfunctie en dus moet ik altijd de tijd verhogen. Dus 250 gr en dan 40 minuten, was iets minder, en ja hoor gelukt.

Reply