Gazpacho

Spaanse koude tomatensoep

door SmaakMenutie
Gazpacho

De ultieme Spaanse zomersoep

In Spanje is het ondenkbaar om de zomer door te brengen zonder gazpacho. Deze ijskoude soep is namelijk lekker verfrissend, smaakvol en zit boordevol groente.

We maakten eerder al salmorejo, een meer romige en volle variant gemaakt met onder meer brood. Maar nu is het tijd voor de lichtere tegenhanger: gazpacho. Het is dé klassieker uit Andalusië die niet mag ontbreken deze zomer!

Gazpacho andaluz

Wat gazpacho anders maakt

Hoewel salmorejo en gazpacho vaak in één adem genoemd worden, zijn ze echt verschillend. Gazpacho is soep zonder brood, en daardoor lichter en frisser. De basis bestaat uit rijpe tomaat, komkommer, rode paprika, sjalot en knoflook. Deze ingrediënten worden helemaal glad gepureerd en daarna ijskoud geserveerd. Geen stukjes dus, maar een fluweelzachte structuur. Het liefst gezeefd voor een perfect resultaat. Maar dat hoeft dus niet per se.

Gazpacho ingrediënten

Gezond én dorstlessend

Wat gazpacho extra aantrekkelijk maakt, is dat het niet alleen lekker is, maar ook voedzaam. Door de combinatie van rauwe groenten zit het bomvol vitamines, antioxidanten en vezels. Zeker op warme dagen geeft het je lichaam precies wat het nodig heeft. Namelijk vocht, mineralen en natuurlijk verkoeling. Geen wonder dat het al eeuwenlang zo populair is in het hete zuiden van Spanje.

Gazpacho maken

Zo hoort gazpacho te zijn

Een goede gazpacho is perfect in balans. Niet te zuur, niet te dik, maar zeker ook niet te waterig. De rijpheid van de tomaten is daarbij cruciaal, die zorgen namelijk voor de volle, lichtzoete smaak, net als de rode (punt)paprika. Komkommer zorgt voor frisheid en de knoflook en sjalot geven pit. Alles wordt op smaak gebracht met olijfolie, een scheutje azijn en een snuf zout. Daarna is het alleen nog een kwestie van goed koelen.

Gazpacho recept

Serveerideeën voor gazpacho

Gazpacho is perfect als lichte lunch, voorgerecht of amuse. We vinden het zelf ook heerlijk als tussendoortje op een warme dag. Voor een beetje extra bite kunnen er croutons en fijngesneden komkommer overheen. Die croutons maak je makkelijk zelf van wat oud (stok)brood, olijfolie en een beetje peper en zout. Even kort in de oven en je hebt de perfecte topping.

Croutons cazpacho

Een klassieker die blijft verrassen

Wat ons betreft verdient deze Spaanse koude tomatensoep een vaste plek in de zomerse keuken. Het is eenvoudig, voedzaam en bijzonder verfrissend. En het mooie is, je kunt er eindeloos mee variëren. Voeg bijvoorbeeld wat watermeloen toe voor een zoet accent (super lekker!) of gebruik gele tomaten voor een andere kleur en net wat andere smaak. Maar ook in z’n puurste vorm blijft gazpacho een favoriet bij ons.

Koude tomatensoep
Gazpacho

Gazpacho

Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 24 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g tomaten
  • 25 ml extra vierge olijfolie
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1/2 komkommer
  • 1 el witte wijnazijn
  • Klein stokbroodje (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 500-600 g rijpe (tros- of roma)tomaten in grove stukken en doe als eerste in de blender. Voeg ook 1 kleine tl zout toe.
  • Voeg vervolgens 1 grof gesneden rode puntpaprika toe, een grote 1/2 komkommer in stukken, 1 sjalot en 1 teen knoflook.
  • Mix op hoge snelheid tot je een mooie gladde substantie hebt. Als je blender niet superfijn mixt haal het geheel dan even door een zeef zodat je een echt gladde soep hebt.
  • Zet de blender op lage snelheid en schenk langzaam circa 25 ml extra vierge olijfolie erbij. Voeg ook 1 el witte wijnazijn toe.
  • Optioneel: zelf croutons maken. Snijd een stuk (oud) brood in hapklare stukjes, besprenkel riant met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Plaats 6-7 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden tot het brood goudgeel en krokant is.
  • Serveer (ijs)koud met fijngesneden komkommer en verse croutons. Voeg naar smaak extra zout en peper toe of extra olijfolie.

Gazpacho

TIP

Wil je de soep extra koud serveren, zet 'm dan nog even in de koelkast of voeg tijdens het mixen 3-4 ijsblokjes toe.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

1 reactie

Arie den Toom 22 juni 2022 - 15:35

Zelf maak ik vaak Gazpacho maar ik haal wel de zaadjes uit de tomaten, veel lekkerder.

Reply