De ultieme Spaanse zomersoep
In Spanje is het ondenkbaar om de zomer door te brengen zonder gazpacho. Deze ijskoude soep is namelijk lekker verfrissend, smaakvol en zit boordevol groente.
We maakten eerder al salmorejo, een meer romige en volle variant gemaakt met onder meer brood. Maar nu is het tijd voor de lichtere tegenhanger: gazpacho. Het is dé klassieker uit Andalusië die niet mag ontbreken deze zomer!
Wat gazpacho anders maakt
Hoewel salmorejo en gazpacho vaak in één adem genoemd worden, zijn ze echt verschillend. Gazpacho is soep zonder brood, en daardoor lichter en frisser. De basis bestaat uit rijpe tomaat, komkommer, rode paprika, sjalot en knoflook. Deze ingrediënten worden helemaal glad gepureerd en daarna ijskoud geserveerd. Geen stukjes dus, maar een fluweelzachte structuur. Het liefst gezeefd voor een perfect resultaat. Maar dat hoeft dus niet per se.
Gezond én dorstlessend
Wat gazpacho extra aantrekkelijk maakt, is dat het niet alleen lekker is, maar ook voedzaam. Door de combinatie van rauwe groenten zit het bomvol vitamines, antioxidanten en vezels. Zeker op warme dagen geeft het je lichaam precies wat het nodig heeft. Namelijk vocht, mineralen en natuurlijk verkoeling. Geen wonder dat het al eeuwenlang zo populair is in het hete zuiden van Spanje.
Zo hoort gazpacho te zijn
Een goede gazpacho is perfect in balans. Niet te zuur, niet te dik, maar zeker ook niet te waterig. De rijpheid van de tomaten is daarbij cruciaal, die zorgen namelijk voor de volle, lichtzoete smaak, net als de rode (punt)paprika. Komkommer zorgt voor frisheid en de knoflook en sjalot geven pit. Alles wordt op smaak gebracht met olijfolie, een scheutje azijn en een snuf zout. Daarna is het alleen nog een kwestie van goed koelen.
Serveerideeën voor gazpacho
Gazpacho is perfect als lichte lunch, voorgerecht of amuse. We vinden het zelf ook heerlijk als tussendoortje op een warme dag. Voor een beetje extra bite kunnen er croutons en fijngesneden komkommer overheen. Die croutons maak je makkelijk zelf van wat oud (stok)brood, olijfolie en een beetje peper en zout. Even kort in de oven en je hebt de perfecte topping.
Een klassieker die blijft verrassen
Wat ons betreft verdient deze Spaanse koude tomatensoep een vaste plek in de zomerse keuken. Het is eenvoudig, voedzaam en bijzonder verfrissend. En het mooie is, je kunt er eindeloos mee variëren. Voeg bijvoorbeeld wat watermeloen toe voor een zoet accent (super lekker!) of gebruik gele tomaten voor een andere kleur en net wat andere smaak. Maar ook in z’n puurste vorm blijft gazpacho een favoriet bij ons.
1 reactie
Zelf maak ik vaak Gazpacho maar ik haal wel de zaadjes uit de tomaten, veel lekkerder.